Rusko pozastavuje dohodu s USA o utilizácii plutónia z likvidovaných bojových hlavíc

Rusko pozastavuje dohodu s USA o utilizácii plutónia z likvidovaných bojových hlavíc

Moskva 3. októbra 2016 (/HSP/Foto:TASR/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin

 

Ruský prezident Putin podpísal výnos o pozastavení rusko-americkej dohody o utilizácii plutónia z vyradených jadrových bojových hlavíc. V zdôvodnení prezidentského dekrétu sa explicitne uvádzajú „nepriateľské aktivity USA voči Rusku a zlyhanie Washingtonu pri plnení predmetnej dohody“.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Dokument zverejnený na ruskom portále právnych informácií, bol prijatý s ohľadom na zmenenú situáciu a potrebu prijať neodkladné opatrenia na posilnenie bezpečnosti Ruskej federácie (RF). Konkrétne má ísť o zvýšenie hrozieb pre strategickú stabilitu v dôsledku nepriateľských aktivít USA vo vzťahu k RF, ako aj neschopnosti USA splniť svoje záväzky pri likvidácii nadmerných zásob plutónia. Zároveň s tým sa v dokumente zdôrazňuje, že existujúce ruské zásoby plutónia, na ktoré sa vzťahuje pozastavená dohoda, nebudú utilizované na vojenské účely.

Reklama

Prezidentský dekrét musí ešte schváliť ruský parlament. Designovaný predseda zahraničného výboru ruského parlamentu Leonid Slutsky však avizoval, že zmienený dokument bude zaradený do rokovacieho plánu ako jedna z priorít. „Ide o veľmi dôležitú vec, nakoľko sa to týka ruskej národnej bezpečnosti“, uviedol Slutsky pre agentúru TASS.

Ruské opatrenie sa očakávalo, keďže Moskva už dávnejšie deklarovala svoju nespokojnosť s tým, ako USA nakladajú s utilizovaným plutóniom. Washington totiž jednostranne uprednostnil lacnejšiu technológiu neutralizácie nukleárneho materiálu prostredníctvom jeho mixovania so špeciálnymi aditívami (diluents) namiesto jeho spaľovania v jadrových reaktoroch. Problém spočíva v tom, americký spôsob utilizácie na rozdiel od spaľovania plutónia v reaktoroch neposkytuje garancie, že ide o nezvratný proces bez možnosti opätovného využitia plutónia aj na vojenské účely.

Reklama

Pôvodná rusko-americká dohoda bola podpísaná v roku 2000 v rámci širšieho balíka bilaterálnych dohôd o redukcii ich vojnových arzenálov. Obe krajiny sa v nej zaviazali transformovať vyše 34 ton plutónia na tzv. MOX-palivo, ktoré malo byť následne spálené v jadrových reaktoroch. USA síce začali v Savannah River Site (Južná Karolína) budovať špeciálne zariadenie na spracovanie MOX-paliva z utilizovaného plutónia, avšak rastúce finančné náklady na jeho prevádzku sa im vymkli spod kontroly. Obamova administratíva sa preto rozhodla pre lacnejšiu alternatívu mixovania plutónia s argumentom, že aj tento spôsob je podľa jej mienky v súlade s rusko-americkou dohodou.

Rusko ešte v apríli krátko po summite o nukleárnej bezpečnosti konanom v USA, vyjadrilo svoje znepokojenie nad jednostranným krokom Washingtonu.

„Podpísali sme dohodu o utilizácii zásob plutónia konkrétnym spôsobom, a špecifikovali sme zariadenia, ktoré budú na tento účel vybudované“, vyhlásil v tom čase prezident Putin. „My sme svoj záväzok splnili a postavili sme príslušné zariadenie. USA to neurobili.“

USA odmietajú ruskú kritiku. Hovorkyňa MZV USA Jennifer Bavisotto vyhlásila, že „nová americká metóda utilizácie plutónia si nevyžaduje renegociáciu dohody“.

Gabriel Gačko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali