Reakcie politikov na (ne)odvolávanie Andreja Danka: “Budeme ho odvolávať zrejme zas,” avizuje Galko

Reakcie politikov na (ne)odvolávanie Andreja Danka: “Budeme ho odvolávať zrejme zas,” avizuje Galko

Bratislava 7. novembra 2018 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Mimoriadna schôdza parlamentu s hlavným bodom odvolať súčasného predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS) sa napokon nekonala kvôli neschválenému programu. Pozrite si ako priebeh zasadnutia videli jednotliví poslanci.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

“Bola som v parlamente, kde sme hlasovali o tom, či sa uskutoční schôdza, na ktorej by sa mal odvolávať Andrej Danko z postu šéfa Národnej rady. To bol prvý krok. Za program mimoriadnej schôdze zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Program schôdze tak nebol schválený, proti bolo 65 poslancov (10 sa zdržalo) a k hlasovaniu o odvolávaní A. Danka ani nedošlo,” zhodnotila krátko situáciu nezaradená poslankyňa Alena Bašistová.

Reklama

 

Reklama

 

Samotný šéf parlamentu Andrej Danko v utorok popoludní uviedol, že jeho práca bude čoskoro prístupná. “Moja rigorózna práca bude v knižnici verejne dostupná, aby z nej študenti mohli čerpať. Mimoriadna schôdza o snahe zdiskreditovať moju osobu kvôli mojej rigoróznej práci a udeleniu titulu JUDr. ma uistila len v tom, že mám vytvárať dobré vzťahy na všetky svetové strany i naďalej.”

Danko dodal, že sa snaží doma i v zahraničí o zmierlivú, proslovenskú politiku. “Napríklad prezident Zeman bol na zahraničnej pracovnej ceste v Číne, z čoho by si naša prezidentská kancelária mala vziať príklad. Pravda sa zväčša neukáže, len sa senzačne publikujú politické popravy. Zahraničná politika SR je o dobrých vzťahoch s inými štátmi, aby sa kedykoľvek mohli politici stretávať a riešiť spolu svoje záujmy alebo iné názory. Do Ruska chodia aj iní politici a predstavitelia štátov EÚ. Začiatkom decembra príde do Bratislavy pán Karpov a navštívim aj Čínu,” vysvetlil ciele svojej politiky Danko.

 

Reklama

 

“Najrýchlejšia úspešná akcia parlamentnej opozície. O 13.07 vládnuca koalícia nepripustila mimoriadnu schôdzu NR SR na tému, či je, alebo nie je na čele Národnej rady klamár a ne-nositeľ titulu JUDr. O 13.30 sme ako poslanci parlamentnej opozície urobili tlačovku. Ohradili sme sa voči pokračovaniu tejto trápnosti – že predseda NR SR už mesiace skrýva svoju rigoróznu prácu a vyvoláva pochybnosti o jej existencii, resp. pravosti. O ďalších 40 minút na tlačovke Andrej Danko kapituloval. Ohlásil, že jeho dlho utajovaná rigorózna práca, vedená – nevieme zatiaľ, že prečo – na meno Juraj Danko, bude sprístupnená,” zhodnotil utorkové udalosti zo svojho pohľadu poslanec Ján Budaj (OĽaNO)

 

 

Reklama

Podobne videl situáciu aj ďalší opozičný poslanec Ľubomír Gako (SaS). “Andreja Danka sme neodvolali, korupčná koalícia ani len neschválila program mimoriadnej schôdze, hrdinovia.”

“Všetko zlé je na niečo dobré, Danka budeme odvolávať zrejme zas,” dodal.

“Neexistuje jediný logický dôvod, prečo by mal Danko utajovať rigoróznu prácu, na základe ktorej si píše titul JUDr,” uviedli vo svojom stanovisku poslanci hnutia ĽSNS.

“Andrej Danko je nielen falošný kapitán, z ktorého sa smejú všetci normálni vojaci, ale pravdepodobne aj falošný doktor práv, z ktorého sa smejú všetci poctivo vyštudovaní právnici. Je predsedom falošnej národnej strany, ktorá zradila Slovákov. Takýto človek nemá čo robiť na poste predsedu NR SR. Neexistuje jediný logický dôvod, prečo by mal Danko utajovať rigoróznu prácu, na základe ktorej si píše titul JUDr. Jedine, ak by mu viac vyhovovalo vyvolávanie pochybností, ako priznanie sa napríklad k ukradnutiu záverečnej práce,” uvádza oficiálne stanovisko strany.

Kauza podobná Figeľovmu bytu?

Poslanec OĽaNO Gábor Grendel kauzu okolo záverečnej práce Danka prirovnal k niekdajšiemu prešľapu šéfa KDH Jána Figeľa s jeho bytom.

“Iste, sú aj podstatnejšie témy, ale podozrenie z plagiátorstva nie je žiadna sranda. Ako k tomu prídu ostatní absolventi vysokých škôl, ktorí si svoje diplomové, rigorózne a iné práce poctivo odmakali? Nehovoriac o riziku, že ak niekto bol schopný podvádzať pri jednoduchej povinnosti, ako sa bude správať vo vysokej ústavnej funkcii? Napríklad v Maďarsku musel pre plagiátorstvo odstúpiť prezident Pál Schmitt.” poznamenal Grendel.

Je podľa neho v elementárnom záujme Danka, aby túto tému čo najskôr vysvetlil. “Ale on robí presný opak. Aj dnes mohol svoju prácu zverejniť a roptýliť pochybnosti. Namiesto toho sa s Ficom a Bugárom dohodol, že zabránia opozícii otvoriť rokovanie mimoriadnej schôdze o jeho odvolávaní.”

Grendel na sociálnej sieti dodal, že ak sa Danko domnieva, že toto je tá správna stratégia, ktorá ho očistí, je vraj na omyle. “Túto istú chybu kedysi robil predseda KDH Figeľ so svojim 4-izbovým bytom v Starom Meste, ktorý dostal od mesta za lacný peniaz. Po mesiacoch vykrúcavačiek to nakoniec vzdal a bytu sa zbavil. Koľko času potrebuje ešte predseda parlamentu, aby pochopil, že je v slepej uličke?” Odkazuje poslanec hnutia OĽaNO:

Reklama

 

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali