Rusi a Sýrčania pokračujú v ofenzíve, teroristi sa spoliehajú už len na Turecko a USA

Rusi a Sýrčania pokračujú v ofenzíve, teroristi sa spoliehajú už len na Turecko a USA

Idlib 30. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Thiqa News Agency via AP,TASR/AP-Presidential Press Service)

 

Sýrčania pokračujú vo svojej ofenzíve na severozápade republiky. Po úspechu v Khan Seikhun v provincii Idlib, odkiaľ vyhnali prozápadných teroristov, Sýrčania nezastavili bojové operácie a rýchlym tempom obsadzujú aj ďalšie územia na juhu provincie Idlib. V posledných dňoch útočili západne od Khan Seihun a v severnej časti provincie Hama. Pri svojom postupe sa Sýrčania prebojovali až k tureckému pozorovaciemu stanovisku, k bodu 10

Ilustračné foto

Dokiaľ sa medzi Turkami a sýrskymi vládnymi vojakmi nachádzajú pozície teroristov, na ktoré je možné útočiť, priamy konflikt medzi Turkami a Sýrčanmi nehrozí. No takýto stav nevydrží dlho. Dnes Rusi a Sýrčania aktívne likvidujú teroristov a teroristi utekajú čoraz bližšie k zóne, kde sa nachádzajú turecké sily. Oporný a kontrolný bod 10, na ktorom sa nachádzajú turecké jednotky, sa nachádza v ceste ofenzíve sýrskych jednotiek. Netreba sa o Turkov obávať, ak ostanú na stanovisku, nič im nehrozí. Podobne ako v Mureku sýrske vládne jednotky proste turecký oporný bod 10 obídu a budú pokračovať v útoku a obsadzovaní ďalších území, takže sa čoskoro turecký bod 10 môže ocitnúť hlboko v sýrskom zázemí, podobne ako sa to stalo v oblasti Mureku.

Reklama
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Sýrske jednotky a Rusi pokračujú v oslobodzovaní provincie Idlib. Sýrska armáda momentálne útočí proti jednej z najbojachsopenejších protiasadovských skupín (Tahrir as Sham), ktorá má plnú podporu Američanov. Tí dúfajú, že Turci budú pôsobiť ako brzdiaci faktor a v prípade potreby ochránia proamerické skupiny, ktoré sa ocitnú v problémoch. Najmä keď sa tieto stiahnu pred útokmi do tesnej blízkosti tureckých vojsk.

Moskva si, samozrejme, želá dobré vzťahy s Ankarou. Turecký prezident uskutočnil v posledných dňoch návštevu Moskvy, kde sa s Putinom stretli za zatvorenými dverami. Oslobodenie Idlibu je však pre Sýriu a Rusko prioritou. Rusi a Sýrčania garantujú bezpečnosť Turecka, Erdogan by mal preto akceptovať, že sa Sýrčania rozhodli vyčistiť svoju provinciu od teroristických skupín. Najviac napäté vzťahy medzi Turkami a Rusmi počas sýrskej kampane boli (po zostrelení ruského Su-24) v roku 2017, kedy ruská bojová stíhačka zaútočila na tureckých vojakov, ktorí narušili demarkačnú líniu v blízkosti mesta al Bab. Ruský pilot vtedy zlikvidoval skupinu Turkov, trojica tureckých vojakov zahynula a 11 tureckých vojakov utrpelo stredné a ťažké zranenia. Po tomto incidente už Turci jednoznačne dodržiavali dohodu s Rusmi a držali svojich vojakov v bezpečnej vzdialenosti.

Reklama

Ruský vojenský expert Alexej Leonkov zastáva názor, že momentálne sa pripravuje na juhu Idlibu operácia pod falošnou vlajkou. Teroristi môžu zaútočiť na turecké pozície a budú sa snažiť z útoku obviniť Rusov a sýrske vládne jednotky. Existuje však koordinácia nielen medzi Rusmi a Sýrčanmi, ale aj medzi Rusmi a Turkami. Rusi aj Turci vedia, kde sa nachádzajú ich pozície a na tieto pozície neútočia. Turci sú však nervózni, keď sýrska armáda operuje v blízkosti tureckých vojenských pozícii a pozícii, ktoré držia proturecké skupiny. Väčšinu protureckých skupín však už Turci stiahli a presunuli smerom na východ, do blízkosti kurdských línii. Dnes sa akýkoľvek pohyb tureckých jednotiek v Idlibe koordinuje s Rusmi.

Prípadné ostreľovanie tureckých stanovísk teda bude podľa Alexeja Leonkova útokom pod falošnou vlajkou. Rusi a Sýrčania sú momentálne vo fáze, kedy útočia na strategické pozície teroristických skupín, ruské letectvo vytvorí vo frontovej línii niekoľkokilometrovú, cez ktorú preniknú do zázemia teroristov jednotky sýrskej armády. Teroristi, ktorí sa nechcú dostať do obkľúčenia z frontovej línie, ustupujú a územie pod ich kontrolou sa zmenšuje. Podobným spôsobom postupovali Rusi a Sýrčania aj v minulosti – takýmto spôsobom oslobodili napríklad Aleppo. Pravdepodonosť, že Američania vstúpia priamo do konfliktu, je nízka, jedna zo šancí pre teroristov spočíva v tom, že sa im podarí rozhádať Turkov a Rusov.

V posledných dňoch dosiahli sýrske vládne jednotky dôležité víťazstvo a vďaka pomoci ruského letectva nemohli teroristi podniknúť protiútok. Teroristi sú nútení ustupovať pred sýrskymi jednotkami a ruským letectvom, strácajú kontrolu nad územím, ktoré ovládali. Sýrčania sa snažia po prelomení frontu teroristov obkľúčiť, tí sa obávajú toho, že by sa mohli dostať do sýrskeho zajatia. Pri stretoch so sýrskymi vládnymi jednotkami majú teroristi straty a morálne sú opotrebovaní. Pokusy teroristov podnikať diverzné nájazdy, ktoré by im umožňovali zastaviť nástup sýrskych vládnych síl sa nedaria, vo vzduchu sú ruské drony a letectvo, ktoré okamžite prichádza na pomoc. Dňa 28.8.2019 sa skupina teroristov a automobil so samovražedným útočníkom pokúsili zaútočiť na stanovisko sýrskych jednotiek. Vozidlo naložené výbušninami bolo zlikvidované a skupina diverzantov utrpela vysoké straty.

Podľa ruského vojenského dopisovateľa a dobrovoľníka Borisa Rožina čoskoro vládne jednotky zaútočia v oblasti at Tamaniya. Vládne jednotky sa sústreďujú na komunikácie, ktoré kontrolujú a likvidujú všetky pickupy so zásobami teroristov… Džihádisti utrpeli aj podľa Borisa Rožina vysoké straty, do bojov nasadzujú už väčšinou len teroristov z bývalých sovietskych republík strednej Ázie, teroristi z Afriky, Blízkeho východu a Európy sa už minuli. Podľa sýrskej a ruskej rozviedky sa čoraz viac teroristov snaží zo Sýrie utiecť do Tunisu.Tieto snahy neveštia pre krajinu nič dobrého, aj keď podľa viacerých ruských odborníkov sa ich Američania budú snažiť nasadiť najpravdepodobnejšie v Líbyi.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali