Provokácia pod cudzou vlajkou. Spojenci popravili Majdan, nevylučuje český expert

Provokácia pod cudzou vlajkou. Spojenci popravili Majdan, nevylučuje český expert

Ukrajina 16. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Gruzínski sniperi strieľali do demonštrantov v priebehu nepokojov proti vláde ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča? Známy český expert poukazuje na to, že to má vojenskú logiku.

Ilustračné foto

Dvadsiateho februára 2014 na kyjevskom Majdane neznámi odstreľovači začali páliť po stúpencoch opozície, ktorí chceli zvrhnúť prezidenta Viktora Janukovyča. Na ulici zostalo ležať 53 mŕtvych — 49 protestujúcich a štyria predstavitelia policajných orgánov. Lídri opozície, predstavitelia USA a Európskej únie okamžite obvinili vládny režim. Streľba na Majdane se stala osudovým medzníkom, ktorý rozhodol o víťazstve opozičných síl.

Reklama

Uplynuli štyri roky, nová vláda ale doposiaľ nevyšetrila, čo sa v centre Kyjeva stalo. Naopak sa objavuje stále viac otázok. Spravodaj Sputnika sa stretol s predpokladanými strelcami. Sú to gruzínski rodáci. Tvrdia, že rozkazy dostávali od lídrov Majdanu. Naviac dostali priamy rozkaz strieľať nielen po policajtoch, ale i po samotných protestujúcich, aby ešte viac rozbúrili dav a vyvolali politickú krízu.

Svedectvá ľudí, ktorí poznajú temné pozadie zvrhnutia vlády Viktora Janukovyča v minulých dňoch zverejnil Sputnik na svojich stránkach.

Reklama

Naša redakcia sa opýtala známeho politického a mediálneho experta Štěpána Kotrby, či verzia o gruzínskych sniperoch pôsobí vierohodne.

Pred štyrmi rokmi došlo k streľbe na kyjevskom Majdane, ktorá si vyžiadala mnoho obetí a pomohla opozícii k výhre nad prezidentom Janukovyčom. Až teraz sa objavili svedectvá, že streľbu mali na svedomí žoldnieri najatí opozíciou. Čo na to hovoríte?

No, zaujímala by ma väzba gruzínskych strelcov na gruzínskeho exprezidenta Saakašviliho na jeho ochranku a tajnú službu. Tá informácia tu cirkuluje od prevratu. Publikovala ju napríklad pred pol rokom talianská televízia patriaca Berlusconimu.

Mne ale chýba potvrdenie detailnej výpovede gruzínskeho generála v dôchodku Tristana Tsitelašviliho, ktorý už v apríli 2014 médiám tvrdil, že ostreľovači, ktorí vo februári v Kyjeve na Majdane strieľali, boli bývalí vojenskí a bezpečnostní špecialisti zo štruktúr Michaila Saakašviliho, ktoré viedol Giya Baramadze a Givi Targamadze.

Tsitelašvili priznal, že niektorí z nich súžili pod jeho velením v gruzínskej armáde, ako Koba Nergadze (s pasom vydaným na meno Georgij Karusanidze), Georgij Saralidze, Merab Kikabidze a David Makiašvili, Alexander Revazišvili, Koba Chabazi. Občas sa ta informácia ešte niekde zrecykluje.

Reklama

Títo žoldnieri súvisia i s tzv. Gruzínskou légiou, ktorá teraz bojuje na východnej Ukrajine na strane Kyjeva. A zaujímalo by ma, prečo nechala Porošenkova prezidentská kancelária skartovať veľa dokumentov z vyšetrovania tejto streľby.

Zmenia tieto svedectvá pohľad Západu na ukrajinskú revolúciu a vládnuci kyjevský režim?

On snáď niekedy niekto súdny na Západe veril v naozaj ľudovú revolúciu na Ukrajine? A mýty majú schopnosť prežiť i odhalenie.

Západná „false flag” operácia má cenu pre Západ, pre drancujúce podmienky asociačnej dohody s EU a nepredĺženie Transsibírskej magistrály do Hamburgu a znemožnenie realizácie Hodvábnej cesty cez Ukrajinu.

I Rusko sa snaží vytvoriť a udržať na západnej hranici čo najširší cordon sanitaire. Inak už by občianska vojna na východnej Ukrajine dávno skončila.

Reklama

Nie je zvláštne, že si prozápadná opozícia najala žoldnierov, aby strieľali do vlastných stúpencov?

A najala si ich naozaj sama prozápadná opozícia alebo niekto zo zahraničia, kto prozápadnú opozíciu na Ukrajine riadil a platil? Inak z vojenského hľadiska to logiku má. Akcia pod cudzou vlajkou sa inak robiť nedajú.

Čo sa podľa vašeho názoru vtedy pred štyrmi rokmi stalo na kyjevskom Majdane? Bezprávie vládnych síl, alebo operácia opozície na zvrhnutie vlády?

Operácia rozčúlenej cudzej štátnej moci, zneužívajúcej soft power politickej opozície, na zvrhnutie vlády, ktorá odmietla návrh Európskej únie, ktorý sa neodmieta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali