Pracovná skupina RTVS navrhla zvýšiť koncesionárky poplatok na 8,5 eur. Premiér je proti

Pracovná skupina RTVS navrhla zvýšiť koncesionárky poplatok na 8,5 eur. Premiér je proti

Bratislava 24. septembra 2020 (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR–Jakub Kotian, Dano Veselský)

 

Pracovná skupina pre stabilizáciu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) navrhla zvýšiť koncesionárky poplatok na 8,5 eur. Tento návrh by mal smerovať do medzirezortného pripomienkového konania, následne na vládu a potom do parlamentu. Uviedol to na dnešnom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ Jaroslav Rezník. Aktuálna výška koncesionárskeho poplatku je 4,64 eur

Jaroslav Rezník
Na snímke generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník

Pracovnú skupinu pre finančnú stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa zriadilo Ministerstvo kultúry SR (MK SR). Na minulom rokovaní Rady RTVS informoval Rezník, že pracovná skupina, ktorá sa zaoberá modelom financovania RTVS, zatiaľ smeruje k tomu, že ako základný zdroj financovania RTVS zostávajú koncesionárske poplatky.

Reklama

Ekonomická riaditeľka RTVS Radka Doehring ozrejmila, že z dôvodu oslobodenia od platby koncesionárskych poplatkov, chýba RTVS približne 10 miliónov eur. Zároveň dodala, že v auguste obdržali kompenzáciu od štátu vo výške osem miliónov eur za výpadok z príjmov.

MK SR považuje finančnú stabilizáciu RTVS za kľúčový nástroj pre zachovanie duálneho systému vysielania na Slovensku. Pre naplnenie tohto cieľa zriadilo dočasnú pracovnú skupinu, ktorá sa zaoberá stabilizáciou verejnoprávneho vysielateľa pod Radou vlády SR pre kultúru. Rezort kultúry na svojej webovej stránke dodáva, že možnosti na ďalší rozvoj RTVS sú podľa členov pracovnej skupiny taktiež v rozšírení pôvodnej tvorby dramatických programov. Pôvodná tvorba je však podľa nich finančne náročná a aj z tohto dôvodu je nevyhnutné zlepšenie finančnej kondície RTVS.

Reklama

Účelom pracovnej skupiny je pripraviť návrh modelu financovania RTVS za súčasného zachovania jej verejnoprávnosti a nezávislosti. Skupina zároveň pracuje na návrhu zákona, ktorým sa bude meniť a dopĺňať súčasný zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.

 

Premiér tvrdí, že koncesionárske poplatky sa zvyšovať nebudú

Koncesionárske poplatky sa zvyšovať nebudú, tvrdí na sociálnej sieti predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OľANO)

Matovič reagoval, že koncesionárske poplatky roky kritizovali ako neférovú rovnostársku daň. „Takže určite ich teraz nebudeme dvíhať len preto, lebo si to niekto praje,“ napísal premiér.
Podľa rezortu kultúry je dočasná pracovná skupina zaoberajúca sa finančnou stabilizáciou RTVS poradným orgánom. „Hovoriť o konkrétnych číslach je veľmi predčasné,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

RTVS dlhodobo poukazuje na to, že výška úhrady je jedna z najnižších v rámci EÚ a 17 rokov sa nemenila. Predstavitelia RTVS upozorňujú, že pri zachovaní koncesionárskych poplatkov ako základného zdroja príjmu nemožno so súčasnou výškou úhrady 4,64 eura za jednu domácnosť odoberajúcu elektrinu garantovať do budúcnosti nielen rozvoj a modernizáciu, ale ani základné zákonné úlohy verejnoprávneho média.

Reklama

Ministerstvo kultúry SR počas leta avizovalo prípravu novely týkajúcej sa úpravy modelu financovania RTVS.

 

Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov v tejto situácii nie je pre rezort kultúry žiadna téma

Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov v tejto situácii nie je pre Ministerstvo kultúry SR (MK SR) žiadna téma. Pracovná skupina pre stabilizáciu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) mala za úlohu vypracovať alternatívne možnosti. Informuje o tom ministerstvo kultúry na sociálnej sieti.

Ako ďalej rezort priblížil, navrhované riešenie skupiny v podobe zvýšenia koncesionárskych poplatkov, „ktoré bez oboznámenia a akejkoľvek konzultácie s MK SR prezentoval generálny riaditeľ RTVS”, je len jednou z pracovných alternatív tejto pracovnej skupiny. Ministerstvo dodalo, že rokovania v rámci pracovnej skupiny nie sú ani zďaleka uzavreté a neboli oficiálne prerokované na pôde rezortu kultúry. Hovoriť o konkrétnych čísla je preto podľa ministerstva predčasné.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali