Juhošpanielsky región Andalúzia je najväčším producentom olivového oleja na svete. Táto oblasť sa na celosvetovej produkcii podieľa približne polovicou. Pre andalúzskych producentov olivového oleja je situácia o to horšia, že v dôsledku rekordnej úrody klesli ceny olivového oleja vlani o 44 %.
“Nechápem, prečo spory, ktoré majú politici za Airbus, musia platiť španielski farmári,” posťažoval sa v rozhovore pre agentúru Reuters 54-ročný Pablo Casado, ktorý sa produkcii olív venuje už zhruba 40 rokov.
“Za tých približne 40 rokov sme takúto situáciu nikdy nemali. Naše živobytie je v ohrození,” povedal Casado, pričom dodal, že už teraz je cena extra panenského olivového oleja pod jeho výrobnými nákladmi.
V Casadovom malom meste Porcuna väčšina zo 7000 obyvateľov pestuje olivovníky, alebo produkuje olej, pričom na to používajú tradičné metódy, vďaka čomu produkujú olej najvyššej kvality. Väčšina práce sa vykonáva priamo v hájoch a ručne pri lisoch. Podľa Casada takýto výrobcovia nemajú šancu konkurovať veľkým producentom s rozsiahlymi plantážami. Americké dovozné clá ich tak môžu pripraviť o biznis.
Američania skonzumujú ročne zhruba 320.000 ton olivového oleja. Z tohto objemu predstavuje španielsky dovoz zhruba 200.000 ton, ktorý je dovezený priamo či nepriamo. Priamy dovoz zo Španielska dosahuje okolo 60.000 ton.
“V prípade priameho dovozu hovoríme o stratách v hodnote zhruba 400-500 miliónov eur,” povedal šéf Asociácie španielskych výrobcov olivového oleja Rafael Pico s tým, že celkové škody v dôsledku ciel budú ešte vyššie a kvantifikovať ich je zatiaľ zložité.
Viacerí andalúzski producenti sa teraz obávajú, že ich v dôsledku ciel vytlačia z amerického trhu lacnejšie alternatívy z Maroka a Tuniska. “Toto je práca niekoľkých generácií a je možné, že so mnou zanikne,” povedal Casado. “Doteraz bola situácia dosť zlá a toto je už úplná katastrofa. Faktom je, že je veľmi ťažké pokračovať,” dodal Casado s tým, že zatiaľ chce v tomto regióne, ktorý má rád, zostať, možno sa však bude musieť poobzerať po iných možnostiach.