Problém nedostatku liekov v Európe je mnohostranný

Problém nedostatku liekov v Európe je mnohostranný

Brusel 29. januára 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Odborníci z odvetvia vysvetľujú, že problém nedostatku liekov vyplýva zo zakorenených postupov, z ktorých niektoré sa dajú zmeniť ľahšie ako iné, píše Bridget Ryderová pre The European Conservative

lieky
Ilustračné foto

Lekárne v celej Európe sa už niekoľko mesiacov snažia udržať na sklade rôzne základné lieky a tento problém sa v posledných týždňoch ešte viac vyostril.

Reklama

“Pri niektorých liekoch sú tieto problémy dlhodobejšie, ťahajú sa už dlhší čas. Možno sa v posledných mesiacoch vyostrili a v niektorých iných veciach je to aktuálnejšie, ale spôsobuje nám to každodenné problémy,” povedal Luis Jiménez Labaig, lekárnik v Ávile, pre španielsky spravodajský portál COPE.

Belgicko nedávno prijalo zákon, ktorý vláde umožní zastaviť vývoz konkrétnych liekov v prípade ich veľkého nedostatku a nedostatku alternatívnych možností.

Reklama

To sú len dva príklady, ale rozsah problematického nedostatku liekov v celej Európskej únii spôsobil, že Výkonná riadiaca skupina pre nedostatok a bezpečnosť liekov (MSSG) vo svojom vyhlásení z 20. januára vysvetlila dôvody nedostatku a ubezpečila verejnosť, že sa problémom zaoberá. MSSG sa skladá z Európskej agentúry pre lieky, Európskej komisie a vedúcich agentúr pre lieky (HMA).

Riadiaca skupina pripísala nedostatok zásob liekov svetovým udalostiam vrátane vojny na Ukrajine, inflácie a energetickej krízy, ktoré obmedzujú dodávky, v kombinácii s prudkým nárastom prípadov respiračných ochorení, ktoré vedú k zvýšenému dopytu.

Túto prvú zimu po dvoch rokoch rozsiahleho mandátu masiek bol zaznamenaný opätovný nárast respiračných ochorení vrátane chrípky u dospelých a bronchitídy u detí. Vo vyhlásení MSSG sa uvádza, že:

Nedávny prudký nárast respiračných infekcií viedol k zvýšenému dopytu po antibiotikách, ako je amoxicilín (samotný a v kombinácii s kyselinou klavulánovou), najmä vo forme pediatrických prípravkov. Okrem toho oneskorenie výroby a problémy s výrobnou kapacitou viedli k problémom s dodávkami, ktoré postihli väčšinu členských štátov.

Komisárka EÚ a šéfka rezortu zdravotníctva Stella Kyriakidesová 17. januára v parlamente EÚ tiež uviedla, že nedostatok liekov je dôsledkom “prudkého nárastu dopytu z dôvodu väčšieho počtu respiračných infekcií spolu s nedostatočnou výrobnou kapacitou”.

Reklama

Odborníci z odvetvia vysvetľujú, že problém vyplýva zo zakorenených postupov, z ktorých niektoré sa dajú zmeniť ľahšie ako iné.

Farmaceutický priemysel v Európe a USA sa v oblasti prísad a výroby vo veľkej miere spolieha na Indiu a Čínu a tieto dodávateľské reťazce boli pandémiou COVID-19 hlboko zasiahnuté.

Bindiya Vakilová, generálna riaditeľka kalifornskej logistickej spoločnosti Resilinc, v rozhovore pre Fierce Pharma uviedla:

India je obrovským trhom pre výrobu generických liekov, na ktoré sa v USA spoliehame, a India je veľmi závislá od Číny, pokiaľ ide o tieto zdrojové materiály, ktoré sa transformujú na API. Vôbec nemáme nezávislosť v dodávkach liekov.

Farmaceutický priemysel má zároveň ako odvetvie ťažšie ako iné odvetvia reagovať na prudký nárast dopytu, pretože je prísne regulovaný a jeho výrobky musia prejsť dôkladnými kontrolami.

Reklama

Podľa riadiacej skupiny národné regulačné agentúry v krátkodobom horizonte riešili situáciu prostredníctvom dostupných regulačných flexibilít vrátane “umožnenia výnimočnej dodávky určitých liekov alebo prezentácií, ktoré nemusia byť v konkrétnom členskom štáte povolené, alebo udelenia úplných alebo čiastočných výnimiek z určitých požiadaviek na označovanie a balenie”.

Komisia pracuje aj na revízii farmaceutickej legislatívy, ktorej prvé predloženie sa pôvodne plánovalo na december 2022, ale teraz je naplánované na polovicu marca.

Kyriakides povedal Parlamentu EÚ, že revidovaný rámec bude zahŕňať prísnejšie povinnosti týkajúce sa dodávok, požiadavky na skoršie oznamovanie nedostatku a sťahovania z trhu a zvýšenú transparentnosť zásob. Zástupcovia priemyslu pre portál Euractive uviedli, že je načase, aby farmaceutické spoločnosti prepracovali svoje dodávateľské reťazce a využili moderné technológie na lepšie predvídanie zmien v dopyte po konkrétnych liekoch.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali