Richard Sulík: Eurofondy – tunel, aký na Slovensku nemá obdobu

Richard Sulík: Eurofondy – tunel, aký na Slovensku nemá obdobu

Bratislava, 22. januára 2017 (HSP/Foto: HSP)

 

„Za tých desať rokov, čo tu vládne Robert Fico s jeho partičkou sme si už naozaj mohli zažiť všeličo a predsa len udejú sa veci, kde aj po tom všetkom sa človek len s nemým úžasom díva, že koľko plechového ksichtu treba na to, aby to, čo vám chceme dnes predstaviť, sa mohlo udiať,“ uvádza Richard Sulík vo svojom blogu

????????????????????????????????????????????

Reklama

„Systematické rozkrádanie eurofondov tentokrát v oblasti poradenstva. SaS vždy upozorňovala na korupčné kauzy, a preto to robíme aj v tomto prípade a je to naozaj niečo veľmi nepekné. Medzičasom sme podali 14 podnetov na OLAF. V niekoľkých prípadoch sa vedie vyšetrovanie a vyzerá to tak, že aj v tomto prípade rozkrádania eurofondov sa to tak skončí,“ tvrdí Richard Sulík vo svojom blogu a prezentuje názory Lucie Nicholsonovej, ako aj vlastné postoje v tejto oblasti.

 

Reklama

Lucia Nicholsonová: Taká zlá situácia v oblasti čerpania eurofondov, ako je dnes, ešte na Slovensku nebola. Výzvy stoja naprieč všetkými operačnými programami, nedodržiavajú sa harmonogramy výziev a eurofondy sa nečerpajú. Ak si uvedomíte, že už celé tri roky môže Slovensko čerpať eurofondy z nového programovacieho obdobia, v ktorom je veľa peňazí najmä pre regióny na dobudovávanie škôlok, škôl a podobne, tak je naozaj zarážajúce, že za tie tri roky sme vyčerpali 3,9 %. To je absurdne málo a nehovorím to len tak. Teraz sa totiž začala diať taká nová móda na Slovensku, že jednotlivé ministerstvá si začali outsourcovať poradenské služby pre jednotlivé firmy. A je to v obrovských balíkoch peňazí. Zatiaľ vyčerpali 75 miliónov eur na poradenstvo, ktoré je bližšie nešpecifikované, ale toto bude pokračovať a ja musím upozorniť, že celé sa to čerpá z technickej pomoci, ktorú dostávame od Európskej únie a v tej technickej pomoci pre nové programovacie obdobie je 650 miliónov eur. To znamená, zatiaľ sme niekde na 100 miliónoch eur, ale tento vlak pôjde ďalej. Myslíme si, že ide, zatiaľ, o 100 miliónový tunel do eurofondov, aký doposiaľ pri čerpaní eurofondov na Slovensku nemá obdobu. A to už sme na Slovensku naozaj mali všeličo, od sociálnych podnikov až po mýtny tender, nástenkový tender a podobne. Musím povedať, že toto tunelovanie eurofondov sa deje nanajvýš vulgárnym spôsobom.

V roku 2014 ministerstvo vnútra za záhadných okolností spustilo tender na vysúťaženie poradenských, audítorských a právnych služieb a vysúťažili si 10 subjektov a len z týchto desiatich subjektov si teraz jednotlivé ministerstvá môžu vyberať toho, kto im bude radiť pri eurofondoch. Ministerstvá tak aj robia. Najviac z toho celého balíka eurofondov, ktorý bol zatiaľ minutý, teda 75 miliónov eur, odčerpala firma Deloitte v hodnote 33,4 milióna eur. Problém ale je, že Deloitte robí len to, čo robia ľudia na ministerstvách. My už dnes máme na ministerstvách zamestnaných stovky úradníkov, ktorí sú platení z technickej pomoci a sú tam od toho a majú aj v popise práce to, čo si ešte plus ministerstvá zadávajú pre Deloitte. Už len v tomto je duplicita a sú na to míňané obrovské peniaze. Napriek tomu, že experti napríklad z firmy Deloitte poberajú vysoké hodinové sadzby okolo 130 eur na hodinu, je čerpanie eurofondov horšie ako kedykoľvek predtým, keď to zastrešovali rádoví zamestnanci ministerstiev, ktorí majú v náplni to isté, ako externí poradcovia. To znamená, že tí externí poradcovia sú absolútne zbytoční. Najabsurdnejšia je situácia na ministerstve pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja. Tam ešte za Jahnátka podpísali s firmou Deloitte realizačnú zmluvu za 6,6 milióna eur. Problém je ale v tom, že Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) dnes šéfuje človek, ktorý sa volá Marek Mitošinka, ktorý až donedávna pracoval pre Deloitte ako poradca. Do konca roku 2015 tam pracoval ako poradca, robil tam poradenské služby za vysoké hodinové sadzby, napríklad pre operačný program pod ministerstvom dopravy a fakturoval za Deloitte a dnes tento človek pracuje na ministerstve pôdohospodárstva a zadáva premrštené objednávky pre Deloitte.

Lenže to nie je len o tom, že on im zadáva objednávky, ktoré by mali v skutočnosti robiť interní zamestnanci, to je o tom, že Deloitte v mnohých prípadoch vážne pochybil pri tom, čo mal zadané ako externý poradca. Napríklad, úplne spackal výzvu na materské škôlky. To je presne tá výzva, o ktorú sa v predvolebnej kampani opieral Robert Fico, keď hovoril, že 80 miliónov eur pôjde na škôlky. Nuž, vyšla výzva, ktorá bola ale tak v rozpore s nariadeniami Európskej komisie, že musela byť stiahnutá. A potom dostali novú objednávku, zase Deloitte, aby opravili svoje vlastné chyby a nanovo si fakturovali za opravu svojich vlastných chýb. Dnes je tá výzva zverejnená nanovo, ale s časovým posunom, to znamená, regióny nemajú peniaze na tie škôlky. Už sľúbili ľuďom, že zoberú ich deti do škôlky a teraz to nemajú z čoho zaplatiť, to sú vážne škody, ktoré sú týmto napáchané.

To tiež nie je všetko. Deloitte napríklad pre ministerstvo pôdohospodárstva robí na základe objednávok od svojho bývalého zamestnanca také veci, ako je napríklad Príručka pre verejné obstarávanie IROP. Má asi 90 strán. Je tak? 70 strán a táto príručka, mám na to objednávku aj faktúru, stála 95 tisíc eur. Podľa našich informácií, ktoré máme zvnútra od jednotlivých zamestnancov, táto príručka k procesu verejného obstarávania už existuje, minimálne pre operačný program kvalita životného prostredia a Úrad pre verejné obstarávanie. To znamená, že sa domnievame, že Deloitte vydá takúto príručku pre IROP pre ministerstvo pôdohospodárstva a copy past-om s minimálnymi zmenami vydá takú istú príručku pre iné ministerstvá. A nanovo si za to fakturuje peniaze. Toto je presne to, čo Európska komisia nechce, aby sa dialo. Preto z tohto miesta chcem vyzvať ministerku pôdohospodárstva pani Matečnú, nech si urobí poriadok na ministerstve. Nie je možné, aby človek, ktorý do konca roka 2015 pracoval pre Deloitte, im dnes v premrštených sumách dával objednávky na niečo, čo robia jej interní zamestnanci. Toto považujeme za neprípustné a doslova za tunelovanie eurofondov.

 

Reklama

Richard Sulík: Počuli ste približne, o čo ide, považujeme to za veľkú nehoráznosť, že v podstate vláda čerpá peniaze z technickej pomoci na stovky zamestnancov ministerstiev, ktorí majú niečo robiť, a potom ešte dá desiatky miliónov eur na tú istú prácu nejakej súkromnej spoločnosti. Potom sa len čudujeme, prečo nie sú škôlky atď. My budeme v tejto veci konať, konkrétne:

  1. O tomto tunelovaní eurofondov budeme informovať Európsku komisiu a príslušné generálne riaditeľstvo, lebo presne toto nechcú, aby sa dialo, presne takéto duplicitné práce, respektíve takéto plytvanie finančnými prostriedkami. Podľa mojich skúseností si tie listy minimálne prečítajú, v niektorých prípadoch aj konajú. Takže budem informovať Európsku komisiu, čo sa tu deje, ako hrubo sa tu porušujú zásady a pravidlá pri čerpaní eurofondov.
  2. Spoločnosť Deloitte je veľká svetová organizácia, ktorá má všade vo svete veľmi dobré meno a povesť a túto povesť si aj strážia. Preto majú aj vnútorné oddelenie tzv. Complains. Myslím si, že aj ich by trebalo informovať, akým spôsobom tu postupuje táto spoločnosť, v akom ťažkom konflikte záujmov sa nachádza bývalý zamestnanec spoločnosti Deloitte a terajší zamestnanec ministerstva pôdohospodárstva, ktorý svojmu bývalému zamestnávateľovi prihráva zákazky.
  3. Samozrejme, tie veci, ktoré už prebehli a neboli v poriadku, tak tam podáme podnety na OLAF. Myslím si, že budú možno 2 alebo 3.
  4. A, samozrejme, ponechávame si všetky ďalšie možnosti podľa toho, ako sa tento prípad s rozkrádaním eurofondov vyvinie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali