Napätá situácia v Hamburgu. Pochod odporcov summitu G20 nakoniec ukončili, po zrážkach viacero zranených

Napätá situácia v Hamburgu. Pochod odporcov summitu G20 nakoniec ukončili, po zrážkach viacero zranených

Hamburg 6. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia sú v severonemeckom meste Hamburg zrejmé už deň pred začiatkom summitu predstaviteľov krajín G20, ktorého viacerí účastníci pristáli už dnes na medzinárodnom letisku prístavného mesta

Polícia zastavila pochod demonštrantov v Hamburgu, zrejme dôjde k rokovaniam

Prvým z nich bol juhoafrický prezident Jacob Zuma, po ňom pricestovali postupne kanadský premiér Justin Trudeau, čínsky prezident Si Ťin-pching, ako aj najvyšší predstaviteľ USA Donald Trump, ktorý dnes popoludní absolvoval let zo svojej predchádzajúcej európskej zastávky, poľskej metropoly Varšava, do dejiska summitu.

Reklama

Ide o vôbec prvú návštevu nového amerického prezidenta v Nemecku. Trumpa s manželkou Melanie privítal na hamburskom letisku primátor mesta Olaf Scholz. Prominentných hostí prepravil potom vrtuľník amerických ozbrojených síl do ich dočasného sídla. Následne sa dnes podvečer začalo v priestoroch Hotela Atlantic stretnutie Trumpa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré by malo trvať asi 45 minút. Prezident USA sa navyše zúčastní aj na pracovnej večeri venovanej otázkam bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, na ktorej budú prítomní juhokórejský prezident Mun Če-in i japonský premiér Šinzó Abe.

Kým na letisku postupne pristávali špeciály s účastníkmi vrcholnej dvojdňovej schôdzky, medzi ktorými budú prezidenti Ruskej federácie a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, v centre Hamburgu dochádza už dnes k značným dopravným problémom, pretože policajti dočasne uzatvárajú niektoré cesty.

Reklama

Úrady už vopred vodičom odporučili, aby počas summitu nechali svoje vozidlá doma využili hromadnú dopravu vrátane metra. Severonemecký rozhlas (NDR) preto neustále aktualizuje dopravné informácie.

Polícii však spôsobujú nemalé starosti aj opatrenia v súvislosti s avizovanou demonštráciou odporcov G20, ktorí by sa mali dnes večer vydať na pochod ulicami mesta pod mottom Vitajte v pekle (Welcome to Hell). Stovky aktivistov, ktorí patria k záujemcom o protestnú akciu ľavicových extrémistov spájaných i s násilím, sa začali zhromažďovať už popoludní. Bezpečnostné zložky sú v prípade potreby pripravené zasiahnuť aj vodnými delami. Už vopred nenechali nikoho na pochybách, že budú mimoriadne dbať o pokojný priebeh pochodu demonštrantov.

 

AKTUALIZOVANÉ

Nemecká polícia zastavila dnes večer v Hamburgu pochod odporcov summitu predstaviteľov krajín G20, na ktorom sa podľa policajných zdrojov zúčastňuje asi 12.000 ľudí.

Reklama

Stalo sa tak po zrážkach bezpečnostných zložiek s demonštrantmi, ktorých tvrdé jadro sa predtým muži zákona neúspešne pokúsili oddeliť od pokojne protestujúcich účastníkov pochodu.

Pri zrážkach, počas ktorých hádzali násilníci na policajtov rôzne predmety vrátane fliaš či petárd a bezpečnostné zložky použili v reakcii paprikový sprej i vodné delá, došlo k zraneniam zatiaľ nešpecifikovaného počtu osôb. Známy nie je zatiaľ ani presný počet zadržaných výtržníkov.

Vyplýva to z informácií Severonemeckého rozhlasu (NDR), internetového vydania denníka Bild, ako aj agentúry DPA.

Neskôr výtržníci podpálili kontajnery s komunálnym odpadom, ako aj najmenej jedno motorové vozidlo. Skupiny výtržníkov rozbili výkladné skrine obchodného domu v hamburskej štvrti Altona a jednej z pobočiek sporiteľne.

V meste je vraj medzičasom postavených viacero barikád. Polícia, ktorá ráta v priebehu noci s ďalšími izolovanými akciami časti odporcov summitu, informovala, že nielen v Altone, ale aj ďalších hamburských štvrtiach vrátane St. Pauli došlo už po ukončení pochodu k poškodzovaniu majetku a útokom na bezpečnostné zložky.

Reklama

Vrchný správny súd v Hamburgu dnes zamietol viacero sťažností organizácie Attac známej odporom voči globalizácii, ktorej plánované demonštrácie v prvý deň summitu zostávajú tak zakázané. Nemecká pobočka organizácie Attac avizovala tri piatkové akcie v dejisku summitu, so sťažnosťou sa môže ešte obrátiť na Spolkový ústavný súd.

Dôvodom je podľa Severonemeckého rozhlasu (NDR) fakt, že asi 1000 demonštrantov je maskovaných. Muži zákona vyzvali týchto účastníkov protestnej akcie, aby odhalili tváre, inak pohrozili zákrokom.

Atmosféra v meste je však napätá až agresívna. Ako vyplýva z informácií polície i očitých svedkov vrátane reportéra tlačovej agentúry DPA, niekoľkí demonštranti napadli mimo pochod sanitku, muži zákona ich však odohnali.

Podľa informácií internetového vydania denníka Bild zapálili demonštranti tzv. bengálske ohne i dymové bomby. Polícia reagovala na to vodnými delami. Situácia začala eskalovať. Vzduchom lietali aj rôzne predmety na mužov zákona.

Akcia pod mottom Vitajte v pekle (Welcome to Hell), ktorej hamburská polícia venuje mimoriadnu pozornosť s ohľadom na vážne obavy z narušenia verejného poriadku, patrí medzi tie podujatia v severonemeckom prístavnom meste, s ktorými sa v súvislosti s dvojdňovým summitom najskôr očakávajú výtržnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali