Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v máji spomalil, pokles cien výrobcov v eurozóne sa v apríli zrýchlil výraznejšie, než sa čakalo

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v máji spomalil, pokles cien výrobcov v eurozóne sa v apríli zrýchlil výraznejšie, než sa čakalo

Brusel/Luxemburg 3. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v máji spomalil, po devastujúcom páde v predchádzajúcich dvoch mesiacoch, keď štáty v regióne začali zavádzať blokády, aby zabránili šíreniu nového koronavírusu. Existujú dokonca náznaky, že to najhoršie môže mať súkromný sektor už za sebou, aj keď potrvá celé mesiace, kým sa vráti k rastu. Ukázali to v stredu spresnené údaje spoločnosti IHS Markit

Ilustračné foto

Podľa najnovších výsledkov sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v máji zvýšil na 31,9 bodu z 13,6 bodu v apríli, čo bol najhorší výsledok v histórii prieskumov, ktoré sa začali v júli 1998.

Reklama

Spresnená hodnota májového indexu je vyššia ako 30,5 bodu pri rýchlom odhade, ale stále zostáva hlboko pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. Hoci vlády v regióne už začali uvoľňovať blokády, mnohé firmy zostávajú zatvorené. A tie, ktoré obnovili svoje aktivity, stále nebežia naplno.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, májové výsledky ukázali, že aktivita podnikov vo všetkých krajinách euroregiónu zostala slabá, čo ešte zdôraznilo rozsah a šírku poklesu ekonomiky menového bloku. V dôsledku toho hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny zaznamená v 2. štvrťroku bezprecedentný pád, ktorý bude sprevádzať najväčší nárast nezamestnanosti v histórii euroregiónu.

Reklama

Analytici minulý mesiac predpovedali eurozóne pokles HDP v 2. kvartáli o 11,3 % a zvýšenie nezamestnanosti na približne 10 %.

Čo sa týka jednotlivých krajín euroregiónu, všetky štyri najväčšie ekonomiky zaznamenali opäť pokles aktivity v súkromnom sektore, aj keď miernejší ako v predchádzajúcom mesiaci.

Najvyšší kombinovaný PMI vykázalo v máji Taliansko, a to 33,9 bodu, čo predstavuje trojmesačné maximum. Nasledovali Nemecko s PMI 33,3 bodu, čo bolo dvojmesačné maximum a viac ako 31,4 bodu pri rýchlom odhade. Francúzsko malo po spresnení tiež lepší výsledok. Jeho PMI stúpol na 32,1 namiesto na 30,5 bodu a bol najvyšší za tri mesiace. Španielsky PMI dosiahol 29,2 bodu, čo bolo tiež trojmesačné maximum.

Aj situácia v dominantnom sektore eurozóny, v službách, sa v máji zlepšila. Jeho PMI stúpol na 30,5 bodu z aprílového rekordného minima 12 bodov a prekonal aj rýchly odhad, podľa ktorého mal dosiahnuť 28,7 bodu. Stále však zostáva hlboko pod úrovňou 50 bodov.

Zároveň čiastkový index, ktorý odráža vývoj zamestnanosti, stúpol síce na 37,8 bodu z aprílových 33,4 bodu, ale je menší ako 50 bodov, čo signalizuje, že firmy redukujú počet pracovných miest.
Ďalšie uvoľnenie opatrní, za predpokladu, že nedôjde k opätovnému výskytu infekcie, pomôže v nasledujúcich mesiacoch zvýšiť aktivitu aj sentiment v eurozóne, skonštatoval Williamson. Na jej vyhliadky však vrhá tieň hrozba slabého dopytu, pretože výdavky domácností zasiahne vysoká nezamestnanosť a firmy budú zápasiť s dôsledkami pandémie.

Reklama

Preto sú ekonómovia opatrní, pokiaľ ide o predpovede o zotavovaní hospodárstva. V súčasnosti odhadujú, že v roku 2020 sa HDP regiónu zníži o takmer 9 % a zotavenie a návrat výroby na úroveň pred pandémiou bude podľa nich trvať niekoľko rokov.

 

Pokles cien výrobcov v eurozóne sa v apríli zrýchlil výraznejšie, než sa čakalo

Ceny výrobcov v eurozóne klesli v apríli viac, než sa čakalo. Vývoj ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá viedla takmer k úplnému zastaveniu ekonomickej aktivity. Poukázali na to údaje, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu ceny priemyselných producentov v eurozóne klesli v apríli medzimesačne o 2 % a v celej Európskej únii pokles dosiahol 1,9 %. Tempo poklesu sa tak zrýchlilo, keď v marci dosiahol pokles cien producentov v eurozóne 1,5 % a v širšej EÚ 1,4 %.

Reklama

Navyše, aprílové údaje boli horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters. Tí očakávali, že pokles cien výrobcov v eurozóne sa zrýchli iba na 1,8 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny priemyselných producentov v eurozóne o 4,5 %. V Európskej únii pokles dosiahol 4,3 %. Aj v tomto prípade bol pokles cien výraznejší, než čakali analytici. Tí predpokladali, že ceny výrobcov v menovom bloku klesnú o 4 %.

Najväčšou mierou sa pod výraznejší než očakávaný pokles cien producentov v eurozóne podpísali ceny energií. Tie sa v medzimesačnom porovnaní znížili o 7,5 % a medziročne o 16,5 %. Bez započítania tohto nestabilného komponentu klesli ceny priemyselných výrobcov v eurozóne medzimesačne aj medziročne iba o 0,3 %.

Najväčší medzimesačný pokles zaznamenali ceny výrobcov v apríli v rámci EÚ v Litve, Taliansku a Španielsku. V Litve klesli o 3,6 %, v Taliansku o 3,4 % a v Španielsku o 3 %. Rast evidovali iba Malta (0,5 %), Slovinsko (0,3 %) a Luxembursko (0,1 %).

V medziročnom porovnaní sa najviac ceny výrobcov znížili opäť v Litve (-10,3 %), Grécku (-9,4 %) a Dánsku, kde klesli o 8,7 %. Najväčší rast evidovali Cyprus, Malta a Slovensko. Na Cypre vzrástli ceny výrobcov medziročne o 3,5 %, na Malte o 1,4 % a na Slovensku o 1,2 %.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali