PRIEVIDZA: Nedostatok nových bytov by už čoskoro mala vyriešiť nová výstavba

PRIEVIDZA: Nedostatok nových bytov by už čoskoro mala vyriešiť nová výstavba

Prievidza 24. augusta (TASR) – Nedostatok nových bytov by mala v Prievidzi už čoskoro vyriešiť nová výstavba v širšom centre mesta. Súkromný investor tu plánuje vystavať obytný komplex, ktorý by mal poskytnúť 80 nových bytových jednotiek. Obytný súbor Karmel má však už na začiatku svojich odporcov. Obyvatelia sídliska Žabník spustili v tejto súvislosti petíciu, pod ktorú sa už podpísalo viac ako 300 ľudí. Tvrdia, že plánovaná výstavba nových bytov zaťaží lokalitu nad mieru kvalitného bývania, a že z ich okolia zmizne kvôli výstavbe ďalšia zeleň. Investor tieto tvrdenia odmieta.

Svoje nesúhlasné stanovisko tlmočili obyvatelia aj na viacerých verejných stretnutiach. Mesto podľa ich názoru neháji verejný záujem a nechce vidieť ich obavy. Investorovi zase vyčítajú zvýšené dopravné zaťaženie pri výstavbe piatich bytových domov. "Stošesťdesiat parkovacích miest pre 80 bytov zase svedčí o objeme dopravy, ktorý hrozí Prievidžanom v blízkosti centra," podotkol pre TASR zástupca aktivistov Vladislav Michalovič.

Naopak, podľa investora je tento počet viazaný platnou STN. Navyše, vďaka dostatočnému počtu parkovacích miest vo vnútri zóny nebude dochádzať k zaťaženiu územia novou statickou dopravou. Navrhovaný projekt má vypracovanú dopravnú štúdiu, ktorá je v súlade s územným plánom mesta.

V snahe vyjsť v ústrety požiadavkám nespokojných občanov sa investor rozhodol pre niekoľko ústupkov. Týkajú sa najmä výrubu stromov a výsadby novej zelene, posunutia stavieb od už existujúcich a tiež zníženia ich podlažnosti. Zároveň tvrdí, že architekt projektu plne zohľadnil nielen charakter daného územia ale aj platný územný plán mesta. Výhrady obyvateľov o nadmernej dopravnej záťaži a výrubu zelene odmieta.

Reklama

"Náš projekt posilní funkciu bývania v tejto lokalite a zabráni znehodnocovaniu pozemku len výstavbou objektov s vyššou občianskou vybavenosťou, ktoré by tu inak vznikli a boli by v súlade s územným plánom mesta. Vzhľadom na takúto výstavbu by určite nedošlo k zohľadňovaniu existujúcej zelene a mnohých, už v súčasnosti zapracovaných požiadavkách obyvateľov zóny," argumentuje zástupca investora AZ Real PD s. r. o.

Stavebné, ani územné rozhodnutie zatiaľ v prípade tejto výstavby vydané neboli. Naopak, územné konanie bolo prerušené, nakoľko musí investor dodať novú dokumentáciu a stanoviská súvisiace so zmenami, ktoré do projektu na základe požiadaviek obyvateľov zapracoval.

Reklama

Z nečinnosti obviňujú aktivisti aj mesto a tvrdia, že zámer je v rozpore s územným plánom. "Vo veci rozhodovania o plánovanej výstavbe bude mesto Prievidza postupovať v zmysle platnej legislatívy a schváleného územného plánu. Zámer je podľa názoru architekta mesta v súlade s územným plánom," podotkol Alojz Vlčko z Mestského úradu v Prievidzi s tým, že ide o výstavbu na súkromnom pozemku.

Komplex by mal pozostávať z piatich troj- až šesťpodlažných budov, v ktorých by malo vzniknúť približne 80 bytov. Investor počíta aj s tromi doplňujúcimi prevádzkami, ako je predajňa hotových pekárenských výrobkov, cukráreň a trafika, ktoré majú doplniť komfort obyvateľov zóny. Investor poukazuje tiež na to, že Prievidza má v súčasnosti podľa prieskumu nedostatok nových bytových jednotiek.

"Od roku 1989 sa v meste neuskutočnila komplexná výstavba bytov, len zopár malých developerských projektov. Stavba sa nachádza v širšom centre mesta Prievidza, kde sa nachádza zmiešaná zástavba. Zastúpené sú tu obchodné prevádzky a sklady, administratívne budovy ako aj rodinné domy, školské zariadenie s futbalovým štadiónom," podotkli architekti projektu.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali