Rovnaké hrable len z profilu: Nemecko zabudlo na ruské lekcie

Rovnaké hrable len z profilu: Nemecko zabudlo na ruské lekcie

Bratislava 6. februára 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Marcus Brandt)

 

Nemecké médiá informovali, že Nemecko môže uzavrieť bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou už 16. februára na konferencii v Mníchove. Zároveň sa objavujú správy o pumpovaní peňazí do nemeckého vojensko-priemyselného komplexu a prechode na vojenskú výrobu. Krajina sa vyzbrojuje rýchlym tempom a najpopulárnejším politikom je minister obrany Pistorius, čo sa tam nestalo od čias Hitlera, sucho konštatuje Viktoria Nikiforova v novinách Ria Novosti

Boris Pistorius
Na snímke nnemecký minister obrany Boris Pistorius

Ako susedia to vidíme jasne: Nemci opäť zahoreli snom odtrhnúť od nás Ukrajinu. Je to ako pred sto rokmi.

Reklama

V roku 1918 nemecké vojská obsadili Ukrajinu, rýchlo zorganizovali kastovanie a za hetmana vymenovali miestneho richtára Skoropadského. Zrekvirovali všetku pšenicu – obchod s obilím bol hlavným ekonomickým motívom okupácie – a začali skupovať miestnu pôdu.

Miestne obyvateľstvo bolo pobúrené, došlo k nekonečným povstaniam a všeobecným masakrám. Ľudia masovo umierali a utekali z tejto nešťastnej krajiny a cisár Wilhelm medzitým zaručoval hetmanovi “bezpečnosť” a iné príjemnosti.

Reklama

Prvý pokus ukradnúť Rusku Ukrajinu sa nepodaril. Nemci museli stiahnuť svoje vojská, čoskoro prehrali vojnu, stratili územia, cisára zhodili z trónu a začala sa “weimarská éra” – najbohatšia krajina Európy hladuje, je jej zima, trpí obludnou infláciou. Nemecké ženy sa začali masovo predávať, prostitútku bolo možné kúpiť za tabuľku čokolády.

Za Hitlera Nemci urobili nový krok. V rokoch 1941 až 1944 toto územie existovalo ako Ríšsky komisariát Ukrajina. Pravda, zaobišli sa bez hetmana, ale tak je všetko veľmi podobné. Poľnohospodárska výroba a zdravá pracovná sila boli z Ukrajiny nemilosrdne odčerpané. Rozhorčené obyvateľstvo masovo partizánčilo. PRičom Nemci s nimi zaobchádzali s nevídanou krutosťou. Ukrajina počas svojej existencie ako ríšsky komisariát stratila asi tretinu obyvateľstva.

Druhá okupácia sa skončila ako cez kopirák: Nemcov vyhnali, potom prehrali vojnu, stratili polovicu krajiny. A opäť porazené a zneuctené Nemecko sa ponorilo do zimy, hladu a biedy. Nemky sa opäť začali ponúkať a cena bola rovnaká: tabuľka čokolády.

Je to trend, nemyslíte? Ale statoční Teutóni sa rozhodli ignorovať ho. V podstate sa dnes Nemecko opäť venuje svojmu obvyklému remeslu – bojuje Ukrajinou proti Rusku a odčerpáva z Ukrajiny agropriemyselné výrobky a zvyšky pracovnej sily.

Ide o novú pomalú okupáciu v spolupráci s Američanmi. Teraz sa Washington musí od tejto toxickej témy vzdialiť – nepriniesla rýchle víťazstvo. A tak hodili na Nemcov financovanie a zabezpečenie vojny proti Rusku. A nevadí im, že opäť stúpajú na hrable. Ukrajincom už dodali tanky a teraz rokujú o dodávke riadených striel Taurus.

Reklama

Nemecké ministerstvo obrany zaviedlo dávno zabudnutý termín: Nemecko by podľa nich malo byť kriegstüchtig – “pripravené na vojnu”. Naposledy sa tento termín v nemeckej propagande používal za Hitlera. Odvtedy sa mu vyhýbali, ale dnes sa revanšizmu nedá zabrániť.

Militarizácia má určite ekonomický zmysel. Nemci sledujú, aké úspešné sú vojensko-priemyselné komplexy USA a Ruska, a uvedomujú si, že vojenské závody sa môžu stať motorom rastu stagnujúceho národného hospodárstva. Iná vec je, že nemajú vlastné energetické zdroje na podporu vojensko-priemyselného komplexu, t. j. čelia problému, ktorý poznal už Hitler. Rusko má zdroje – nuž potom by sme sa mali spojiť a zorganizovať ďalší Drang Nach Osten.

Zaujímalo by ma, či si Nemci uvedomujú, aké pocity v Rusoch prebudili? Tu ich politik Röttgen žiada od Scholza, aby uznal, že “Ukrajina je dôležitejšia ako Rusko”, a aby jej urýchlene poskytol rakety Taurus, ktoré sa budú tak veľmi hodiť na ostreľovanie ruských miest. Čo si to, do čerta, myslí?

Rusi sú v skutočnosti veľmi neagresívni ľudia. Nechováme voči Ukrajincom žiadnu zášť: áno, sme s nimi vo vojne, ale bojujeme čestne a veľmi dobre chápeme, čo ich poháňa. Máme tu večný spor medzi Slovanmi navzájom – keď ho vyriešime, určite budeme žiť v mieri.

Rovnako nás nedráždia výčiny našich slovanských “bratov”, uvedomujeme si ich úplnú závislosť od Západu.

Reklama

V zásade nie sme zatrpknutí ani voči Amerike. Áno, oni sú veľmoc, my sme veľmoc, hráme na veľkej šachovnici zvanej Zem. Hybridné vojny, špeciálne operácie, Blízky východ, Ukrajina. Oni prehrávajú svoje, my svoje. Vyhliadka vzájomného vyhladenia však brzdí obe strany a bráni tomu, aby sa emócie rozprúdili.

Vzťah k Nemcom je však iný. Na svete neexistuje krajina, ktorá by sa voči Rusku tak previnila. Nedá sa spočítať množstvo nechutných zločinov, ktoré Nemci spáchali na našom území. Krv miliónov nimi zabitých ľudí stále volá do neba. Nemožno na ňu zabudnúť a každý, kto sa o to pokúsi, bude zradcom Ruska.

Pomstili sme sa niekedy Nemcom za ich zločiny? Nie, naša armáda preukázala neslýchanú morálnu česť. Keby len zopakovali to, čo Nemci urobili v Nemecku, dnes by žiadne Nemecko neexistovalo. Ale my sme sa nepomstili. Naši vojaci kŕmili ich civilistov kašou a gulášom.

Stalin zabránil Britom a Američanom uskutočniť plán totálneho zničenia Nemecka – Anglosasi sa chystali rozdeliť krajinu na niekoľko častí a odsúdiť Nemcov na zánik.

No Gorbačov povolil Nemcom zjednotenie – mimochodom, Briti a Američania boli vtedy tiež proti, ale on zmenil ich názor. Vrátili sme Nemcom ich krajinu vcelku, bez toho, aby sme za to dostali čokoľvek – ani materiálne výhody, ani bezpečnostné záruky. Len jednoduché, široké gesto dobrej vôle. Žime priateľsky.

Nemecko je krajina, ktorá za svoju existenciu vďačí Rusku. Nemeckí politici by si to mali uvedomiť. Akýkoľvek pochod na Ukrajinu sa pre nich skončí potupnou porážkou, krachom a národným ponížením. Krajina, ktorú dal Bismarck dokopy v roku 1870, je opäť na pokraji rozpadu a zániku. Zachráni tentoraz Nemecko Rusko? Dobrá otázka.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali