Pohľad do minulosti: 16. októbra sa narodil Oscar Wilde, vyšiel román Jana Eyrová anglickej spisovateľky Charlotte Brontëovej

Pohľad do minulosti: 16. októbra sa narodil Oscar Wilde, vyšiel román Jana Eyrová anglickej spisovateľky Charlotte Brontëovej

Bratislava  16. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Archív, www.book.review.sk)

 

16. októbra

Narodenia

Reklama

1854 – narodil sa írsky dramatik, prozaik, básnik a esejista Oscar Wilde, ústredná postava hnutia dekadentov proklamujúcich oslavu krásy a odmietajúcich spojenie umenia a morálky. Tieto postoje sa najvýraznejšie prejavili v románe Obraz Doriana Graya. Dramatická tvorba: Bezvýznamná žena, Ideálny manžel alebo Aké je dôležité mať Filipa. Tragédia Salome bola predlohou pre operu Richarda Straussa. Ďalšie dielo: rozprávky Šťastný princ a báseň Balada o žalári v Readingu. Väznili ho za homosexualitu. Zomrel v roku 1900.

Na kombosnímke obálka knihy Jana Eyrová a spisovateľ Oscar Wilde

1888 – narodil sa americký prozaik a dramatik Eugene O’Neill. Jeho dielo má hlboký psychologický podtext: Cisár Jones, Anna Christie, Smútok pristane Elektre, Cesta dlhého dňa do noci. Laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1936 a držiteľ štyroch Pulitzerových cien. Zomrel v roku 1953.

Reklama

1925 – narodil sa herec Andrej Mojžiš. Dlhoročný člen Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene. Účinkoval vo filmoch i televízii, napríklad Drak sa vracia, Očovské pastorále, Jedenáste prikázanie, Ako sa Vinco zaťal, Piata pečať, Júlia, Tábor padlých žien, Sokoliar Tomáš, Nedodržaný sľub a i.

1925 – narodila sa britská herečka Angela Lansbury, známa najmä ako predstaviteľka Jessicy Fletcher zo seriálu To je vražda, napísala. Debutovala v snímke Plynové lampy a neskôr účinkovala tiež vo filmoch Obraz Doriana Graya, Mandžuský kandidát, Smrť na Níle či Spoločenstvo vlkov. Venuje sa aj dabingu. Počas kariéry získala päť cien Tony a šesť Zlatých glóbusov. Na konte má aj tri nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. V novembri 2013 si prevzala čestného Oscara za prínos filmovému priemyslu.

1927 – narodil sa nemecký spisovateľ Günter Grass. Počas druhej svetovej vojny slúžil v nacistickej jednotke SS, k čomu sa verejne priznal až v roku 2006 v knihe spomienok Beim Hauten der Zwiebel (v češtine vyšla pod názvom Při loupání cibule). V roku 1945 ho zajali Američania, ktorí ho poslali do zajateckého tábora. Po prepustení na slobodu pracoval na farme a v bani. Ako spisovateľ začínal poéziou, pričom prvá zbierka básní s názvom Die Vorzüge der Windhühner mu vyšla v roku 1956. V roku 1959 vydal román Plechový bubienok, ktorý mu priniesol medzinárodné uznanie a dočkal sa aj úspešného filmového spracovania. Bol prvým dielom trilógie, na ktorý nadviazal románmi Mačka a myš a Psie roky. Medzi jeho ďalšie diela patria napríklad Potkanka, Široké pole či Moje storočie. Bol tiež autorom divadelných hier. V roku 1999 získal Nobelovu cenu za literatúru. Zomrel v roku 2015.

1958 – narodil sa americký herec, režisér, scenárista a producent Tim Robbins. V roku 2004 získal Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe filmu Tajomná rieka. K jeho najlepším a najznámejším úlohám tiež patrí hollywoodsky biznismen Griffin Mill vo filme Hráč režiséra Roberta Altmana. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch Jakubov rebrík, Vykúpenie z väznice Shawshank, Niet čo stratiť, Miluj blížneho svojho a i. Režíroval film Mŕtvy muž prichádza, ktorý v roku 1996 vyniesol jeho vtedajšej životnej partnerke Susan Sarandon Oscara za hlavnú úlohu. Snímka získala aj ďalšie tri nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied – za réžiu pre Robbinsa, za hlavnú mužskú rolu pre Seana Penna a za pôvodnú filmovú pieseň Dead Man Walking pre Brucea Springsteena.

1961 – narodila sa česká herečka Veronika Žilková. Pôsobila v niekoľkých pražských divadlách, v súčasnosti je členkou pražského Činoherního klubu. Za rolu Marjánky vo filme Zapomenuté světlo získala Českého leva ako najlepšia herečka vo vedľajšej role. Z ďalších úloh vo filmoch a televízii: Eliška má ráda divočinu, Otesánek, To jsem z toho jelen, Šípková Růženka, Milenci a vrazi, Anděl Páně, Mŕtvola musí zomrieť, Babovřesky, Babovřesky 2, Babovřesky 3.

Reklama

1962 – narodil sa americký hudobník Flea, vl. m. Michael Peter Balzary. Známy je najmä ako zakladajúci člen a basgitarista kapely Red Hot Chili Peppers. Preraziť sa im podarilo v roku 1991 albumom Blood Sugar Sex Magik, pričom na konte majú aj nahrávky ako One Hot Minute, Californication, By the Way, Stadium Arcadium, I’m with You či zatiaľ poslednú The Getaway. Celosvetovo predali už viac ako 80 miliónov kópií nahrávok, získali šesť cien Grammy, jednu BRIT Award či 8 MTV Video Music Awards. V roku 2012 ich uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy. Flea pôsobí aj v superskupine Atoms For Peace, s ktorou vydal album Amok. Na konte má tiež napríklad sólové EP Helen Burns, na ktorom spolupracovala aj Patti Smith.

1971 – narodil sa americký herec Paul Sparks. Známy je najmä ako Mickey Doyle zo seriálu Impérium – Mafia v Atlantic City, v ktorom účinkoval v rokoch 2010 – 2014, a Thomas Yates, ktorého v rokoch 2015 – 2017 stvárňoval v sérii Dom z kariet a v roku 2016 mu vyniesol nomináciu na Primetime Emmy. Zahral si aj vo filmoch Podvod, Po škole, Synecdoche, New York, Hľadaný, Na hrane temnoty, Mud, Parkland, Stealing Cars alebo Midnight Special.

1977 – narodil sa americký hudobník John Mayer. Na konte má sedem sólových štúdiových albumov – Room For Squares, Heavier Things, Continuum, Battle Studies, Born And Raised, Paradise Valley a The Search for Everything. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Daughters, Your Body Is A Wonderland, Waiting On The World To Change alebo Gravity. Počas kariéry si zatiaľ vyslúžil sedem cien Grammy.

 

Úmrtia

Reklama

1793 – zomrela francúzska kráľovná Mária Antoinetta, dcéra rakúskej cisárovnej Márie Terézie, manželka francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Ich politický sobáš mal upevniť spojenectvo Francúzska s Rakúskom. Počas Veľkej francúzskej revolúcie ich oboch popravili gilotínou. Narodila sa v roku 1755.

1984 – pri zostupe z Mount Everestu zahynul horolezec Jozef Psotka, ktorý ho deň predtým zdolal bez kyslíka spolu so Zoltánom Demjánom a šerpom Angom Ritom. Narodil sa v roku 1934.

 

Ostatné udalosti

1847 – v Londýne vyšiel román Jana Eyrová anglickej spisovateľky Charlotte Brontëovej.

1950 – vo Veľkej Británii vyšiel fantasy román Lev, šatník a čarodejnica, prvý zo sedemdielnej série Kroniky Narnie írskeho spisovateľa C.S. Lewisa.

1984 – juhoafrický biskup Desmond Tutu získal Nobelovu cenu za mier.

1986 – Reinhold Messner sa stal prvým človekom, ktorý zdolal všetkých 14 osemtisícoviek.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali