Nepokoje v Tbilisi si vyžiadali 240 zranených, prezidentka za ne viní Rusko

Nepokoje v Tbilisi si vyžiadali 240 zranených, prezidentka za ne viní Rusko

Tbilisi 21. júna 2019 (TASR/Sputnik/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Pouličné protesty a nepokoje, ktoré sa vo štvrtok odohrali v uliciach gruzínskej metropoly Tbilisi, si vyžiadali 240 zranených, z toho 80 policajtov. Informovala o tom šéf záchranárskeho centra Avtandil Talakvadze, ktorý dodal, že hospitalizovaných je 102 ľudí

Záber z protestu

Ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že väčšina zranených mala poranenia očí, modriny, či výrony. Stav jedného zraneného je podľa lekárov vážny a dve ďalšie osoby bolo potrebné operovať.

Reklama

Ľudskopráva organizácia Human Rights Watch podľa agentúry AP kritizovala použitie slzotvorného plynu a gumených projektilov vori stovkám pokojne demonštrujúcich ľudí.

Účastníci protestov teraz požadujú rezignáciu predsedu gruzínskeho parlamentu Irakliho Kobachidzeho, ako aj odchod ministra vnútra Giorgiho Gachariu a šéfa bezpečnostnej služby Vachtanga Gomelauriho.

Reklama

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá pre protesty v Tbilisi predčasne ukončila návštevu Bieloruska, podľa Interfaxu uviedla, že záujem na nestabilite v Gruzínsku má Rusko.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil zasa protesty v Tbilisi za “rusofóbnu provokáciu”. Dodal, že prejavy agresie voči ruským občanom vyvolávajú u Moskvy znepokojenie.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na Facebooku napísala, že “nepokoje v Tbilisi organizované radikálmi boli provokáciou, ktorá uškodí samotnému Gruzínsku”.

K nepokojom v Tbilisi sa vyjadril pre Interfax aj samotný Gavrilov.

Uviedol, že sa tam teraz deje, “je len dôsledkom nekonzistentnej, niekedy absurdnej pozície vedenia Gruzínska, ktorá sa snaží sedieť už ani na dvoch stoličkách, ale na troch alebo piatich stoličkách: snaží sa udržiavať dobré susedské vzťahy, prilákať investície a rozvíjať kultúru, pričom už tradične sa snažia votrieť do priazne americkým kolegom hrajúc protiruskou kartou”.

Reklama

Organizátori IAO po škandále s ruskou delegáciou na pôde gruzínskeho parlamentu pôvodne oznámili, že zhromaždenie bude pokračovať v piatok v jednom z hotelov v Tbilisi. Neskôr sa objavila informácia, že podujatie IAO bolo predčasne ukončené.

IAO vzniklo v roku 1993 z iniciatívy gréckeho parlamentu. Jeho sídlo je v Aténach. Momentálne má 25 členských krajín. Gavrilov je jeho predsedom od roku 2018.

 

9:15 Gruzínska opozícia zvoláva na večer ďalšie protestné zhromaždenie

Gruzínska opozícia zvoláva na piatok večer ďalšiu protestnú akciu, ktorá sa začne o 19.00 h miestneho času pred budovou parlamentu. Informuje o tom agentúra Interfax. Agentúra TASS napísala, že gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v dôsledku udalostí v Tbilisi prerušila návštevu Bieloruska a vracia sa do vlasti

Reklama

Ide o reakciu na zásah polície proti účastníkom štvrtkovej pokojnej demonštrácie, ktorej účastníci žiadali odstúpenie predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho, šéfov ministerstva vnútra a bezpečnostnej služby.

Zadržaných bolo niekoľko desiatok ľudí, dodal TASS.

Situácia v Tbilisi je momentálne pokojná a doprava na predtým prehradených cestách je obnovená, uviedol v piatok Interfax.

Niektorí gruzínski politici to považovali za prejav neúcty voči štátnym symbolom. Gruzínske médiá totiž informovali, že Gavrilov sa údajne zúčastňoval na bojoch proti Gruzínsku na strane Abcházska. Samotný Gavrilov to poprel a povedal, že nikdy nebojoval vo vojenských konfliktoch a v Abcházsku nebol, odkedy vyhlásilo nezávislosť.

Generálny tajomník vládnej strany Gruzínsky sen Kacha Kaladze sľúbil, že gruzínski organizátori zasadnutia MAP sa ospravedlnia gruzínskemu národu za to, že ho organizovali v gruzínskom parlamente.

Opozícia v súvislosti s MAP žiada odstúpenie predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho, ktorý bol v čase MAP v Baku na oficiálnej návšteve. Kobachidze vyhlásil, že o úlohe Gavrilova na zasadnutí MAP nevedel.

Mnohí účastníci štvrtkovej demonštrácie mávali zástavami Európskej únie a držali transparenty s nápisom Rusko je okupant. “Toto je spontánny protest obyčajných Gruzíncov, ktorý neorganizuje nijaká politická strana,” uviedol pre agentúru AFP poslanec Giga Bokeria z opozičnej strany Európske Gruzínsko.

Gruzínsky premiér Mamuka Bachtadze, ktorý prišiel k dejisku nepokojov vo štvrtok večer, obvinil opozíciu z iniciovania protestu a označil ju za “deštruktívnu a revanšistickú” silu.

Bachtadze sľúbil, že proti vodcom nepokojov budú podniknuté právne kroky.

Vyjadril tiež ľútosť, že obyčajní občania a policajti utrpeli v dôsledku “nezodpovedného konania opozície” zranenia.

Reklama

Premiér súčasne pripustil, že jeho strana Gruzínsky sen tiež urobila chybu, keď umožnila ruským poslancom hovoriť v budove parlamentu.

Gruzínsky patriarchát v súvislosti s poslednými udalosťami v Gruzínsku vydal vyhlásenie, v ktorom vyzval vedenie krajiny, aby vo vzťahu k účastníkom protestov pred budovou parlamentu zachovalo maximálnu zdržanlivosť.

Cirkev súčasne vyzvala ľudí, aby prejavili zdravý rozum a nepoddávali sa emóciám ani napriek tomu, že – ako patriarchát doslova uviedol, “každého trápi okupácia našich území”.

 

1:42 Pri zrážkach polície s demonštrantmi v Gruzínsku utrpeli zranenia desiatky ľudí

Reklama

Desiatky ľudí utrpeli v noci zo štvrtka na piatok zranenia pri zrážkach gruzínskej polície s demonštrantami. Bezpečnostné zložky použili proti davu vodné delá a gumové projektily po tom, ako sa demonštranti opakovane pokúsili vniknúť do budovy parlamentu v Tbilisi. Písali o tom agentúry AP a Interpressnews.

Podľa vyhlásenia Davita Sergeenka, ktorý pôsobí ako poradca gruzínskeho premiéra Mamuku Bachtadzeho, bolo v súvislosti s nepokojmi hospitalizovaných 69 ľudí. Zranenia utrpelo 39 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 30 demonštrantov.

Polícia sa najskôr pokúsila rozohnať dav za pomoci slzotvorného plynu, avšak ani to nezabránilo demonštrantom v opakovaných pokusoch o preniknutie do budovy parlamentu. Napriek tomu, že príslušníci bezpečnostných zložiek dav zakaždým odrazili, podarilo sa podľa AP niektorým z protestujúcich odobrať policajtom ich štíty.

Agentúra Interpessnews zas uviedla, že pri zrážkach utrpeli zranenia aj novinári z miestnych médií. Polícia už v súvislosti s násilnosťami zatkla niekoľko osôb.

Hlavným dôvodom útoku na parlament a predtým mohutného zhromaždenia v centre Tbilisi bola skutočnosť, že počas každoročného Medziparlamentného zhromaždenia o pravosláví sa prítomným z miesta predsedu gruzínskeho parlamentu prihovoril komunistický poslanec ruskej Štátnej dumy Sergej Gavrilov. Ten v predvečer svojej cesty do Tbilisi uviedol, že považuje uznanie Abcházska a Južného Osetska Ruskom za nezvratné. Následne skupina gruzínskych opozičných poslancov požadovala, aby ruská delegácia opustila rokovaciu sálu.

Reklama

Jej členovia následne odišli do hotela v centre Tbilisi, v blízkosti ktorého sa začal protest. Keď Gavrilov a iní delegáti opustili hotel, účastníci protestu na nich liali vodu. Ruská delegácia potom z Gruzínska odišla.

Mnohí účastníci štvrtkovej demonštrácie mávali zástavami EÚ a držali cedule s nápisom “Rusko je okupant”. “Toto je spontánny protest obyčajných Gruzíncov, ktorý neorganizuje nijaká politická strana,” uviedol pre AFP poslanec Giga Bokeria z opozičnej strany Európske Gruzínsko.

Gruzínsky oligarcha Bidzina Ivanišvili, ktorý je pokladaný za šedú eminenciu vládnucej strany Gruzínsky sen, vo vyhlásení uviedol, že “plne zdieľa úprimné rozhorčenie občanov Gruzínska”.

“Je neprijateľné, aby predstaviteľ okupantského štátu predsedal nejakému fóru v Gruzínskom parlamente,” dodal Ivanišvili.

 

Reakcia Ruskej federácie

Aj Rusko reagovalo na protesty v Tbilisi. Hovorca Štátnej dumy RF Vjačeslav Volodin uviedol, že akcie gruzínskych orgánov počas organizácie zhromaždenia sú v rozpore s medzinárodnými normami.

Reklama

Ruský námestník ministra zahraničia Grigorij Karasín zase vyjadril svoje rozhorčenie nad počínaním zástupcov radikálnych politických síl Gruzínska, ktoré narušilo prácu zhromaždenia.

Keď komentoval, čo sa stalo, poukázal tiež na to, že so záujmom sleduje situáciu okolo tbiliského zasadnutie medziparlamentného zhromaždenia pravoslávia.

“Avšak sme odhodlaní pokračovať v ďalšej normalizácii ruskogruzínskych vzťahov, ktorá bude v súlade so záujmami národov oboch krajín, uzavrel celú vec Karasín.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali