Sátorovec Csonti vypovedal o gangu, policajtovi platili a viezli mu i prasce

Sátorovec Csonti vypovedal o gangu, policajtovi platili a viezli mu i prasce

Banská Bystrica 16. mája 2018 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP- Vadim Ghirda)

 

Výsluchom Zsolta N. zo zločineckého gangu sátorovci, ktorý minimálne od roku 1999 do roku 2010 operoval najmä v Dunajskej Strede a v okresoch Galanta, Komárno, ale aj na iných miestach Slovenska či Maďarska, pokračoval proces pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Banskej Bystrici

Ilustračné foto

Pojednávanie sa koná za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby a Zsolt N. obžalovaný zo štyroch vrážd, ktorý v utorok (15.5.) urobil vyhlásenie o vine, v stredu niekoľko hodín podrobne vypovedal o vlastnej zločineckej skupine a jej závažnej trestnej činnosti. Niečo hovoril sám po slovensky, ale zväčša prekladala tlmočníčka z maďarského jazyka.

Reklama

Ako uviedol, hlavou gangu bol nebohý Ľudovít Sátor, nikto sa mu neodvážil odporovať a povedať nie. Nepamätá si, že by niekto odmietol vykonať jeho príkaz, z obavy o život. Ďalšími najvyššie postavenými v skupine bol zavraždený Andrej Reisz a Kristián K., ktorý tiež sedí na lavici obžalovaných.

Zsolta N. volali Csonti, bol pravou rukou Sátora, robil ochrankára, šoféra a cez neho sa dostávali odkazy a pokyny od šéfa k nižšie postaveným členom skupiny. Vymenoval všetkých, ktorí k nej patrili, aj spôsob ako fungovali. Priznal ich ekonomickú a násilnú trestnú činnosť a aj to, kto delil peniaze.

Reklama

“Spoločná kasa fungovala asi od roku 2004 do 2007. Odkedy som ju mal ja, sa presne nepamätám. Mne dal peniaze z ekonomickej trestnej činnosti do ruky Sátor, on delil peniaze pre ostatných členov. Desať alebo 20 percent išlo do spoločnej kasy, aby ak vznikne nejaký problém, bolo pre policajtov a advokátov,” vypovedal.

Podrobne hovoril aj o spolupráci sátorovcov s obžalovaným bývalým vysokopostaveným funkcionárom Policajného zboru SR Borisom D., ktorý im pomáhal a poskytoval informácie. Ten sa pre zdravotné problémy na procese nezúčastňuje a senát ŠTS ho vylúčil na samostatné konanie.

Csonti za ním vozil Reisza do bytu v Trnave, do Banskej Štiavnice mu zasa viezol nábytok a ako vie, jeho rodičom išli aj prasce. Policajt od gangu údajne dostával každý mesiac zaplatené, koľko to bolo, však nevie. Mal im vraj prezradiť mená utajených svedkov v kauze desaťnásobnej vraždy členov konkurenčného gangu pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána. Objednávateľom popravy z roku 1999 mala byť práve hlava gangu Sátor, o čom sa medzi členmi ich skupiny dobre vedelo.

Podľa obžalovaného Boris D. informoval Sátora napríklad aj o tom, že sa u neho chystá domová prehliadka. Keď bol ich šéf na úteku a skrýval sa po celom Slovensku, mal falošné doklady, občiansky a vodičský preukaz, pas i preukaz Slovenskej informačnej služby, preto sa nebál, že ho polícia chytí.

Medzi najbrutálnejšie popravy sátorovcov patrí vražda “vlastného” Andreja Reisza, ktorého zastrelili v roku 2006 a následne jeho telo rozporcovali, niektoré kusy pomleli a hodili do rieky.

Reklama

“Videl som, ako bol rozporciovaný a zomletý mlynčekom,” vypovedal Csonti čoby očitý svedok.

Sátora naposledy videl v decembri v roku 2010. Keď podľa dohody nezavolal a neprišiel ani na dohodnuté stretnutie, bolo mu jasné, že sa niečo deje. Vraždu šéfa mal podľa Zsolta N. na svedomí spoluobžalovaný Kristián K. spoločne s Lehelom H. Pozostatky Sátora sa dodnes nenašli.

Zo 14 ľudí na lavici obžalovaných sedí sedem mužov, z toho šiesti sú stíhaní väzobne, jeden je na slobode. Ďalších senát ŠTS vylúčil na samostatné konanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich viní z viacerých závažných skutkov, medzi nimi deviatich vrážd, či už členov samotnej zločineckej skupiny, ktorí sa nejako spreneverili, konkurenčnej skupiny alebo tzv. bielych koní, na ktoré čerpali nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty. Rovnako i za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali