PSG oslavuje rekordný 11. ligový titul, Galtier: “Veľmi zvláštna sezóna”

PSG oslavuje rekordný 11. ligový titul, Galtier: “Veľmi zvláštna sezóna”

Paríž 28. mája 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Napriek zisku rekordného 11. ligového titulu sa vo futbalovom klube Paríž St. Germain nehovorí o absolútnej spokojnosti. Domáce prvenstvo, ktoré si tím zabezpečil v predposlednom kole Ligue 1, je pre tím vítaná bodka za sezónou – tá však mala viacero trhlín vrátane vypadnutia v osemfinále Ligy majstrov

PSG titul oslava
Hráči Paríža St. Germain oslavujú titul vo francúzskej futbalovej Ligue

“Nebola to najlepšia sezóna, ale stále to je pre nás dobrá sezóna,” uviedol kapitán Marquinhos. Jeho tím v sobotu remizoval v Štrasburgu 1:1 a na čele tabuľky má pred Lens nedostihnuteľný štvorbodový náskok. Hráći Lens zvíťazili v 10 z uplynulých 11 zápasov a majú istotu 2. miesta a účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov. Jediný gól PSG strelil Lionel Messi, ktorý zaznamenal 496. gól v pätici elitných líg v Európe, čím prekonal rekord Cristiana Ronalda.

Reklama

PSG sa ziskom 11. titulu osamostatnil na prvom mieste v počte francúzskych titulov od St. Etienne.

“Toto je, samozrejme, historický moment pre Paríž St. Germain. Jeeenásty titul vo francúzskej lige je odmena za tvrdú prácu, ktorú sme vynaložili za uplynulých 12 rokov. Zapísať sa do histórie Ligue 1 a prekonať St. Etienne je pre nás dôvod na hrdosť. Teraz sa už tešíme na oslavu titulu v našom Parku princov,” povedal prezident PSG Nasser Al-Khelaifi pre klubovú stránku.

Reklama

Hráči PSG prehrali v doterajšom priebehu ligovej sezóny šesť zápasov, všetky až v v druhej polovici po MS v Katare. Práve tie symbolicky predelili sezónu parížskeho veľkoklubu na dve rôzne polovice. Neymar sa nevrátil z MS v ideálnej pohode, obmedzovali ho zdravotné problémy a v zostave PSG chýba od od 19. februára.

Messi si zo šampionátu síce priniesol titul majstra sveta a aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja, no po návrate ho tiež trápili zdravotné problémy a na jeho pozícii v klube mu nepridala ani nedávna suspendácia za nepovolený výlet do Saudskej Arábie. V Ligue 1 odohral v sezóne 2022/2023 31 zápasov, v ktorých strelil 16 gólov a so 16 asistenciami je najlepší v súťaži, no často bol terč fanúšikov, ktorí boli nespokojní s jeho výkonmi najmä po MS. “Keď bilancujeme, musíme analyzovať prvú polovicu sezóny a to, v akom stave boli hráči, keď sa vrátili z MS. Chápem však určitú nespokojnosť fanúšikov. Bola to veľmi zvláštna sezóna,” povedal tréner Christophe Galtier. So svetovým šampionátom, ako významným prelomom v sezóne 2022/2023, súhlasil aj Marquinhos: “Po MS sa veľa vecí zmenilo. Bolo to veľmi náročné na energiu, emócie a nedokázali sme si udržať našu úroveň.”

Priaznivci PSG síce po zápase so Štrasburgom rozbehli majstrovské oslavy, no v nedávnom období viackrát verejne prezentovali nespokojnosť so smerovaním klubu. Otázna je budúcnosť Messiho, ktorý v sobotu získal svoju 43. trofej v kariére, ale aj 40-gólového strelca Kyliana Mbappeho, ktorému v roku 2025 vyprší zmluva. DO PSG príde pred novou sezónou slovenský obranca Milan Škriniar z milánskeho Interu.

Pre ambiciózny PSG je pri hodnotení sezóny dôležitý výsledok v Lige majstrov. V nej stroskotal v osemfinále na Bayerne Mníchov a v tejto fáze sezóny sa preň LM skončila v piatich z uplynulých siedmich sezón. “Ak chcete zvíťaziť v Lige majstrov, musíte byť vo februári a v marci vo forme. To sme my neboli,” povedal Galtier, ktorý takisto nemá isté miesto v plánoch francúzskeho klubu. Podľa agentúry AFP by mohol na jeho miesto nastúpiť kormidelník s výraznou autoritou, pričom sa spomínajú najmä Jose Mourinho a Louis Enrique.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali