Rusko mobilizuje sily na víťazstvo na Ukrajine. Ako to vidia ruskí experti

Rusko mobilizuje sily na víťazstvo na Ukrajine. Ako to vidia ruskí experti

Bratislava 21. septembra 2022 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu a podporil referendá nielen v donbaských republikách, ale aj na oslobodených územiach Záporožskej a Chersonskej oblasti. Prečo prezident potreboval vojenské zálohy, kto bude mobilizovaný ako prvý a ako nové sily zmenia situáciu na frontoch?

Sergej Šojgu Valerij Gerasmov Ruslan Calikov
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu (uprostred), náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie Valerij Gerasmov (vpravo) a prvý námestník ruského ministra obrany Ruslan Calikov (vľavo)

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Začne sa 21. septembra. Dôvodom tohto rozhodnutia je stupňujúca sa agresívna politika Západu na Ukrajine. “NATO vykonáva prieskum na celom území južného Ruska. Občania si môžu byť istí nezávislosťou a územnou celistvosťou krajiny. Rusko využíva všetky dostupné prostriedky na svoju obranu,” povedal Putin.

Reklama

Poznamenal tiež, že Rusko bude podporovať konanie referend na oslobodených územiach. “Nemôžeme, nemáme žiadne morálne právo vydať našich blízkych na zhltnutie katom, nemôžeme nereagovať na ich úprimné želanie samostatne rozhodnúť o svojom osude,” povedal prezident. Zároveň podľa Putina Západ rozpútal vojnu už v roku 2014 a urobil z ukrajinského ľudu potravu pre delá.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu zároveň uviedol, koho sa čiastočná mobilizácia dotkne. “Mobilizovaní budú tí, ktorí slúžili a majú požadovanú vojenskú špecializáciu. Všetci tí, ktorí boli odvedení, nebudú poslaní do zóny špeciálnej operácie. Nejde o mobilizáciu študentov, ani o to, aby sa do špeciálnych jednotiek posielali branci. Počas čiastočnej mobilizácie bude povolaných celkovo 300 000 záložníkov,” povedal minister.

Reklama

Dodal tiež, že Ukrajina už stratila polovicu svojej armády, pričom straty ruských ozbrojených síl dosiahli 5 937 mŕtvych. “Nemôžem nespomenúť našich zdravotníkov: z celkového počtu zranených sa viac ako 90 % vrátilo do služby. Sú to chlapci, ktorí prešli našimi nemocnicami, zdravotníckymi zariadeniami a vrátili sa do svojich radov a pokračujú v službe,” dodal minister.

“Ide o mimoriadne potrebné a včasné opatrenie. Naše zoskupenie v zóne NWO nie je dostatočne veľké. S týmito silami môžeme niečo “vytlačiť”, zadržať úder nepriateľa a postupne postupovať vpred. Teraz však musíme zvíťaziť a oslobodiť územia. Čím dlhšie budeme čakať, tým viac bude Západ pumpovať do Ukrajiny zbrane,” povedal pre VZGLJAD Andrej Gurulev, člen výboru Štátnej dumy pre obranu, bývalý zástupca veliteľa vojsk Južného vojenského okruhu a generálporučík v zálohe vo výslužbe.

Hovorca tiež vyjadril presvedčenie, že aj čiastočná mobilizácia “bude mať mimoriadne pozitívny vplyv na priebeh OS SR”. “Predovšetkým budeme môcť týmito silami pokryť nové hranice Ruskej federácie. A musíme to urobiť tak, aby sa do nových hraníc nielen nikto nedostal, ale aby nikomu ani nenapadlo sa v nich pohybovať,” povedal.

Podobný názor zastáva aj vojenský expert Alexej Leonkov. “V blízkej budúcnosti sa chystáme zväčšiť naše územie a budeme mať novú hranicu dlhú 1 400 kilometrov, pričom styčná línia je dlhšia ako 1 000 kilometrov. Na ochranu tejto hranice a odrazenie útokov je potrebný väčší počet personálu,” povedal v rozhovore pre noviny VZGLJAD.

Upozornil tiež na slová ministra obrany Sergeja Šojgua, že čiastočnej mobilizácii podliehajú len ľudia s vojenskými skúsenosťami. Podľa ministra má Rusko obrovské mobilizačné zdroje – takmer 25 miliónov ľudí. Čiastočnej mobilizácii podlieha len niečo vyše 1 % mobilizačných zdrojov. Celkovo bude povolaných 300 000 záložníkov.

Reklama

“Po podpísaní zmlúv a preškolení záložníkov ich pošlú do bojovej zóny: niektorí budú na “frontovej línii”, iní ďaleko od nej. Tá sa postará o civilno-vojenskú správu. Je tu veľa práce a je potrebných veľa ľudí,” zdôraznil vojenský expert.

Donecký politický analytik Volodymyr Kornilov sa zasa domnieva, že Rusko tak bude môcť odstrániť rozdiely s Ozbrojenými silami Ukrajiny na frontovej línii. “Mnohí hovorili, že so súčasným zoskupením síl nemôžeme viesť plnohodnotné bojové operácie s nepriateľom, ktorý uskutočnil niekoľko vĺn mobilizácie a je preplnený západnými zbraňami. Teraz sa tento rozdiel odstráni,” povedal politický analytik pre noviny VZGLJAD.

“Zároveň na oslobodených územiach teraz všetci hovoria o referendách. Ľudia čakajú na hlasovanie a pripravujú sa naň. Drvivá väčšina miestnych obyvateľov dúfa, že sa konečne stanú súčasťou veľkého Ruska. A som si istý, že ľudia pôjdu voliť aj napriek neustálemu ostreľovaniu zo strany ukrajinských ozbrojených síl,” povedal Kornilov.

Odborníci tiež pripomínajú, že Putin nariadil vláde a ministerstvu obrany, aby v plnej miere a bezodkladne určili právny štatút dobrovoľníkov a bojovníkov jednotiek Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Mala by byť rovnaká ako u bežných vojakov ruskej armády, vrátane materiálnej a zdravotnej podpory a sociálnych záruk. Osobitnú pozornosť treba venovať organizácii zásobovania dobrovoľníckych útvarov a jednotiek ľudovej milície Donbasu výstrojom a výzbrojou.

“Je to veľmi potrebný prejav hlavy štátu. Súčasné kroky spolu s potrebnými manažérskymi a personálnymi rozhodnutiami na ministerstve obrany a vo vojensko-priemyselnom komplexe zabezpečia dosiahnutie víťazstva na Ukrajine,” povedal pre noviny VZGLJAD vojenský expert Maxim Klimov. “Obzvlášť dôležité je, že teraz sa bude určovať štatút vojakov z LĽR a DĽR, ako aj z iných oslobodených území. Pomôže to vyriešiť otázku zásobovania tejto skupiny vojakov všetkým, čo potrebujú,” domnieva sa respondent.

Reklama

Okrem toho podľa Larisy Šeslerovej, líderky Zväzu politických emigrantov Ukrajiny, “teraz bude mať Rusko možnosť nielen posilniť existujúce hranice, ale aj posunúť sa smerom k Nikolajevu, Odese, Podnestersku a Charkovskej oblasti”. “Na týchto územiach žijú aj ruskí ľudia, ktorí snívajú o tom, že sa stanú súčasťou veľkého Ruska,” zdôraznila v rozhovore pre noviny VZGLJAD.

“Pre obyvateľov oslobodených území sú referendá a čiastočná mobilizácia vážnym krokom k naplneniu ich plánov a túžob stať sa súčasťou Ruska. Opäť sa nám potvrdilo, že kroky Ruska nie sú len PR cvičením. Podpora referenda je zodpovedné a premyslené politické rozhodnutie s vážnymi dôsledkami,” povedala.

DĽR zároveň pripúšťa, že rozhodnutia ruského prezidenta urýchlia chod špeciálnej vojenskej operácie. “Dnes pozorujeme, že útočné akcie spojeneckých síl sa spomalili kvôli tomu, že AFU dostáva obrovské množstvo západných zbraní. Myslím si, že rozhodnutia, ktoré dnes vyslovili Vladimir Putin a Sergej Šojgu, už dávno mali byť prijaté,” povedal poslanec Ľudovej rady DĽR Vladislav Berdičevskij.

Podľa neho sú Putinove a Šojguove vyhlásenia v republike vnímané pozitívne. “Vážnejší zásah Ruska do konfliktu by bol vážnou pomocou pri oslobodzovaní našich území,” zdôraznil. Pokiaľ ide o referendá, Berdičevskij nevylučuje provokácie zo strany Ukrajiny. “Nebudeme oddychovať ani jeden deň. Úlohou číslo jeden je teraz zabezpečiť obyvateľstvo počas hlasovania. Budú prijaté príslušné opatrenia,” zdôraznil poslanec.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Na referendum a vývoj bojov sa aktívne pripravuje aj Záporožská oblasť. “Toto rozhodnutie bude veľkou pomocou pri riešení úloh špeciálnej vojenskej operácie. To neznamená, že všetci zmobilizovaní Rusi budú poslaní na front. Predovšetkým budú môcť vystriedať tých, ktorí sú napríklad na kontrolných stanovištiach a zabezpečovať bezpečnosť v tyle oslobodených území a ľudových republík,” povedal pre noviny VZGLJAD predseda hnutia Sme spolu s Ruskom Vladimir Rogov.

Rogov osobitne upozornil na to, aké bezpečnostné opatrenia budú prijaté počas referenda na oslobodených územiach, najmä v Záporožskej oblasti. “Rozhodnutie o viacdňovom hlasovaní bolo prijaté z dôvodu obáv o bezpečnosť účastníkov. Okrem toho sme zaviedli režim protiteroristickej operácie, v rámci ktorej použijeme všetky možné sily a prostriedky, aby sme zabránili akémukoľvek nepriateľovi alebo teroristovi v páchaní trestných činov a v narúšaní hlasovania,” spresnil.

“Rozšírené a posilnené boli aj sily protivzdušnej obrany a delostrelecké brigády. To nám dáva istotu, že nepriateľ nebude schopný prelomiť, preraziť frontovú líniu. Koľkokrát sa o to už predtým pokúsili urobiť, to všetko sa však skončilo obrovskými stratami nepriateľa. Ale ukrajinský režim stále hádže a hádže ľudí na porážku,” poznamenal respondent.

“Okrem toho vidíme, že bez ohľadu na to, či máme referendum alebo nie, AFU neustále ostreľuje obytné budovy aj infraštruktúrne zariadenia. V tejto situácii je väčšina obyvateľov Záporožskej oblasti naďalej kategoricky proruská. Preto sa rozhodlo o vypísaní referenda. Už nie je možné ďalej otáľať,” povedal Rogov.

“Ľudia chcú byť v Rusku, sú pripravení za túto túžbu bojovať. Okrem toho považujú ruskú armádu za svojich obrancov. Nedávno sme do vojenskej lokality dodali rôznu pomoc v celkovej hodnote približne 20 miliónov rubľov. A väčšinu týchto peňazí vyzbierali obyvatelia Záporožskej oblasti – podnikatelia a obyčajní ľudia,” povedal Rogov.

“K dnešnému dňu bojuje v armáde Ruskej federácie viac ako 3500 obyvateľov Záporožskej oblasti, ktorí získali ruské občianstvo a podpísali zmluvy. Ľudia dokazujú nie slovami, ale skutkami, že sú Rusmi a že chcú byť s Ruskom nielen de facto, ale aj de iure,” zdôraznil hovorca.

Reklama

Vyhlásenie Vladimira Putina zároveň podľa odborníkov prináša dôležité zahraničnopolitické signály. “Vyhlásenie prezidenta Putina je aktuálne, jasné a premyslené. Správa bola zverejnená v predvečer prejavu lídra USA Joea Bidena na Valnom zhromaždení OSN. Ako informovali médiá, Biden dnes vysloví slová o “križiackej výprave” proti nám a komplexnej podpore zahraničných žoldnierov bojujúcich na strane Ukrajiny,” povedal pre noviny VZGLJAD riaditeľ Centra politických analýz Pavel Danilin. “Preto môžeme povedať, že videoposolstvo ruského lídra bolo varovaním západným krajinám pred eskaláciou konfliktu.

Okrem toho jasne chápeme, že zmarené rusko-ukrajinské rozhovory majú na svedomí Washington a Londýn, ktoré prinútili Kyjev odstúpiť od dosiahnutých dohôd,” je presvedčený hovorca.

“Preto Rusko urobí všetko pre to, aby ochránilo obyvateľov Donbasu a ďalších území pred nelegitímnym a nepriateľským režimom. Prezident ubezpečil, že uznáme všetky nové subjekty, ktoré sa chcú pripojiť k Rusku. A nehovoríme len o Donecku, Luhansku, Chersone a Záporoží. Príležitosť majú aj ďalšie regióny, ktoré sa budú chcieť pripojiť k našej krajine,” zhrnul Danilin.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali