Premiér: Budeme sledovať, ako sa veľkorysosť k Slovákom vo Veľkej Británii naplní

Premiér: Budeme sledovať, ako sa veľkorysosť k Slovákom vo Veľkej Británii naplní

Bratislava 3. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

David Davis uistil, že Briti chcú byť naďalej globálnymi občanmi a dobrými občanmi Európy

Diabol je skrytý v detailoch, Slovensko preto bude podrobne sledovať, ako sa deklarovaná veľkorysosť Veľkej Británie voči Slovákom na jej území naplní. Po dnešnom stretnutí s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). O veľkorysom prístupe podľa jeho slov hovoril práve Davis.

Reklama
Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo minister Spojeného kráľovstva pre odchod Veľkej Británie z Európskej únie David Davis

“Náš národný záujem nás núti zaujímať sa aj o osud občanov SR ktorí sú vo Veľkej Británii. Nechceme, aby boli akýmkoľvek spôsobom z dôvodu brexitu poškodení. Minister Davis povedal, že ak ide o tých, ktorí sa už nachádzajú na území Veľkej Británie a sú občanmi SR, tento prístup bude veľkorysý. Toto slovo môže obsahovať všeličo, lebo diabol je vždy skrytý v detailoch. Preto budeme sledovať, ako sa slovo veľkorysosť bude napĺňať,” avizoval Fico.

Zároveň tvrdí, že musí férovo zobrať na vedomie, že pokiaľ ide o príchod ďalších ľudí do Británie, budú určité limity. “Všetci, ktorí sa chcú vrátiť z Veľkej Británie na Slovensko, sú absolútne vítaní. V období nedostatku pracovnej sily sme v období významných zmien na trhu práce,” povedal šéf slovenskej vlády s tým, že Slováci sú ľudia, ktorí rozumejú reciprocite, a preto verí, že ani občania Británie na území EÚ nebudú znevýhodnení.

Reklama

Davis uviedol, že on osobne aj britská premiérka Theresa Mayová začali viesť rokovania a vyvíjať aktivity, aby občania Veľkej Británie v EÚ a občania únie v Británii mali minimálne rovnako dobré podmienky na svoje fungovanie ako doteraz. “To je teda obsahom toho slovíčka veľkorysosť,” vysvetlil.

Fico zopakoval, že SR si úprimne želá, aby bol projekt EÚ úspešný a aby bola únia v dnešnom turbulentnom svete bezpečným a efektívnym domovom pre svojich obyvateľov. “SR chce zostať v EÚ, lebo v tento projekt naozaj verí. Je nám ľúto, že došlo k rozhodnutiu o brexite, ale rešpektujeme ho,” povedal.

Slovensku podľa jeho slov veľmi záleží, aby rozhovory medzi Britániou a EÚ neskončili tak, že Briti budú mať z toho len výhody a EÚ len nevýhody. “Lebo to by mohlo povzbudzovať ľudí v iných krajinách organizovať podobné referendá. Na druhej strane máme národný záujem o vynikajúce bilaterálne vzťahy s Britániou. Slovensko však nebude rokovať individuálne a rešpektujeme, že únia chce rokovať ako jeden celok,” deklaroval.

Davis uistil, že Briti chcú byť naďalej globálnymi občanmi a dobrými občanmi Európy. “Želáme si, aby výsledok nášho vystúpenia bol prospešný pre obe strany. Podľa nás EÚ ako projekt musí uspieť, je to aj v našom vlastnom záujme. Musíme napr. spolupracovať aj v oblasti boja proti terorizmu. Náročnejšie budú sféry ako ekonomické vzťahy a problematika voľného obchodu. Je to niečo, čo hodláme aj naďalej podporovať,” uistil.

Snemovňa lordov britského parlamentu schválila 1. marca dodatok k zákonu o brexite, ktorý chráni práva troch miliónov občanov EÚ žijúcich v Británii. Schválenie dodatku hornou komorou britského parlamentu znamená, že vláda premiérky Theresy Mayovej bude musieť do troch mesiacov od iniciovania brexitu predložiť návrhy na zaručenie práv občanov EÚ žijúcich v Británii.

Reklama

Tento výsledok hlasovania dočasne sťažil Mayovej situáciu, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bez zmien a očakáva sa, že dodatok prijatý Snemovňou lordov zruší.
Britská premiérka chce najneskôr do konca marca aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu členských krajín z EÚ.

 

Premiér: V prípade viacrýchlostnej EÚ chceme byť vo vyššej rýchlosti

Ak bude viacrýchlostná EÚ realitou, Slovenská republika chce a musí byť v jadre európskej integrácie, chce byť vo vyššej rýchlosti, lebo EÚ považujeme za životne dôležitý projekt. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom.

Viacrýchlostná EÚ je jeden z možných piatich scenárov budúcnosti únie, ktorý sa objavil v Bielej knihe predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. Tento model podporujú napr. Francúzi či Nemci. Fico tvrdí, že Slovensko sa aj preto správa fiškálne zodpovedne, aj preto solídne zvládlo predsedníctvo v Rade EÚ.

Reklama

Na otázku, či aj naša krajina neuvažuje o zriadení postu ministra pre záležitosti okolo brexitu, Fico odvetil, že je jasná dohoda o tom, že členské krajiny rokujú s Veľkou Britániou spoločne. “Preto nie je potrebné, aby sme mali na Slovensku vysokého štátneho funkcionára, ktorý by sa zaoberal touto témou. Dvadsaťsedem krajín reprezentuje konkrétny vyjednávač a slovenské ministerstvo zahraničných vecí je mu dostatočným partnerom,” uistil.

Biela kniha predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera ponúka päť scenárov možného vývoja. Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania EÚ, druhý hovorí o dôraze len na spoločný európsky trh, ďalší o spolupráci tzv. ochotných krajín v konkrétnych oblastiach. Možnosťou je aj okresať oblasti, ktorým sa Únia venuje a posledný scenár by mohol viesť k federalizácii únie. Päť scenárov má názvy “pokračujeme”, “nič, len jednotný trh”, “tí, ktorí chcú viac, robia viac”, “robiť menej, ale efektívnejšie” a “robiť viac spoločne”.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali