Pôvodná kultúra Slovanov: V Nitre sa cez víkend uskutočnil dvojdňový seminár “Ako žiť bez strachu – Riadenie osudu” zo série “Rodová niť”

Pôvodná kultúra Slovanov: V Nitre sa cez víkend uskutočnil dvojdňový seminár “Ako žiť bez strachu – Riadenie osudu” zo série “Rodová niť”

Nitra 30. septembra 2019 (HSP/Foto:Slavica)

 

História, tradícia, zvyky, náboženstvo, zákony a pôvodná kultúra Slovanov zaujíma stále väčší počet ľudí v Európe, hlavne v slovanských krajinách. V jednom z hlavných centier svetového slovanstva, v meste pod Zoborom cez víkend panoval slovanský duch: v priestoroch Domu Matice slovenskej sa konal dvojdňový seminár „Ako žiť bez strachu – Riadenie osudu“ zo série „Rodová niť,“ ktorý zorganizovalo Občianske združenie Slavica a na ktorom v preplnenej sále prednášal známy odborník z Ruska Alexej Orlov

Reklama

Tento historik, odborník z oblasti histórie slovanstva, tradícií a zvykov Slovanov, šéfredaktor Národného Slovanského rozhlasu po prvý raz prednášal nielen na Slovensku, ale vôbec v Európskej únii. Do Nitry prišiel ešte v stredu a v priebehu pár dní sa oboznámil s významnými pre Slovanov miestami a okolím Pribinovho mesta a zúčastnil sa na výstupe na Velestur. Našim čitateľom pripomenieme, že Velestúr je vrch v hlavnom hrebeni Kremnických vrchov. Leží južne od centrálnej časti pohoria a susedí na severe so Zlatou studňou a na západe so Smrečníkom. Pod južnými svahmi sa nachádza sedlo Tri kríže. Vrch je známy aj tzv. Velestúrskym nápisom. Je to nápis vyrytý do skaly v praslovančine.

Seminár s názvom: „Ako žiť bez strachu – Riadenie osudu“ zo série podujatí „Rodová niť“ sa konal v sobotu a nedeľu. Záujem o túto veľmi zaujímavú a poučnú akciu prejavili obyvatelia všetkých kútov Slovenska a Česka. Alexej Orlov teoretickú časť spestril praktickými cvičeniami a rôznymi historkami, vtipmi a odpovedal na mnohopočetné otázky divákov. Samotný seminár otvoril a k prítomným prihovoril hlavný organizátor a predseda Občianskeho združenia Slavica Miloš Zverina, ktorý predstavil hosťa z Ruska. Potom si všetci prítomní zaspievali pieseň „Na kráľovej holi“ a takto spoločne otvorili dané podujatie.

Reklama

V priebehu semináru sa podrobne rozoberali viaceré témy: čo sú to strachy, odkiaľ sa berú, čo sa so strachmi dá robiť, ako sa zbaviť ich vplyvu a ako strachy podriadiť sebe, previesť ich do formátu bežnej prírodnej poistky, ako sa prestať báť a ako sa stať pánom svojho života. Tieto témy odborník z Ruska začal rozoberať už bližšie ku koncu prvého dňa, pretože, aby diváci lepšie pochopili tieto témy, musel im vysvetliť mnohé základné veci z oblasti histórie, hovoril o organizácii vesmíru, o vzniku a začiatkoch životu na planéte Zem, o všetkom tom, čo obklopuje a ovplyvňuje človeka..

Jednoduchším jazykom povedané, vysvetlil prítomným, odkiaľ sa všetko vzalo, kto to všetko vytvoril, kto je komu podriadený na tomto svete a prečo je to práve tak a nie inak. Spolu s divákmi sa snažil zistiť, aké máme svoje miesto tu, na tejto Zemi, a vôbec vo Vesmíre, podľa akých zákonov žili naši predkovia, aké miesto majú Slovania v histórii a v súčasnosti. Vysvetlil prítomným, čo je to osud a údel, v čom sú podobné a v čom sú odlišné. Hovoril o ovládaní osudu a o tom, čo treba urobiť, aby sme mohli riadiť svoj osud a aké k tomu potrebujeme nástroje.

V priebehu oboch dni v sále panovala vynikajúca priateľská atmosféra. Takmer všetci diváci celkom dobré ovládali hlavnú tému semináru, mali dostačujúce poznatky v danej oblasti, pretože už dlhšie obdobie sa venujú tejto tematike. Prirodzene ich zaujímali vzácne informácie, ktoré poskytol známy odborník z Ruska. Porozprával o mnohých javoch,  komentoval viaceré teórie a vysvetlil, ktoré sú, podľa neho, objektívne a správne a ktoré sú omylom. Divákom prezentoval ucelený obraz toho, ako vlastne vznikol a funguje svet v ktorom žijeme, a svety okolo nás.

Reklama

V sobotu oficiálna časť programu trvala osem hodín a skončila pred šiestou hodinou večer. Účastníci semináru mali také obrovské množstvo otázok, že neoficiálna časť potom pokračovala v jednej nitrianskej kaviarni až do polnoci a mnohí záujemcovia sa zúčastnili na tomto svojráznom „večere otázok a odpovedí“. Nedeľňajší program trval celých deväť hodín a tiež bol korunovaný podobným „večerom otázok a odpovedí“, keď účastníci semináru položili Aleksejovi Orlovovi veľké množstvo otázok.

V priebehu dvoch dní na semináre panovala vynikajúca priateľská atmosféra. Na tomto podujatí sa nezúčastnili nijaké nováčikovia, ale iba ľudia, ktorí sa už dlhé roky zaoberajú tematikou, ktorej bol venovaný seminár. Preto kládli fundované otázky a živo diskutovali s odborníkom z Ruska. V závere sa dohodli, že Alexej Orlov znova príde s prednáškami na Slovensko a všetci záujemcovia budú pokračovať v zaujímavých debatách a spoznávaní našej spoločnej slovanskej minulostí, kultúry, tradícií, zvykov, hovoriť o súčasnosti a budúcnosti slovanských národov a o tom, ako zlepšiť ich život a spoluprácu.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali