Visolajský: Premiérova žiadosť o pomoc pre krajiny V4 je hanebným správaním. Nemocnice rušia plánované operácie a prestávajú objednávať

Visolajský: Premiérova žiadosť o pomoc pre krajiny V4 je hanebným správaním. Nemocnice rušia plánované operácie a prestávajú objednávať

Bratislava 25. novembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR,Dano Veselský,Pavel Neubauer)

 

Žiadosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku od krajín V4 vnímajú lekárski odborári ako hanebné správanie. TASR o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský

LOZ: Návrh memoranda od MZ obsahuje len vágne sľuby a nerieši požiadavky
Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský

“Žiadosť Hegera o výpomoc krajín, ktoré si na rozdiel od slovenskej vlády včas uvedomili vážnosť situácie vo svojich zdravotných systémoch a vďaka riešeniu problémov zastabilizovali svoje zdravotníctva, je pre Slovensko zahanbujúca,” povedal Visolajský. Poukazuje na to, že premiér napriek ich žiadostiam a prosbám vyše roka a pol neriešil zhoršujúcu sa situáciu v nemocniciach.

Reklama

LOZ zverejnilo aj list od českých lekárskych odborárov, ktorí reagovali na Hegerovu žiadosť. Podľa ich odborárskeho predáka Martina Engela je možná pomoc vzhľadom na personálnu krízu v českom zdravotníctve iba iluzórna. Deklaroval tiež, že českí lekári nepodrazia svojich slovenských kolegov.

Premiér Heger požiadal vo štvrtok (24. 11.) predsedov vlád Česka, Poľska a Maďarska o pomoc v zdravotníctve. Premiéri susedných krajín mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc. O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. V prípade hospitalizácií v nemocniciach na pohraničí vedia tiež poskytnúť svoje kapacity.

Reklama

 

Fakultná nemocnica Nové Zámky ruší od decembra plánované operácie
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologického ochorenia a v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.
Nariadenie riaditeľa v súčinnosti s listom ministra zdravotníctva z 24. novembra súvisí so závažnou situáciou v zdravotníctve spôsobenou výpoveďami lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach s termínom ukončenia pracovných pomerov k 30. novembru 2022. Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú je možné odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov. Elektívne hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nespadajú do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, sú do odvolania pozastavené.
Novozámocká nemocnica aktuálne eviduje 48 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov. “Všetky oddelenia urobili služby tak, aby sme v nemocnici zabezpečili zdravotnú starostlivosť na zatiaľ prvé štyri decembrové dni. Prípadné presuny pacientov budeme riešiť akútne podľa situácie, ak vzniknú,” informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Akútnu zdravotnú starostlivosť bude podľa jeho slov nemocnica poskytovať v tom prípade, že sa situácia s výpoveďami nezmení, spresnil.
UNB už neobjednáva pacientov na plánované operácie v decembri

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

“Včera v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede,” uviedla pre TASR Kliská.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. “Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií,” ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu UNB eviduje 477 výpovedí. “Čo je o 31 menej v porovnaní s poddanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo,” priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. “V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy,” vysvetlila hovorkyňa.

Reklama

UNB verí, že k dohode medzi vládou a lekármi dôjde. “V opačnom prípade počkáme na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o pozastavení plánovaných výkonov, následne pristúpime k informovaniu pacientov, ktorí majú naplánovanú operáciu po 1. decembri, o odklade ich výkonu,” doplnila Kliská.

 

Detská nemocnica v Banskej Bystrici ruší plánované hospitalizácie

Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Jana Petríková s tým, že zatiaľ rušia len výkony plánované na prvý decembrový týždeň.

V detskej nemocnici podalo výpovede 48 lekárov z celkového počtu 93. “K dnešnému dňu neevidujeme stiahnutie výpovede zo strany žiadneho lekára,” uviedla Petríková. Tie hospitalizácie, ktoré budú ukončené do 30. novembra, ponecháva, rovnako ako jednodňové zákroky prebiehajúce do tohto dátumu.

“Zdravotnú starostlivosť poskytujeme v plnom rozsahu do 29. novembra. Od 1. decembra nebudeme schopní zabezpečiť chirurgické disciplíny ani pre akútne prípady,” zdôraznila hovorkyňa detskej nemocnice.

Reklama

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici začala v piatok informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. Pre TASR to konštatovala hovorkyňa Ružena Maťašeje s tým, že do 30. novembra poskytujú zdravotnú starostlivosť v štandardnom rozsahu.

Na odchod je pripravených 128 lekárov najmä z chirurgických odborov a anestéziológie, ktorí podali výpovede. V nemocnici aktuálne pracuje 453 lekárov.

O poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prvých päť decembrových dní, v prípade nedohodnutia sa vlády a Lekárskeho odborového združenia (LOZ), diskutovali zástupcovia poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji v stredu (23. 11.) na zasadnutí krajského krízového štábu v Banskej Bystrici.

“Vnímame intenzívnu komunikáciu medzi zástupcami LOZ a štátom a veríme, že dôjde k ich dohode. Napriek tomu robíme potrebné kroky, aby sme v opačnom prípade boli schopní zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v rozsahu daných možností,” reagovala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková. Podľa nej v takom prípade možno hovoriť len o akútnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti, respektíve životzachraňujúcej. V prípade odchodu lekárov nie sú schopní pre pacientov poskytovať plánovanú zdravotnú starostlivosť.

 

Na plánované operácie už pacientov neobjednáva ani popradská nemocnica

Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

“Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať,” doplnila hovorkyňa. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Traja lekári podľa hovorkyne svoje výpovede stiahli. “Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov je 248,” ozrejmila.

 

Lengvarský požiadal nemocnice o preplánovanie plánovanej starostlivosti

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poslal riaditeľom nemocníc list,
v ktorom im odporúča zvážiť všetky potrebné kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra. Na zabezpečenie lôžok ich žiada o preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť. List má TASR k dispozícii.

Reklama

Minister chce, aby nemocnice pokračovali v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri liečbe onkologických pacientov, ako aj pri pacientoch, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Požiadal tiež o vyčlenenie a zabezpečenie maximálnej kapacity lôžok pre neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktoré budú sledované prostredníctvom aplikácie e-Lôžko ako počas pandémie ochorenia COVID-19.

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Eduarda Hegera, ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského a generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívie Vašákovej k vyhláseniu výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR na rekonštrukcii nemocníc
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

“Verím, že spojením síl všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti prevádzkujúcich ústavné zdravotnícke zariadenia v rámci jednotlivých krajov zabezpečíme neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí ju budú vyžadovať,” uviedol Lengvarský.

 

LOZ: Ďalší lekári vypovedali služby na december

V bratislavskom Ružinove by tak podľa neho v decembri na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO) zostali traja lekári. “Práve to je najväčším oddelením v nemocnici a pracuje v ňom okolo 50 lekárov,” skonštatoval Visolajský.

Reklama

V žilinskej nemocnici vypovedali podľa odborárov decembrové služby na viacerých oddelenia. “Konkrétne lekári z ARO, traumatológie, RTG, interného a chirurgie. Obdobná situácia bude po víkende v Košiciach,” priblížil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

V Trnave malo decembrové služby vypovedať 24 lekárov. “V Prešove vypovedali decembrové služby lekári z ortopédie, anestéziológie, pediatri, internisti, ale i traumatológovia,” doplnil Mendel.

Odborári opätovne skritizovali Matovičov návrh zavedenia stabilizačných príspevkov. “Od dohody s vládou nás delí 40 miliónov eur, ktoré vraj vláda nemá. Igor Matovič však má na 10.000-eurové šeky pre lekárov, ktoré majú stáť rozpočet viac ako 415 miliónov eur,” dodal Visolajský.

O vypovedaní služieb už počas týždňa informovali odborári v prešovskej a košickej nemocnici.

 

Reklama
Prezidentka apeluje na dohodu medzi lekárskymi odborármi a vládou

Prezidentka SR Zuzana Čaputová apeluje na dohodu medzi lekárskymi odborármi a vládou.

“Lekárske odbory a vláda sa dostali do bodu, keď existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa. Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je,” uviedla na sociálnej sieti.

 

Slovenská lekárska komora by mohla mediovať rokovania vlády a LOZ

Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK) by mohli mediovať rokovania vlády a lekárskych odborárov. Na piatkovom stretnutí na ministerstve zdravotníctva to ponúkli premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), ktorý to privítal. Vyplýva to z vyjadrenia jeho hovorkyne Ľubice Janíkovej.

“Pavel Oravec a Róbert Roland ponúkli zástupcom vlády úlohu mediátora v rokovaní s Lekárskym odborovým združením (LOZ). Eduard Heger túto ponuku privítal. V prípade súhlasu LOZ sa SLK zúčastní na najbližšom rokovaní medzi vládou a LOZ,” spresnila.

Najbližšie stretnutie má uskutočniť v sobotu (26. 11.) na Úrade vlády (ÚV) SR.

 

Reklama
Lekárski odborári nechcú SLK za mediátora na rokovaniach s vládou

Lekárski odborári odmietli mediáciu od Slovenskej lekárskej komory (SLK) na rokovaniach s vládou. Samotnú ponuku na mediátora neodmietajú. TASR o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

“Túto rolu musí vykonávať nezávislý mediátor a SLK sa už verejne vyjadrila proti požiadavkám lekárov vo výpovediach,” povedal. Poukázal, že SLK v minulosti napriek nesúhlasu LOZ napadla legislatívu o mzdách sestier na ústavnom súde, pričom riešenie ich platovej otázky majú lekári aj medzi svojimi požiadavkami. Považuje to preto za konflikt záujmov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali