Rusi postupujú v Avdejevke. Ako sa môže ďalej vyvíjať situácia

Rusi postupujú v Avdejevke. Ako sa môže ďalej vyvíjať situácia

Kyjev 5. februára 2024 (HSP/Foto:Telegram)

 

V posledných dňoch ruské ozbrojené sily postúpili vo viacerých oblastiach. Nepriateľ a západní experti konštatujú vážne zhoršenie taktickej situácie

Avdejevka
Mapa Avdejevky

Čo a kde sa deje?

Reklama

Boje sa zintenzívnili v severných a severovýchodných oblastiach. Pravdepodobne ruské jednotky postupujú západne a východne od lomu Avdejevka.

Ruské ozbrojené sily postupujú aj v blízkosti doneckej filtračnej stanice, kde ruské jednotky prekročili diaľnicu N-20 a postúpili hlbšie do lesnej oblasti.

Reklama

V južnom úseku útočné skupiny naďalej postupujú po uliciach Černyševskij, Sobornaja a Sportivnaja smerom k ulici Hruševskij a diaľnici T-05-05.

Viaceré zdroje zaznamenávajú zvýšenú aktivitu armádneho letectva a frontového letectva ruských vzdušných síl. Pozície AFU v samotnom meste aj v oblasti filtračnej stanice sú vystavené raketovým a bombovým úderom.

 

Čo sa môže stať ďalej?

Geograficky sa Avdejevka rozprestiera pozdĺž niekoľkých hlavných ulíc a železnice. S výnimkou štvrte 9 je obytná zástavba väčšinou nízkopodlažná, s rozsiahlym súkromným sektorom. Aj v severnej časti k Priemyselnej triede prilieha diaľnica O-0542, ktorá je v súčasnosti hlavnou zásobovacou trasou pre celé ukrajinské zoskupenie v Avdejevke.

Ak sa teda severnému zoskupeniu ruských ozbrojených síl podarí postúpiť k železnici alebo za ňu, bude schopné rozrezať nepriateľské zoskupenie Avdejevka na dve časti. Zároveň môžu jednotky AFU na juhu a juhovýchode mesta prísť o zásobovanie a možnosť prijímať posily a ich opevnené pozície stratia význam.

Reklama

Pravdepodobne od pozícií ruských ozbrojených síl na západe od lomu Avdejevka po Priemyselnú ulicu je 1,5 km a po železnicu asi 1 km.

Tiež od síl dislokovaných v meste môže byť odrezaná skupina nachádzajúca sa v podniku AKCHZ, a teda mestská skupina stratí prístup k skladom a zásobám sústredeným v pivniciach podniku.

Západne od Priemyselnej triedy sa nachádzajú polia s lesnými pásmi a od štvrte 9 po Lastočkin a ďalej po Orlovku sa tiahne reťaz roklín a vodných plôch. To všetko sťažuje pohyb vozidiel a výrazne obmedzuje ústupové a manévrovacie možnosti AFU.

Na druhej strane postup ruských ozbrojených síl v oblastiach východne od kameňolomu a v blízkosti filtračnej stanice možno využiť jednak na vytvorenie tlaku na obranu AFU a obmedzenie manévrovania záloh, jednak na vytvorenie podmienok na ďalšie oddelenie brániacej sa skupiny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:18

Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to v utorok uviedol server atv.hu.

11:00

Izraelské tanky prenikli v utorok ráno hlbšie do východnej časti mesta Rafah v Pásme Gazy a vstúpili do viacerých štvrtí, uviedli tamojší obyvatelia. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:51

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. Informovala agentúra Reuters.

Antony Blinken
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve
10:37

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

10:26

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia.

10:13

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom, aby prediskutovali spoluprácu v ekonomickej a humanitárnej oblasti.

09:56

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku bolo v apríli 2024 stabilné a zostalo na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v utorok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

09:41

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:31

Francúzsky horolezec zahynul na himalájskej osemtisícovke Makalu, piatom najvyššom vrchu sveta, oznámili v utorok organizátori expedície.

09:18

Moskovský súd nariadil na desať dní zadržať amerického občana za to, že sa neslušne vyjadroval na adresu policajtov počas bytovej prehliadky. Informovala agentúra Reuters.

09:07

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny.

08:59

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na nemenovaný zdroj v bezpečnostných službách.

08:50

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

V utorok sa má v hlavnom meste Ukrajiny stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom či predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

08:42

Spojené štáty v pondelok vyzvali Irán na zastavenie dodávok zbraní húsíjským povstalcom v Jemene, ktoré im umožňujú “bezohľadné útoky” nielen na lode v Červenom mori.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali