Zeman poďakoval voličom za podporu a zagratuloval Jiřímu Drahošovi. Drahoš: Inšpiráciou mi je Andrej Kiska

Zeman poďakoval voličom za podporu a zagratuloval Jiřímu Drahošovi. Drahoš: Inšpiráciou mi je Andrej Kiska

Praha 13. januára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: kombosnímka TASR-Pavel Neubauer/HSP)

 

Do druhého kola prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční o dva týždne, postupujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z takmer úplných volebných výsledkov, ktoré zverejnila Česká televízia

Na snímke český prezident Miloš Zeman s postupujúcim kandidátom Jiřím Drahošom

Po zrátaní hlasov z vyše 98 percent okrskov, je na prvom mieste súčasný prezident Miloš Zeman so ziskom 38,87 percenta. Na druhom mieste skončil Jiří Drahoš, ktorý získal 26,45 percenta hlasov.

Reklama

Obaja zabojujú o post hlavy štátu v druhom kole 26. a 27. januára.  Drahoš vo svojej reakcii na výsledky vyjadril presvedčenie, že v prvom kole volieb volila drvivá väčšina Zemanových priaznivcov. Verí preto, že sa mu v druhom kole podarí osloviť voličov ďalších kandidátov, informoval server Novinky.cz.

“Podporu ocením, ale nebudem ju od nikoho vyžadovať,” vyhlásil Drahoš. Podporu mu už medzičasom vyjadrili Michal Horáček a Mirek Topolánek, a nepriamo tiež Marek Hilšer.

Reklama

Drahoš zároveň zdôraznil, že by sa pred druhým kolom stretol v priamej debate s Milošom Zemanom. Rozhodne však vylúčil prípadnú účasť v debate, v ktorej by Zemana zastupoval jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Za Zemanom a Drahošom nasledovali s podobným počtom hlasov Pavel Fischer (10,16 percenta), Michal Horáček (9,12 percent) a Marek Hilšer (8,81 percenta hlasov). Ďalší kandidáti za nimi zaostávajú: Mirek Topolánek (4,25 percenta), Jiří Hynek (1,23 percenta), Petr Hannig (0,56 percenta) a Vratislav Kulhánek (0,48 percenta hlasov).

Volebné miestnosti sa s úderom 14.00 h uzatvorili. Okamžite sa začalo sčítavanie hlasov. Druhú priamu voľbu prezidenta v histórii Česka sprevádzal značný záujem voličov. Volebná účasť podľa predbežných údajov dosiahla 61,8 percenta.

O post prezidenta sa okrem Zemana uchádzalo ďalších osem kandidátov. Keďže ani jeden z kandidátov podľa prvých čiastkových výsledkov zrejme nezískal nadpolovičný počet hlasov, Zeman s Drahošom zabojujú o post hlavy štátu v druhom kole 26. a 27. januára.

 

Reklama

Zeman poďakoval voličom za podporu a zagratuloval Jiřímu Drahošovi

Víťaz prvého kola volieb, súčasný prezident Miloš Zeman, na tlačovej konferencii v sobotu poďakoval voličom za prejavenú dôveru a svojej manželke za podporu. Zároveň zagratuloval svojmu rivalovi Jiřímu Drahošovi, ktorý skončil na druhom mieste.

“Blahoprajem Jiřímu Drahošovi k peknému druhému miestu,” povedal Zeman, ktorého cituje portál Novinky.cz.

“Nikdy som sa nebál ísť do najrozličnejších diskusií,” uviedol Zeman, ktorý podľa vlastných slov vyhovie žiadosti Jiřího Drahoša stretnúť sa v diskusii tvárou v tvár.

Zeman dosiaľ tvrdil, že nepovedie prezidentskú kampaň a nebude sa zúčastňovať na predvolebných debatách. Svojich voličov vyzval, aby k urnám prišli aj v druhom kole.

Reklama

 

Zemana podporí Klaus, Drahoš očakáva podporu od neúspešných kandidátov

Jiří Drahoš priznal, že očakáva podporu od ostatných neúspešných kandidátov. “Do určitej miery ju očakávam; povedali sme si v mnohých debatách, že kto nepostúpi, tak toho, kto postúpi, podporí proti Milošovi Zemanovi,” poznamenal bývalý šéf českej Akadémie vied. Čas, ktorý zostáva do druhého kola volieb hodlá stráviť politickou kampaňou najmä v regiónoch mimo Prahy.

“Všetci, ktorí máte záujem o zmenu, príďte k voľbám. Nebude to zbytočné,” vyzval Drahoš voličov. So Zemanom by sa rád stretol aj v televíznej debate, a to napriek tomu, že prezident podľa vlastných slov predvolebnú kampaň nevedie a účasť na diskusiách odmieta. Zeman na tlačovej konferencii jeho výzvu medzitým prijal.

Zeman následne skritizoval Českú televíziu, ktorú označil za “televíziu Václava Moravca”. “Mal som dojem, akoby víťazom bol niekto iný než ja,” podotkol k vysielaniu verejnoprávneho média.

Prezident nemá oficiálny štáb, výsledky sledoval v sídle Strany práv občanov (SPO) na Loretánskej ulici v Prahe spolu s manželkou Ivanou, prezidentským poradcom Martinom Nejedlým a hradným kancelárom Vratislavom Mynářom.

 

 

Slovenské médiá prirovnávajú Drahoša ku Kiskovi, on sa tomuto prirovnaniu nebráni

V rozhovore pre RTVS redaktorke kandidát Jiří Drahoš potvrdil, že je rád prirovnaniu s Andrejom Kiskom, a že ho inšpiroval:

Reklama

“Musím povedať, že ma do istej miery inšpiroval. Jeho víťazstvo nad skúseným politikom je dôkazom, že do tejto funkcie je možné dostať sa aj bez politickej skúsenosti. Ja si preto veľmi vážim slovenského prezidenta.” Ďalej povedal, že by sa s ním rád stretol v rámci jeho prvej cesty.

Politológovia očakávajú, že súboj v druhom kole bude veľmi tvrdý, zrejme aj s negatívnou kampaňou, ale otvorený. Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip bude ďalej podporovať Zemana. Spoločné stanovisko pred druhým kolom volieb však KSČM zatiaľ neprijala, informuje webový portál Novinky.cz.

Ľudovci aj pre druhé kolo odporučia voličom, aby dali hlas Drahošovi, uviedol predseda strany Pavel Bělobrádek. Bývalý český prezident Václav Klaus podporil pred druhým kolom Zemana, uvádza Česká televízia. Ľudia, ktorí hlasovali za súčasného prezidenta, podľa neho ukázali, že nechcú poklonkovať cudzím záujmom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali