Sestry sv. Františka oslávili v Kazachstane 25 rokov svojho fungovania

Sestry sv. Františka oslávili v Kazachstane 25 rokov svojho fungovania

Kazachstan 4. októbra 2018 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Školské sestry svätého Františka oslavujú 25 rokov od založenia misie v Strednej Ázii, kde majú komunity v Kazachstane a Kirgizsku. Pri tejto príležitosti pripravili v Almate, kde sa samotná misia začala, dvojdňový program. Nechýbajú v ňom spoločné slávenia, slávnostné ranné chvály a vešpery a nášteva cintorína, kde sú pochovaní sr. Mária Gungeorová OSF, prvá sestra, ktorá vstúpila k školským sestrám a pochádzala z Kazachstanu a br. Vít Domanický OFM, pôvodom Slovák. Zo Slovenska na oslavy vycestovali provinciálna predstavená školských sestier sr. Rafaela Zvrškovcová a vikárka sr. Regina Żuk-Olszewska
Ilustračné foto
„Celý môj rehoľný život som veľmi túžila odísť na misie, no vzhľadom k iným potrebám v provincii som sa tam nedostala až do mojich šesťdesiatich rokov. Až vo veku, keď niektorí opúšťajú misijné územia, Pán odpovedal na moju najhlbšiu túžbu. Vtedajšia generálna predstavená Luceta Macíková vyzývala sestry, aby sa nebáli a naplnili misijné poslanie Cirkvi. V Ríme dostala ponuku na otvorenie misií v niekoľkých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Spolu s bratmi františkánmi sme navštívili Arménsko, ale po čase rozlišovania sme sa rozhodli pre pôsobenie v Kazachstane v Almate. Tu už pôsobil jeden brat františkán a niekoľko sestier z Litvy, ktoré sa však vracali naspäť, a tak sme sa nasťahovali do domu, v ktorom bývali,” hovorí najstaršia sestra misie sr. Viktória Záňová. “Naše začiatky boli veľmi pekné, všetci sme boli nadšení a hľadali sme rôzne možnosti našej služby. Keďže mám zdravotnícke vzdelanie, moje smerovanie bolo medzi chorých a najchudobnejších, ktorí potrebovali našu pomoc. Ochotne som teda začala službu v ambulancii pre chudobných. Ľudia nás mali radi a napriek tomu, že mnohí Nemci odchádzali do Nemecka, prichádzali vždy noví ľudia. Tvorili sme takú rodinnú cirkev, kde sme sa navzájom dobre poznali a slávili sme spolu napríklad aj narodeniny jednotlivých členov. Každý rok bolo pokrstených 40 – 50 nových ľudí,” spomína v rozhovore pre časopis Zasvätený život.„Moje prvé dojmy z krajiny boli: veľká chudoba – materiálna, duchovná, morálna. Všetko také sivé, ale ľudia dobrí. No nemala som pocit, že majú taký veľký hlad po Bohu, ako sa to u nás hovorilo. Ľudia proste mali hlad po jedle. Pamätám si tiež na prvú nedeľnú omšu. Cestou do kostola som videla množstvo ľudí a v duchu som si s potešením vravela: „Koľko ľudí ide do kostola.“ Ale oni išli na trh, lebo to bolo tým istým smerom. Uvedomili sme si, aké veľké pole pôsobenia mám tam Pán pripravil, nielen v oblasti evanjelizácie, ale aj v sociálnej sfére. Hneď v tú prvú nedeľu sme išli do dedín na katechézu. Doteraz obdivujem, že nás ľudia s trpezlivosťou počúvali napriek tomu, že nám nerozumeli, lebo naša ruština bola veľmi biedna,” spomína sestra Regina Żuk-Olszewska. “Ešte jedna perlička: Na začiatku sme tam boli Slovenky, Poliaci, Česi, Američan a Kórejec. Raz sme sa pri raňajkách rozprávali našou lámanou ruštinou a bola pritom aj naša farníčka. Po určitom čase sa spýtala: ‚A na kakom jazyku vy rozgavarivajete?‘ Hrdo sme odpovedali: ‚Na ruskom.‘ A ona na to: ‚Ja ničevo neponjala.‘ My sme si na začiatku vytvorili akýsi druh ruského ‚nárečia‘, ktorému sme rozumeli iba my.“

Treťou sestrou, ktorá bola pri otvorení misie, je Lea Zorvanová: „Na naše začiatky si spomínam s radosťou. Nevedeli sme síce, čo nás čaká, ale boli sme plné entuziazmu. Po čase som si uvedomila jeden silný moment vo svojej každodennosti. Keď som videla letieť lietadlo, vedela som, že som ďaleko od domova, ale cítila som, že doma som už tu. A toto prežívam dodnes a považujem to za veľkú milosť.“ Práve tieto tri sestry robili prvé kroky v ďalekých krajinách. Vďaka ich odvahe vykročiť a podujať sa na veci, ktoré často presahovali ich možnosti, sú tu aj ich nasledovníčky. Za 25 rokov jestvovania misie sa tu v štyroch komunitách vystriedalo tridsaťšesť sestier Slovenskej provincie, jedna sestra Americkej provincie a jedna sestra Českej provincie. Prišlo aj niekoľko dievčat, ktorým sa sestry venovali a ktoré zatúžili nasledovať Krista v zasvätenom živote. Štyri ženy nasledovali volanie Boha a vstúpili aj zostali u školských sestier.

Reklama

Sestry začínali v Kazachstane, v meste Almata, kde v spolupráci s bratmi františkánmi vybudovali chrám a budovy dvoch kláštorov. Naša činnosť je tam až dodnes úzko prepojená s bratmi františkánmi. Pracujeme na spoločných projektoch, ako sú ambulancia či jedáleň pre chudobných. Okrem toho vo farnosti sestry slúžia ako kostolníčky a zapájajú sa do farskej katechézy prípravou detí a mládeže na prijatie sviatostí. Činnosť nie je sústredená len na mesto, ale aj na okolité dedinky, kde sestry hľadali ľudí túžiacich po živote s Bohom. Veriacich a ich potomkov hľadali podľa mien na cintorínoch a v telefónnych zoznamoch alebo cez fungujúce národnostné spolky, keďže krajina je známa tým, že v nej žije 138 národností.

Na prosbu vtedajšieho biskupa Kazachstanu otca Jána Pavla Lengu sa otvorila novú komunita v Karagande, kde sestry až do dnešného dňa pôsobia v diecéznej kúrii a po otvorení kňazského seminára tam začali vyučovať. Ešte v Almate v spolupráci s bratmi františkánmi začali svojpomocne vydávať katolícky časopis Krédo, ktorého redakcia sa neskôr presunula práve do Karagandy. Je to jediný katolícky časopis v krajinách Strednej Ázie a naďalej vychádza raz mesačne. Dobré meno sestier sa šírilo až za hranice Kazachstanu. Na žiadosť jezuitu P. Alexandra Kahna, ktorý bol v tom čase predstavený misie sui iuris, sestry otvorili nové miesto pôsobenia v Biškeku. Krajina aj ľudia v nej boli oveľa chudobnejší, ale bola tu živá komunita potomkov bývalých Nemcov a Poliakov, ktorí si zachovali vieru v čase komunistického režimu, a to aj vďaka odvážnym kňazom, ktorí tu pôsobili. Preto sestry mali naozaj široké pole pôsobnosti. Venovali sa katechéze, príprave k sviatostiam detí aj dospelých. Kvôli hmatateľnej materiálnej chudobe, s ktorou sa stretávali v rôznych dedinách, otvorili sestry centrum Pro Homine, ktoré slúžilo najmä chudobným deťom a mládeži, a vytvorili sa tam aj pracovné miesta pre niekoľkých dospelých.

Reklama

V odľahlejších mestečkách sestry navštevovali veriacich. Jedným z nich bol Talas, kde mohli cestovať len raz do mesiaca, aj to len vtedy, keď to dovoľovalo počasie. Preto keď apoštolský administrátor Kirgizska – P. Alexander Kahn SJ poprosil generálnu predstavenú o sestry aj do tohto mestečka, jej odpoveď bola kladná. Vieme, že celá činnosť misie v Strednej Ázii je podporovaná modlitbami mnohých našich známych, ale aj neznámych orodovníkov, ktorí sa za nás denne modlia a obetujú, ale je možná aj vďaka materiálnym prostriedkom, ktoré nám poskytujú rôzne organizácie či Bohu známi darcovia. Sestry chcú aj naďalej odpovedať na znamenia doby a v duchu našej charizmy sa „venujú chudobným a ináč potrebným“, dávajú svoj čas a svoje sily v prospech tých, ku ktorým ich Pán posiela. Chcú tiež hľadať možnosti a nachádzať spôsoby, ako dať spoznať živého Boha a Spasiteľa ľuďom v týchto moslimských krajinách (zdroj: Zasvätený život / Maximiliána Weisshäuplová OSF).

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali