Premiér: Reforma vzdelávania je nevyhnutná, s akademickou obcou sa stretnem

Premiér: Reforma vzdelávania je nevyhnutná, s akademickou obcou sa stretnem

Bratislava 28. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) je pripravený stretnúť sa so zástupcami akademickej obce v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách. Deklaruje zároveň, že zásadné reformy ako nevyhnutný predpoklad  zvýšenia kvality vzdelávania vrátane toho vysokoškolského vníma ako objektívnu skutočnosť. “Verím, že zvýšenie kvality vzdelávania na Slovensku je aj cieľom akademickej obce,” uviedol v reakcii na výzvu zástupcov vysokoškolských reprezentácií

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

Akademická obec vo štvrtok vyzvala premiéra na stretnutie a pomoc pri riešení konfrontácie medzi predkladateľmi návrhu novely a zástupcami škôl. Tí spolu so zástupcami študentov novele vyčítajú  snahu o politizáciu, zásah do samosprávy a autonómie vysokých škôl, poukazujú tiež na to, že v budúcom roku majú mať vysoké školy znížený rozpočet o 28 miliónov eur, čo podľa nich nesvedčí o úprimnom záujme zlepšovať vysoké školstvo.

Reklama

Podľa Ministerstva školstva, vedy, výskumu športu SR má reforma priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.

 

Reklama
Vašečka: Mimoriadny výbor k vysokoškolskému zákonu má zasadnúť budúci týždeň

Mimoriadny výbor Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zasadne k novele zákona o vysokých školách budúci týždeň. Uviedol to na tlačovom brífingu predseda výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (klub OĽaNO) s tým, že by sa tak malo stať pravdepodobne v stredu 3. novembra alebo vo štvrtok 4. novembra. Výbor si na svojom zasadnutí plánuje vypočuť argumenty Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR aj akademickej obce.

Richard Vašečka
Na snímke poslanec NR SR Richard Vašečka

Vašečka priblížil, že členovia výboru sa zhodli na potrebe absolvovať poctivú, otvorenú a odbornú diskusiu k danej téme. Dodal, že registrujú vážne námietky zo strany zástupcov vysokých škôl k obsahu aj procesu predloženej novely. „Chceme si posadiť na jednu stranu zástupcov vysokých škôl, teda reprezentantov Slovenskej rektorskej konferencie, Študentskej rady vysokých škôl a Rady vysokých škôl a na druhej strane zástupcov ministerstva – ministra školstva, štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa, prípadne zástupcov ministerskej legislatívy, ktorí spolutvorili tento zákon, a vypočuť si ich argumenty v rámci odbornej diskusie,“ povedal s tým, že nebudú s nimi diskutovať samostatne. Verí, že sa ešte nejaký kompromis dosiahne a neprejde to v takej podobe, ako je to teraz.

Predseda školského výboru podotkol, že nechcú strácať čas, pretože schválenie vládnej novely vysokoškolského zákona sa viaže na čerpanie prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR, pri ktorom v tejto oblasti na semafore úloh svieti červená.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil aj predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran pre agentúru SITA potvrdili, že na stretnutí sa chcú zúčastniť. Kropil od stretnutia očakáva otvorenú diskusiu a Šuran plánuje odprezentovať obavy a stanovisko študentov. Predseda Rady vysokých škôl SR Martin Putala pre agentúru SITA uviedol, že organizáciu stretnutia vítajú a pozvanie naň isto príjmu.

Potrebujeme skutočný dialóg k návrhu legislatívnych zmien v oblasti vysokého školstva, keďže rokovanie kontaktnej skupiny bolo len zásterkou na presadenie jednostranných záujmov ministerstva,“ napísal.

Reklama

Ministerstvo školstva o novej verzii zákona diskutovalo s kontaktnou skupinou tvorenou zástupcami akademickej obce, ktorá vznikla 5. marca. Predtým pripravovanú novelu totiž vysoké školy dôrazne odmietli a považovali ju za snahu o politické ovládnutie vysokého školstva na Slovensku. Finálna verzia návrhu vysokoškolského zákona ministerstva školstva sa pritom vtedy nedostala do legislatívneho procesu. Do medzirezortného pripomienkového konania ju ministerstvo predložilo 22. októbra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali