Premiér Harírí sa vrátil do Libanonu, nateraz stiahol svoju demisiu

Premiér Harírí sa vrátil do Libanonu, nateraz stiahol svoju demisiu

Bejrút 22. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Libanonský premiér Saad Harírí v utorok neskoro večer pricestoval naspäť do Bejrútu, po vyše dvoch týždňoch od jeho šokujúceho oznámenia v Saudskej Arábii, že odstupuje z funkcie, čím spôsobil politickú krízu. V stredu na žiadosť prezidenta Michela Aúna nateraz stiahol svoju demisiu a bude aj naďalej zastávať funkciu predsedu vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Na snímke Saad Harírí

Krátko po príchode do vlasti išiel Harírí k hrobu svojho otca, niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího, ktorého zavraždili pri bombovom útoku v roku 2005.

Reklama

Na otázku novinárov, čo by chcel odkázať Libanončanom, pri odchode od otcovho hrobu Saad Harírí odpovedal: “Ďakujem vám.” Na mysli mal podporu a solidaritu, ktorú mu prejavili obyvatelia Libanonu po demisii, ktorú však prezident Michel Aún ešte neprijal.

Harírí (47) pricestoval domov do Libanonu bez manželky. Tá sa podľa zdrojov blízkych premiérovi vrátila späť do Saudskej Arábie k svojim dvom deťom, ktoré tam chodia do školy.

Reklama

Harírího v stredu očakávajú v libanonskej metropole Bejrút, kde sa spolu s prezidentom Aúnom a ďalšími predstaviteľmi zúčastní na oslavách Dňa nezávislosti, ktoré sa budú konať pri príležitosti 74. výročia nezávislosti. Harírí by v tento deň chcel “zverejniť svoj politický postoj”.

Keď v Bejrúte oznámili Harírího príchod, jeho podporovatelia vyšli v autách do ulíc a mávali jeho fotografiami.

Sunnitský moslim Harírí je v centre pozornosti odvtedy, ako 4. novembra v televíznom prejave zo Saudskej Arábie prekvapujúco oznámil svoju demisiu, čo v Libanone vyvolalo obavy z vypuknutia krízy. Okrem toho sa objavili špekulácie, že v Saudskej Arábii ho zadržiavajú tamojší vládcovia, ktorí ho tiež donútili podať demisiu. Samotný Harírí aj Rijád to popreli.

Harírí je dlhodobým spojencom Saudskej Arábie a má aj saudskoarabské občianstvo.

V oznámení o rezignácii Harírí obvinil Irán a libanonské radikálne hnutie Hizballáh z destabilizovania Libanonu i ďalších arabských krajín. Povedal takisto, že má strach o život. Medzinárodný tribunál obžaloval z vraždy jeho otca Rafíka Harírího päť členov Hizballáhu.

Reklama

Iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo Harírího obvinenia za ničím neodôvodnené. Vodca hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh zasa upozornil, že príčinu Harírího demisie treba hľadať v Saudskej Arábii, kde libanonského premiéra údajne zadržiavajú násilím.

Harírí minulú sobotu aj s rodinou pricestoval do Francúzska, kam ho pozval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten sa snažil upokojiť napätú situáciu a zabrániť možnému vnútornému konfliktu v Libanone, a to medzi táborom podporovaným Saudskou Arábiou a ich proiránskymi rivalmi.

Harírí viedol v utorok už skôr v Káhire rozhovory s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a potom v Nikózii s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom – témou bola stabilita Libanonu, informovala tlačová agentúra DPA.

Harírí nateraz stiahol svoju demisiu

Libanonský premiér Saad Harírí v stredu na žiadosť prezidenta Michela Aúna nateraz stiahol svoju demisiu a bude aj naďalej zastávať funkciu predsedu vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Reklama

Harírí po dnešnom súkromnom stretnutí s prezidentom Aúnom, na ktorom sa zúčastnil aj predseda parlamentu Nabíh Barrí, pred novinármi vysvetli, že podľa očakávania predložil svoju demisiu, ale prezident krajiny ho požiadal, aby “(s ňou) počkal”, aby sa mohli uskutočniť konzultácie o príčinách demisie.

“Ja som súhlasil a demisiu som odložil,” dodal Harírí. Vysvetlil tiež, že “záujmy Libanonu sú na prvom mieste”.

Libanonský premiér okrem toho vyjadril, že je pripravený na obsažný dialóg a “skutočnú spoluprácu” s prezidentom Aúnom v snahe riešiť vzájomné názorové spory.

Vzhľadom na to, prezident Aún odmietol prijať Harírího demisiu oznámenú “na diaľku”, očakávalo sa, že premiér svoj návrat do vlasti využije na to, aby ju opäť, tentoraz oficiálne, predložil.

Harírí však už v uplynulých dňoch pripúšťal, že by mohol zmeniť toto svoje rozhodnutie, ak by došlo k prehodnoteniu súčasného stavu a proiránske hnutie Hizballáh, ktoré je súčasťou libanonskej koaličnej vlády, by nezasahovalo do “záležitostí regionálnej politiky”.

Harírí sa dnes spolu s najvyššími predstaviteľmi krajiny zúčastnil na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa pri príležitosti Dňa nezávislosti konala v Bejrúte.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali