Policajné udalosti: Deti vo Zvolene lúpežne prepadli iba o niečo starších tínedžerov

Policajné udalosti: Deti vo Zvolene lúpežne prepadli iba o niečo starších tínedžerov

Bratislava 2. augusta 2016 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Chlapci vo veku 14 a 17 rokov prepadli vo Zvolene kvôli peniazom dvoch tínedžerov. Hrozí im trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov

Ako dnes TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, chlapci lúpežne prepadli len o niečo starších mladíkov (16 a 18 rokov) na ulici T.G. Masaryka v sobotu, 30. júla o 19.30 h.

Reklama

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Pristúpili k ním keď išli po chodníku a pýtali od nich peniaze. Jeden z napadnutých chlapcov vytiahol z vrecka nohavíc dvojeurovú mincu, po čom ho maloletí fyzicky napadli. Keď chcel druhý z tínedžerov volať z mobilného telefónu políciu, jeden z chlapcov ho udrel do tváre a telefón mu z ruky vytrhol. Spôsobil mu tak škodu 99 eur. Po lúpežnom prepadnutí jeden z poškodených chlapcov zo stánku s občerstvením zavolal na políciu.

Reklama

Policajti na ďalší deň vo večerných hodinách obidvoch podozrivých chlapcov zadržali. Jeden z obvinených uviedol, že v čase spáchania skutku bol pod vplyvom alkoholu. Skôr, ako ho policajti vypátrali a zadržali, odniesol mobil do záložne, kde ho predal za 37 eur a peniaze minul.

Vyšetrovateľ vo Zvolene obvinil oboch zo zločinu lúpeže. Stíhaní budú na slobode. Za tento trestný čin, keďže ho spáchali na chránenej osobe, hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Obvinení sú mladiství, preto sa im trest zníži na polovicu.

 

Polícia upozorňuje seniorov na podvodníkov v Bratislave

Polícia v hlavnom meste vyšetruje okolnosti viacerých prípadov trestnej činnosti, pri ktorých neznámi páchatelia rôznymi podvodnými praktikami zneužili dôverčivosť seniorov a spôsobili im finančnú škodu. TASR informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Reklama

„Dňa 26.7. doposiaľ neznámy páchateľ telefonicky kontaktoval 57-ročného muža z druhého Bratislavského okresu, od ktorého pod zámienkou, že je jeho rodinný príslušník, požadoval požičanie finančnej hotovosti vo výške 4000 eur,“ uviedla Mihalíková.

Podobný trestný čin spáchali neznámi páchatelia aj o deň neskôr v doobedňajších hodinách na ulici Planét. „Dvaja doposiaľ neznámi páchatelia, žena a muž, podvodným konaním uviedli do omylu 79-ročnú ženu. V tomto prípade došlo k odovzdaniu finančnej hotovosti vo výške približne 17.800 eur. Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu,“ informovala Mihalíková.

Dňa 1. 8. predpoludním sa zase neznámy muž predstavil ako pracovník poisťovne a pod zámienkou vyplatenia preplatkov za nemocenské poistenie sa dostal do obydlia 101-ročnej ženy na Budovateľskej ulici. „V priestoroch bytu využil nepozornosť poškodenej ženy a odcudzil jej finančnú hotovosť vo výške 4700 eur. Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže,“ povedala Mihalíková.

V tejto súvislosti polícia odporúča občanom, predovšetkým seniorom, aby neotvárali svoje príbytky a nevpúšťali do bytu neznáme osoby, ktoré im výhodne ponúkajú na predaj rôzny  tovar, odmietli ponúkanú službu opravárov, pracovníkov plynární, elektrární, vodární, poisťovní či iných inštitúcií, ktorí sa bez ohlásenia a predloženia odborných preukazov snažia vykonať rôzne činnosti, taktiež zvýšili obozretnosť, ak ich akákoľvek osoba požiada telefonicky o požičanie finančnej hotovosti a overili si situáciu u ďalších blízkych, nedôverovali a nepožičiavali peniaze neznámym osobám, ktoré ich náhodne oslovia na ulici alebo pred domom s požiadavkou, že súrne potrebujú požičať finančnú hotovosť a ako dôvod uvádzajú silné emotívne príbehy, nepodpisovali bez konzultácie s príbuznými alebo právnikmi rôzne dokumenty s osobami, ktoré nepoznajú, odmietli bezdôvodnú, v niektorých prípadoch až násilnú pomoc od neznámych osôb ako napríklad pomoc s nákupom a nevyberali finančnú hotovosť a cennosti v prítomností neznámych osôb.

 

Reklama

Pri nehode v Petrovciach nad Laborcom prišli o život dvaja ľudia

K tragickej dopravnej nehode došlo v pondelok (1.8.) krátko pred 20.00 h v obci Petrovce nad Laborcom v Michalovskom okrese. Ako informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová, dve osoby zraneniam podľahli a jedna utrpela ťažké zranenie

Podľa doterajších zistení vodič viedol vozidlo zn. Ford Focus v smere z Michaloviec na Humenné, pričom pravdepodobne pre neprispôsobenie rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať, prešiel do protismeru a následne na trávnatý porast. “Tam narazil do prípojky plynového merača, následne do stĺpa elektrického vedenia a oplotenia rodinného domu,” priblížila hovorkyňa.

Vozidlo po náraze zastalo a na mieste zhorelo. V tom čase sa v ňom nachádzali dve osoby. “Z tohto dôvodu nebolo možné doposiaľ identifikovať ich totožnosť,” konkretizovala Mésarová s tým, že vo vozidle sa nachádzala aj ďalšia osoba, 22-ročný muž z Humenného, ktorý pravdepodobne pri náraze z vozidla vypadol. Podľa predbežnej lekárskej správy utrpel ťažké zranenia, s ktorými ho previezli do nemocnice. Predbežná škoda bola vyčíslená na 6500 eur.

Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. “Bližšie okolnosti, ako aj presná príčina tragickej nehody, sú predmetom ďalšieho vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestnej dopravy,” dodala hovorkyňa. Polícia zisťuje, kto v čase nehody viedol vozidlo a tiež totožnosť dvoch osôb, ktoré na mieste nehody zraneniam podľahli.

 

Pátra po páchateľovi, ktorý ukradol v Pezinku peňaženku

Polícia pátra po neznámom páchateľovi, ktorý v pondelok 4. júla v nákupnom centre v Pezinku ukradol žene z ruksaku peňaženku. Spôsobil jej tým škodu 2037,50 eura

TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

“Okrem osobných dokladov a finančnej hotovosti sa v odcudzenej peňaženke nachádzali aj platobné karty, s ktorými následne v ten istý deň zrealizoval viacero neoprávnených výberov finančnej hotovosti,” uviedol.

Reklama

Polícia hľadá dve ženy, ktorých výpoveď by mohla pomôcť objasniť celú záležitosť. Hnedovlasá 30- až 40-ročná žena, vysoká približne 175 centimetrov mala oblečené modré šaty, na krku náhrdelník a obuté dámske zlaté sandále. Čiernovlasá 25- až 35-ročná žena strednej postavy, vysoká 175 centimetrov, mala oblečené tielko s nápisom na prednej strane a rifle.

Polícia žiada verejnosť, aby akékoľvek informácie, ktoré by mohli prispieť k vypátraniu osôb, oznámila na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

 

Na cestách Bratislavského kraja bude dnes prebiehať dopravná akcia

Polícia upozorňuje, že na cestách Bratislavského kraja bude počas dnešného dňa prebiehať dopravná akcia. Pri porušení predpisov bude polícia využívať inštitút objektívnej zodpovednosti.

Reklama

” V rámci objektívnej zodpovednosti polícia nemusí vodičov pri porušení zákona o cestnej premávke zastaviť a vyriešiť priamo na ceste, ale rozhodnutie o uložení pokuty za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou,” priblížila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Polícia zároveň vodičov upozorňuje, že v takýchto kontrolách bude pokračovať.

 

Polícia pri kontrole zistila takmer 100 porušení predpisov vodičmi autobusov

Počas minulého týždňa (25.-31.7.) sa uskutočnila na Slovensku medzinárodná policajná akcia TISPOL. Policajti počas nej zistili viac ako 560 porušení predpisov vodičmi nákladných vozidiel a takmer 100 porušení predpisov šoférmi autobusov. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Reklama

Policajti počas akcie skontrolovali viac ako 6000 nákladných vozidiel a takmer 3000 autobusov zo Slovenska i zahraničia.

“Už ani neprekvapí, že napriek včasnému upozorneniu polície o pripravovanej akcii, mnohí vodiči dopravné predpisy ignorujú. Zdá sa, že vodiči autobusov si vstúpili do svedomia a uvedomujú si zodpovednosť, ktorú na seba berú prevážaním cestujúcich, pretože ani jeden zo skontrolovaných nebol pod vplyvom alkoholu,” uviedla Baloghová.

Strážcovia zákona však zistili prítomnosť alkoholu v dychu u dvoch vodičov nákladných motorových vozidiel.

V prípade vodičov autobusov bolo najčastejším porušením predpisov prekročenie povolených rýchlostí, čo platilo v prípade 34 slovenských vodičov a necelej desiatky zahraničných. Piati vodiči sa nepripútali bezpečnostným pásom, jeden nemal v poriadku doklady a piati mali vozidlo v zlom technickom stave.

Akcia prebiehala súčasne vo všetkých členských krajinách, ktorých dopravné polície sú združené v medzinárodnej stavovskej organizácii TISPOL.

 

Muž zo Suchej nad Parnou spôsobil smrteľnú nehodu

Reklama

 

Život 19-ročného mladíka vyhasol v pondelok 1. augusta v Trnave pre chybu iného vodiča. Zhruba o 11.40 h viedol 45-ročný muž zo Suchej nad Parnou Mercedes Benz smerom na Trnavu. Pri odbočke na vlakovú zastávku Nemečanka prešiel do protismeru, kde sa zrazil s prichádzajúcou Škodou Felicia.

Vodič Škody z Trakovíc utrpel pri nehode zranenia, ktorým na mieste podľahol. Jeho 23-ročný spolujazdec, ktorý sedel na prednom sedadle, utrpel ťažké zranenia, 41-ročný spolujazdec z Nitrianskej Blatnice, sediaci vzadu, skončil tiež s ťažkými zraneniami. Vodič mercedesu mal ľahké zranenie. Informovala dnes trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Vodič zo Suchej nad Parnou sa podrobil dychovej skúške, ktorej výsledok bol negatívny. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre usmrtenie a ublíženie na zdraví,” uviedla hovorkyňa.

Polícia vyzýva vodičov, aby sa na jazdu autom plne koncentrovali a uvedomovali si závažnosť riadenia vozidla. Auto sa v sekunde môže stať smrtiacou zbraňou, preto k šoférovaniu treba pristupovať maximálne zodpovedne.

 

Polícia obvinila 44-ročného muža z Polichna zo šírenia poplašnej správy

Reklama

Zo šírenia poplašnej správy obvinil vyšetrovateľ v Lučenci 44-ročného muža z obce Polichno. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, k udalosti došlo v nedeľu 24. júla krátko po polnoci, kedy muž zo svojho mobilného telefónu zatelefonoval na linku tiesňového volania 158.

Týmto spôsobom podľa hovorkyne oznámil, že do baru na Železničnej ulici v Lučenci prišiel ozbrojený muž, má šikmé oči, strieľa z brokovnice a má pri sebe aj granát. „Vedel, že to nie je pravda, čím v dôsledku rozširovania tejto poplašnej správy bezprostredne hrozilo nebezpečenstvo vážneho znepokojenia časti obyvateľstva mesta Lučenec,“ uviedla.

Zmobilizované policajné hliadky po príchode na miesto zistili, že v bare sa nachádzajú viaceré osoby, ku žiadnej streľbe tam však nedošlo a žiadna podozrivá osoba so zbraňou a granátom v ruke sa tam nenachádza, ani nenachádzala. „Následným preverovaním zistili oznamovateľa, ktorý policajtom potvrdil, že telefonoval on, ale že si ‘robil srandu’. Následne boli vykonané výsluchy svedkov, ktorí sa v čase oznámeného skutku a príchodu hliadok nachádzali v bare,“ dodala Faltániová.

Po zabezpečení listinných materiálov a ich vyhodnotení, vyšetrovateľ po predchádzajúcom súhlase okresného prokurátora zadržal podozrivú osobu. „Po vykonaní procesných úkonov obvineného umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie. Sudca okresného súdu vzal obvineného do väzby,“ priblížila hovorkyňa s tým, že za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

V súvislosti s prípadom polícia vykonala domové prehliadky bytových priestorov u obvineného. „Policajti našli rôzne veci s podozrením na extrémistický materiál, zelený rastlinný materiál, pričom nie je vylúčené, že ide o marihuanu a strelné zbrane aj ich súčasti, ktoré držal i napriek tomu, že nie je držiteľom zbrojného preukazu,“ podotkla Faltániová, podľa ktorej vyšetrovatelia už začali trestné stíhanie vo veci prečinu prechovávania extrémistických materiálov, vo veci zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a vo veci prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

„Zaistené veci aj zbrane boli zaslané na expertízne skúmanie a v súčasnosti čakáme na výsledky expertízy,“ zakončila.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali