Hlasovanie o odvolaní Matoviča presunuli na utorok. Šeliga: Tvárou tvár smrti sú všetky politické spory smiešnou epizódou

Hlasovanie o odvolaní Matoviča presunuli na utorok. Šeliga: Tvárou tvár smrti sú všetky politické spory smiešnou epizódou

Bratislava 29. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR- Jaroslav Novák)

 

Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno pokračovalo v rozprave k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO)

Igor Matovič čelí pokusu o odvolanie, plénum začalo mimoriadnu schôdzu
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Faktické poznámky k prejavu Igora Matoviča:

Reklama

 

 

Reklama

17:25 – Juraj Šeliga na sociálnej sieti uviedol: Tvárou tvár smrti sú všetky politické spory smiešnou epizódou. Túto pravdu života dnes videl každý poslanec, priamo v sále. Janko Kerekréti, skoré uzdravenie!

 

16:55 –  Štvrtkové rokovanie parlamentu sa skončilo skôr ako zvyčajne. Poslanci sa opäť zídu v piatok (30. 9.) od 9.00 h, no v tento deň sa už hlasovať nebude. Najbližšie tak poslancov čaká hlasovanie v utorok (4. 10.).

Rokovací deň zvyčajne končí o 19.00 h, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ukončil schôdzu o vyše dve hodiny skôr. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium, ktoré zasadlo po náhlom kolapse poslanca Jána Kerekrétiho (OĽANO). Kollár mu zaželal, aby sa zo zdravotných ťažkostí čoskoro dostal.

 

Reklama

15:47 – Poslanec Čekovský sa ohradil voči vyjadreniam svojho predsedu. Na sociálnej sieti uviedol: „Dôrazne sa ohradzujem voči vyjadreniam Igora Matoviča. Vnímam, že niektorí komentátori naozaj prekračujú hranicu konštruktívnej kritiky vlády, no odpoveďou nemôže byť ich prirovnávanie k hitlerovským novinárom. Takéto vyjadrenia prekrývajú všetko dobré, čo sme v oblasti médií urobili, ale najmä podkopávajú dôveru ľudí v tradičnú žurnalistiku a ešte viac rozdeľujú spoločnosť. Je to cez čiaru.“

 

15:25 – Matovič aktuálne na sociálnej sieti: „“Kolega“ Sulík vytiahol tromf. Váhajúcim poslancom práve ponúka podľa jeho slov “deal”. Keď podporia moje odvolanie, sľubuje, že SaS popraví za odmenu Romana Mikulca ruka v ruke s mafiou so SmeroHlasu. On stratil už všetku súdnosť. Rišo, pomstychtivosť je veľmi zlý radca. Brzdi

 

15:15 – Grendel prerušil schôdzu. Hlasovanie avizoval na 17.00 h.

Reklama

 

15:10 – Viskupič upozornil, že Matovič nepovedal jediný dôvod, prečo by mal zostať ministrom financií aj naďalej. Poslanec týmto ukončil svoj prejav.

 

14:50 – Aktuálne rozpráva Marián Viskupič o autoritárskych sklonoch Igora Matoviča. Považuje ho za hrozbu pre demokraciu Slovenska.

 

14:48 – Svoj prejav prednáša Anna Zemanová. Vyzvala poslancov a ministrov OĽaNO, aby sa netvárili, že je všetko v poriadku. „Váš kráľ, Matovič, je nahý.“

V hlasovaní sa dnes podľa jej slov ukáže, kto je nová koalícia.

 

14:45 – Svoju faktickú poznámku predniesol aj Richard Nemec.

 

Reklama

14:43 – Aktuálne sa vyjadruje Anna Zemanová z SaS.

 

14:45 – Svoj postoj k Matovičovi vyjadrili aj Radova Kazda  a Miroslav Kollár.

Kollár ho kritizuje za vyjadrenia voči novinárom. Matovič tesne pred tým na sociálnej sieti uviedol: „Nie, božechráň, aby slovenskí novinári brali úplatky. Nie, v žiadnom prípade!“

 

Reklama

 

14:40 – Aktuálne rozpráva Richard Sulík.

 

14:30 – Parlament pokračuje faktickými poznámkami k dvojhodinovému prejavu Igora Matoviča. Minister však nie je prítomný medzi poslancami.

Reklama

 

12:00 – Matovič ukončil svoj prejav. Posunul sa začiatok schôdze na 14.15 h.

 

11:50 – Poslanec Tomáš Taraba (Život – Národná strana) zverejnil na sociálnej sieti: „Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na predčasné voľby, hlasovania o tom, aby sa vrátil do vlády cez odvolanie Matoviča, sa nezúčastním.

Hlasovať „za“ zotrvanie Matoviča nebudem ani ja a ani jeden z mojich kolegov zo strany Život, pretože nezaslúži si byť ministrom financií.

SaS, Sulík, Kollíková, Gröhling, Korčok a Dostál si úplne rovnako nezaslúžia návrat do vlády. Takže nebudeme asistovať ani Matovičovi ani Sulíkovi.

Požiadavka na predčasné voľby je jediné riešenie a na to nám chýbajú hlasy SaS. Takže ponuka je jasná a ak jej Sulík nevyhovie je jasné, že má na odvolanie dosť hlasov alebo odvolávanie nemyslí vážne.“

Reklama

 

11:48 – Matovič chce, aby Sulík dal slovenskej politike pokoj.

 

 

11:24 – Matovič sa opätovne opakuje s vyjadreniami o Sulíkovi a Kočnerovi.

 

11:18 – Boris Kollár dôrazne upozornil niekoho, aby nefotil počítate, inak ho dá vyviesť z parlamentu. „Ešte raz,“ dodal Kollár.

Reklama

 

11:07 – Matovič pokračuje v prejave o vakcíne Sputnik.

 

11:05 – Blanár prerušil Matovičov príhovor a uviedol, že o odvolávaní ministra financií sa bude hlasovať o 17.00 h.

 

10:48 – Na vyjadrenia ministra financií chce zatiaľ reagovať 8 poslancov.

 

Reklama

10:40 –  Matovič aktuálne vysvetľuje ceny energií. Tvrdí, že Sulík nachystal ceny, ktoré budú o 102 % vyššie.

 

10:15 – Matovič vyčíta Sulíkovi flákanie v súvislosti s cenami energií. „Ja mám prvýkrát po dva a pol roku prvýkrát pocit, že máme ministra hospodárstva,“ mal uviesť podľa Matovič slov jeden z koaličných partnerov.

 

10:05 – Matovič tiež vysvetlil, prečo je v poisťovní Dôvera – od detstva bol v poisťovni Apollo, ktorú sa potom premenovala na Dôveru. Tvrdí tiež, že Dôveru chce dostať do rúk štátu. Bittó Cigánikovej vyčíta, že vždy bráni Pentu, a preto nie je podľa jeho slov hodná, aby bola predsedníčkou zdravotníckeho výboru.

 

9:45 – Aktuálne vystupuje v parlamente minister financií Igor Matovič. Minister hovorí o Richardovi Sulíkovi a Marianovi Kočnerovi.

Reklama

„Bolo to strašné byť s týmto človekom (Sulíkom – pozn. red.) v koalícii,“ uviedol Matovič.

Minister financií tiež uviedol, že ak ho odvolajú, SaS dostane od koaličných partnerov pozvánku vrátiť sa do koalície. Aj napriek tomu, že jemu je to proti srsti.

 

9:42 – Poslanec Štefan Kuffa označil poslankyňu Bitto Cigánikovú za nekompetentná. Chce ju odvolať zo zdravotníckeho odboru.

 

9:40 – Jana Bittó Cigániková odmietla, že by rokovala s poslancami Republiky ako naznačil na sociálnej sieti Igor Matovič. Tvrdí, že sa pri poslancoch pristavila preto, lebo s Miroslavom Urbanom, riešila návrh zdravotníckych zákonov. Jej slová následne potvrdili ďalší poslanci Republiky.

Bittó Cigániková tiež uviedla, že sa dá verejne dohľadať, že Igor Matovič má zdravotnú poisťovňu Dôvera. Samotnú poslankyňu označuje Matovič slovíčkom Penta – Janka Penta Cigániková.

Reklama

 

9:20 – Poslanec Taraba vyzval SaS, aby podporila predčasné voľby.

 

Schôdzu iniciovala SaS

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Reklama

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami.

 

Matovič sa opäť prihovoril poslancom, jeho vystúpenie trvalo vyše 2 hodín

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vystúpil v diskusii o návrhu na jeho odvolanie aj vo štvrtok. Jeho reč v parlamente trvala viac ako dve hodiny. Mimoriadna schôdza bude podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) pokračovať aj popoludní, tradičná štvrtková Hodina otázok sa neuskutoční. Hlasovať o tomto bode by sa následne mohlo o 17.00 h.

Šéf rezortu financií vo štvrtok vyhlásil, že rešpektuje koaličných partnerov i premiéra a v prípade, ak ho parlament odvolá, SaS dostane ponuku na návrat do vlády. Zdôraznil, že to bude proti jeho vôli, ale nebude to vetovať.

„Ak by som mal konať podľa vlastného rozhodnutia, v živote by som takúto stranu s takýmto predsedom nevolal späť do koalície,“ dodal s tým, že SaS je podľa neho „škodná v politike“.

Matovič zároveň poukázal na to, že je tu niekoľko kríz naraz a treba hájiť záujmy občanov SR.

„Teraz je ‚sakra‘ vážna doba pre Slovensko na to, aby si tu niekto ventiloval svoje osobné problémy a svoje nezvládnuté ego a snažil sa pomstiť niekomu, kto mu sedí na jeho vytúženej stoličke,“ adresoval smerom k lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi.

Schôdza venovaná návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi financií, ktorú iniciovala SaS, má pokračovať aj popoludní od 14.15 h. Na Matovičovo vystúpenie chce reagovať ešte 15 poslancov faktickou poznámkou. Tá môže trvať najviac dve minúty.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali