POPRAD: Rozpočet mesta bude v roku 2014 o 9,7 milióna eur vyšší ako tento rok

POPRAD: Rozpočet mesta bude v roku 2014 o 9,7 milióna eur vyšší ako tento rok

Poprad 10. decembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes schválili rozpočet mesta na rok 2014 ako vyrovnaný, v celkovej výške viac ako 38,2 milióna eur. Oproti pôvodne schválenému tohtoročnému rozpočtu tak bude vyšší o približne 9,6 milióna eur. Bežné prímy sú rozpočtované na úrovni takmer 30 miliónov eur a kapitálové necelých 1,95 milióna eur.

Navrhovaný rozpočet bežných príjmov na rok 2014 predstavuje nárast o takmer 11 % oproti rozpočtu na tento rok. Tomu zodpovedá aj navrhovaný rozpočet bežných výdavkov na budúci rok, ktorý je vo výške 29,3 milióna eur. Oproti aktuálnemu roku je to nárast o 9,62 %. Súčasťou rozpočtu sú aj finančné operácie, pričom v príjmovej časti sú to prostriedky z rezervného fondu v sume viac ako 5,5 milióna eur, približne 880.000 eur tvoria prostriedky z mestského fondu rozvoja bývania na krytie kapitálových výdavkov.

Na budúci rok mesto ráta s väčšími investičnými akciami v rámci programov doprava a komunikácie, a to vo výške takmer 2,5 milióna eur. V oblasti športu ide o 1,1 milióna eur, pričom najväčšia položka je na obnovu futbalového štadióna v mestskej časti Veľká, rozvoj bývania získa 1,33 milióna eur. Na program prostredie pre život by mali ísť finančné prostriedky vo výške takmer tri milióny eur, pričom najväčšiu položku tvorí revitalizácia Námestia sv. Egídia za dva milióny eur. Investície na program vzdelávanie na budúci rok sú plánované na úrovni takmer 600.000 eur.

Práve o posledných dvoch investíciách sa počas zasadnutia zastupiteľstva viedla rozsiahla diskusia. Niektorí poslanci nesúhlasili s čerpaním rezervného fondu na rekonštrukciu námestia a tvrdia, že je to na úkor skvalitňovania prostredia v popradských školách. "Zaskočila ma tá vysoká investícia na Námestie sv. Egídia. Súhlasím, že potrebuje obnovu, ale nemáme návrh, ako ho budeme rekonštruovať a aj napriek tomu schvaľujeme prostriedky. Je to o prioritách, najhlavnejšia priorita je podľa mňa vzdelávanie. Okrem toho nemám z tohto rozpočtu dobrý pocit, pomyslel som si, že sme objavili plyn, alebo ropu, že si môžeme toto dovoliť," zhodnotil jeden z poslancov Igor Wzoš.

Reklama

Súhlasí s ním aj Jozef Švagerko, ktorý zároveň potvrdil konštatovanie hlavnej kontrolórky, že návrh rozpočtu na budúci rok je odvážny. "Je potrebné opravovať námestie? Podľa mňa nie, niektoré záležitosti sa dajú upraviť aj v rámci opráv. Pokiaľ chceme revitalizovať námestie, riešme najprv jeho funkciu. V rámci rozpočtu mi chýba väčší dôraz na školstvo, ohľadom havarijných situácií niektorých školských zariadení," upozornil zase Slavomír Božoň.

Naopak, za dobre nastavený považuje rozpočet poslanec Marián Barilla s tým, že je to živý materiál a mesto s ním môže pracovať a prípadne ho upravovať počas celého roka. Viceprimátor Popradu Adrián Kromka súhlasí, že rozpočet je odvážny, mesto si to však podľa neho môže dovoliť, keďže posledné roky dobre hospodárilo. "Podľa môjho názoru sa za posledné obdobie investovali nemalé finančné prostriedky do opravy budov našich škôl," zdôraznil.

Reklama

Primátor Popradu Anton Danko na záver diskusie vysvetlil, že rezervný fond chce mesto čerpať predovšetkým kvôli tomu, že štát môže samospráve určiť, aby prostriedky z neho začlenila do bežných výdavkov, ako sa to stalo v roku 2010. "Tým potrestajú úspešných, medzi ktorých patríme aj my a pomôžu tým, ktorí nemajú žiaden rezervný fond. Rozhodne si myslím, že námestie potrebuje obnovu, keďže sa považujeme za vstupnú bránu do Vysokých Tatier. Ohľadom školstva, myslím, že o školy by sa mal starať predovšetkým štát," doplnil Danko. V rezervnom fonde by malo na budúci rok ostať 3,2 milióna eur, po pripočítaní predpokladaného prebytku z tohto roku.

UPOZORNENIE:

TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali