Premiér: Vláda plánuje podporiť národnostné školstvo

Premiér: Vláda plánuje podporiť národnostné školstvo

Medzilaborce 3. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Vláda plánuje podporiť národnostné školstvo. Týkať sa to má aj malotriedok.

Na snímke z tlačovej konferencie po rokovaní vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini, vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

“My sme prijali aj politiku, že aj napriek tomu, žeby si efektivita žiadala niektoré malotriedne školy rušiť a radšej poskytnúť deťom kvalitnejšie vyučovanie v plnoorganizovaných školách, bude naďalej platiť, že tam, kde ide aj o vzdelávanie v jazyku národnostnej menšiny, tak nebudeme prihliadať na ekonomiku, ale na právo, aby sa každý, kto sa chce vo svojom menšinovom jazyku vzdelávať, aby mu bolo zabezpečené,” vysvetlil pre novinárov premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na utorkovom výjazdovom rokovaní vlády v Medzilaborciach.

Reklama

Podľa jeho ďalších slov to znamená, že malotriedne školy, ktoré vyučujú aj v rusínskom jazyku, budú naďalej podporované a vláda nebude tlačiť na ich uzavretie len čisto z ekonomických dôvodov.

Ako nedávno pre TASR uviedol predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš, podľa oficiálnych štatistík sa k rusínskemu materinskému jazyku prihlásilo viac ako 55.000 ľudí. “Odhadujeme, že ten počet by mohol byť dva- aj trojnásobne vyšší,” podotkol. K rusínskej národnosti sa prihlásilo podľa neho 33.000 obyvateľov.

Reklama

V okrese Medzilaborce funguje s vyučovacím jazykom rusínskym len materská škola v obci Čabiny, kde základnú školu pred dvoma rokmi z dôvodu nedostatku žiakov zrušili.

 

V okrese Medzilaborce by malo vzniknúť 377 pracovných miest

Do roku 2022 by v rámci akčného plánu okresu Medzilaborce, ktorého hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti, malo vzniknúť 377 pracovných miest, a to nasmerovaním aktivít do oblastí ekonomiky, vzdelávania a služieb.

Vláda okrem neho na svojom utorkovom výjazdovom rokovaní schválila aj regionálny príspevok vo výške 1.585.000 eur, v aktuálnom roku by z neho mali vyčerpať čiastku 317.000 eur. Jeho čerpanie v ďalších rokoch bude stanovené na základe schválených ročných priorít. Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018 až 2022 vo výške minimálne 38,55 miliónov eur sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 16,87 milióna eur.

Reklama

Okres Medzilaborce je z hľadiska počtu obyvateľov (12.119) najmenším v Prešovskom kraji. Miera evidovanej nezamestnanosti v ňom bola ku koncu vlaňajška na úrovni 12,83 %. Práve z toho dôvodu bol v minulom roku zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov.

 

Vláda rozdelila milión eur pre okres, MMUAW chce ešte pridať

Vláda tiež rozdelila počas svojho utorkového výjazdového rokovania v Medzilaborciach milión eur. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Medzilaborce, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.

“Najväčšia čiastka, takmer 500.000 eur pripadne mestu Medzilaborce, pretože vláda pomôže s dofinancovaním výstavby materskej školy v objeme 100.000 eur, dofinancuje výstavbu multifunkčnej ľadovej plochy v objeme 60.000 eur, pomôže zabezpečiť materiálno-technicky mestskú políciu,” uviedol po rokovaní vlády Pellegrini. Vláda podľa neho prispeje na rekonštrukciu polikliniky, respektíve nemocnice v meste, ako aj na rekonštrukcie chodníkov a miestnych komunikácií v objeme 70.000 eur. “Pomôže aj s nákupom zdravotníckej techniky, konkrétne prispeje 50.000 eur na nákup röntgenu, ktorý bude slúžiť pacientom, plus budú rekonštruované ďalšie mnohé budovy v mestskej časti Vydraň, Borov a podporíme tiež folklórny súbor,” dodal premiér.

Reklama

Pre obce sú určené investície od 2500 do 35.000 eur na menšiu výstavbu, rekonštrukcie objektov, ciest či chodníkov, ale aj protipovodňové opatrenia. Ako povedal Pellegrini, keďže ide o malý okres, každá obec bude participovať na zdrojoch, o ktorých rozhodla vláda.

“Sme v meste, kde máme jeden európsky klenot, a to je Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW), ktoré má naozaj exkluzívnu stálu expozíciu. Nemá porovnanie so žiadnym iným múzeom ani expozíciou v rámci Európy, a preto je v rozhodnutí vlády navrhnutá investícia v objeme 25.000 eur na dovybavenie tohto múzea. Počas rokovania vlády sme rozhodli, že múzeum navštívia viacerí členovia vlády a požiadal som pána podpredsedu vlády (Richarda Rašiho,Smer-SD, pozn. TASR) a ministra financií (Petra Kažimíra, Smer-SD, pozn. TASR), aby sa pozreli, aké ďalšie potreby múzeum ešte potrebuje, aby naozaj mohlo aj vyzerať ako klenot tohto regiónu a Európy,” doplnil Pellegrini s tým, že o ďalších peniazoch pre múzeum vláda rozhodne počas stredajšieho (4.7.) výjazdového rokovania v Bardejove.

Ako ďalej uviedol, podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD) pozval novovymenovaného riaditeľa MMUAW Martina Cubjaka na pracovnú cestu do Spojených štátov amerických. Raši okrem vystúpenia v Organizácii spojených národov navštívi aj Pittsburgh, kde sídli jedno z dvoch múzeí Andyho Warhola na svete.

“Uvidíme, či novozvolený riaditeľ múzea prijme ponuku podpredsedu vlády a môže byť súčasťou jeho delegácie, aby mohol nadviazať spoluprácu priamo v Pittsburghu. Avizovali sa určité možnosti stretnutia podpredsedu vlády priamo s rodinnými príslušníkmi Andyho Warhola,” dodal Pellegrini.

“Som veľmi rád, že pán predseda chce podporiť aj MMUAW. Rezonovala aj otázka zotrvania múzea v Medzilaborciach, keďže tam boli problémy s vedením. Toto všetko sa vyriešilo. Máme nového riaditeľa, ktorý chce pracovať pre múzeum tak, aby malo omnoho väčší cveng ako doteraz,” doplnil primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský (Smer-SD).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali