Prezidentka ocenila prácu vedcov, ospravedlnila sa im za útoky, ktorým čelia

Prezidentka ocenila prácu vedcov, ospravedlnila sa im za útoky, ktorým čelia

Bratislava 17. októbra 2021 (TASR/HSP/Foto:Facebook-ZČ)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa poďakovala vedcom a vyzdvihla ich prácu aj počas pandémie. Ospravedlnila sa im za útoky, ktorým v poslednom období čelili. Hlava štátu verí, že za tým poväčšine nie je nenávisť, ale len strach z neznámeho a frustrácia. Uviedla to počas sobotňajšieho odovzdávania ocenení ESET Science Award. Zároveň zablahoželala všetkým laureátom ocenenia

ESET Science Award
Spoločná snímka počas odovzdávania ocenení ESET Science Award

Za vedeckou prácou sú vždy konkrétni ľudia – vedkyne a vedci, ktorí nám dali vakcíny, umožnili pochopiť, ako sa čo najúčinnejšie chrániť, ale pomáhali aj zvládnuť naše strachy, prekonať obavy, či prísť s novými riešeniami nielen v oblasti medicíny, digitalizácie a zelených technológií, ale aj v mnohých ďalších oblastiach základného či aplikovaného výskumu,” uviedla prezidentka a poďakovala sa vedcom, študentom vedy i všetkým, ktorí vytvárajú priaznivé prostredie pre vedu a jej fungovanie.

Reklama

Poukázala aj na “nežiadúce javy” v súčasnosti, ako je spochybňovanie vedeckého poznania, či klesajúca pokora a úcta k vzdelanosti. “Čím menšia znalosť v danej oblasti, o to väčšia odvaha ku kritike. Sme posadnutí potrebou mať názor, a to aj vtedy, ak mu nepredchádza poznanie,” skonštatovala.

Skonštatovala, že miesto obhajovania zvolených postupov, musia vedci opakovane vysvetľovať základné vedecké fakty a znalosti, hoci je to často podľa jej slov márna snaha. “Veľmi si preto vážim, že svoju pomocnú ruku nesťahujete, ani keď niektorí ľudia iracionálne a bolestivo útočia na vás či vašich blízkych. Verím, že pri väčšine je to skôr strach z neznámeho a frustrácia, než skutočná nenávisť, ktorá ich ženie k činom – často vo virtuálnom priestore – ktoré však ubližujú rovnako reálne, ako tie naživo. Žiada sa mi povedať: prepáčte,” prihovorila sa vedcom.

Reklama

Zároveň apelovala na častejšie nastavovanie zrkadla spoločnosti tým, s akou úctou, uznaním, hovoríme o špičkovej vedeckej práci. “Musíme odolať pokušeniu zľahčovať, prekrúcať či dezinterpretovať výsledky vedeckej práce len preto, že vyvracajú naše dojmy či predpoklady. Ale vedu a vás, vedeckú komunitu, musíme aj aktívne brániť, ak útoky prekračujú únosnú mieru,” zdôraznila.

Vedu označila za jeden z fundamentov, na ktorom stojí dnešný svet. Prioritou by preto podľa nej malo byť rozvíjať slobodné a tvorivé akademické, ekonomické aj spoločenské prostredie, ktoré bude atraktívne pre domáce aj medzinárodné vedecké kapacity, žičlivé vzdelaniu, intelektualizmu, teoretickému aj aplikovanému výskumu a udržateľným technológiám.

Všetci chceme, aby Slovensko bolo úspešné, vynaliezavé, odolné a sebavedomé. Táto dôležitá cena je bez pochýb jedným z dobrých spôsobov, ako sa k tomuto spoločnému cieľu posunúť opäť o niečo bližšie,” povedala.

 

Premiér: Reforma vednej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť krajiny

Reforma vednej a inovačnej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť krajiny. Jej cieľom nebude určovať, kto má čo skúmať, ale dať vedcom priestor na pýtanie sa základných vedeckých otázok o fungovaní sveta. Vďaka špičkovým vedcom máme šancu Slovensko po rokoch stagnácie a pandémie dostať do formy. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sobotňajšom odovzdávaní ocenení ESET Science Award. Vyhlásil tiež, že na našich vedcov je hrdý.

Reklama

Úlohou mojej vlády je dostať Slovensko do formy a aj v náročnom období zlepšovať kvalitu života pre všetkých občanov. Reforma vednej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť celej krajiny. Verím, že v tejto snahe uspejeme,” uviedol premiér a pozval vedcov k spolupráci.

Eduard Heger
Uprostred premiér Eduard Heger na oceňovaní laureátov ESET Science Award

Zdôraznil, že Slovensko má okrem bohatého kultúrneho dedičstva aj špičkové osobnosti v oblasti vedy. Práve to označil za nevyhnutné pre úspech v 21. storočí. “Vďaka vám máme šancu Slovensko dostať po rokoch stagnácie a najväčšej pandémie za posledných sto rokov opäť do formy,” adresoval vedcom.

Kľúčovým princípom reformy vednej a inovačnej politiky bude podľa jeho slov spolupráca. Priznal, že vníma istú opodstatnenú skepsu voči úlohe politikov a úradníkov pri podpore vedy a výskumu. Preto deklaroval, že cieľom reformy nie je určovať, kto má čo skúmať. “Chceme našim vedcom, od najmenších bádateľov v materských školách až po dnešných laureátov, vytvárať priestor na pýtanie sa zásadných vedeckých otázok o fungovaní vesmíru a sveta, ale aj o našom mieste v ňom,” prisľúbil.

Práve s tým sa podľa neho spája ďalší cieľ reformy – dať vedcom prostriedky na hľadanie odpovedí. “A to bez zbytočných byrokratických cvičení a zväzujúcich podmienok,” dodal s tým, že podpora špičkovej vedy a výskumu je jedným so základných pilierov plánu obnovy a odolnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali