Pápež František vyzval nebáť sa dobra a nehy a starať sa o tých najslabších

Pápež František vyzval nebáť sa dobra a nehy a starať sa o tých najslabších

Vatikán 19. marca (TASR) – Pápež František, ktorý sa dnes ako 266. pápež v dejinách ujal úradu, v homílii počas svojej inauguračnej omše vyzval nikdy nezabúdať, že "pravá moc je služba". Na prítomných hodnostárov apeloval, aby sa stali ochrancami Božieho plánu, a všetkých ľudí požiadal, aby sa nebáli dobra a nehy a prejavovali ju najmä tým najslabším a najkrehkejším: starým ľuďom a deťom.

Dodal, že aj pápež, aby mohol vykonávať zverenú moc, "musí stále viac vstupovať do služby, ktorej žiarivým vrcholom je kríž". "Musí ako sv. Jozef otvoriť náruč, aby ako on chránil celý Boží ľud, (musí) prijímať celé ľudstvo, obzvlášť najslabších a najmenších". František zdôraznil, že len ten, kto "s láskou slúži, vie ochrániť". K tejto úlohe je povolaný aj rímsky biskup, ale aj všetci ľudia, dodal František.

Na príklade sv. Jozefa, ktorý prijal Boží plán – mlčky, stálou prítomnosťou a vernosťou Márii a Ježišovi, aj vtedy, keď nerozumel, čo od neho Boh žiada -, pápež František ilustroval, ako odpovedať na Božie volanie: pokorne a pohotovo. "Chráňme Krista, aby sme chránili druhých i stvorenie," vyzval pápež.

Povolanie ochraňovať sa netýka len kresťanov, má dimenziu, ktorá je ľudská, a týka sa všetkých, pripomenul pápež. Vyzval rešpektovať "každé Božie stvorenie a prostredie, v ktorom žijeme, starať sa o každého s láskou, najmä o deti a starých, o tých, ktorí sú najkrehkejší", ale aj o vzťahy v rodine, medzi manželmi, rodičmi a deťmi.

Reklama

"Človeku je všetko zverené do ochrany. Je to zodpovednosť, ktorá sa týka nás všetkých. Chráňte Božie dary," vyzval pápež v homílii. Upozornil, že keď sa človek tejto zodpovednosti vzdá, "dostáva priestor skaza a srdce je vyschnuté".

"Vždy existujú ‘herodesovia’, ktorí ničia a kazia tvár muža a ženy," pripomenul pápež. Vyzval všetkých ľudí na zodpovedných miestach, aby boli ochrancami Božieho plánu zapísaného do prírody, druhého človeka, životného prostredia. "Nedovoľme, aby znamenie skazy sprevádzalo naše putovanie. Pamätajme, že nenávisť, závisť a pýcha špiní život," upozornil pápež.

Reklama

"Chrániť znamená bdieť nad vlastnými citmi a srdcom, lebo odtiaľ vychádzajú dobré i zlé úmysly. Nesmieme sa báť dobra a nehy," poznamenal pápež. Upozornil, že sv. Jozef sa javí ako silný muž, pričom ale v jeho duši je veľká neha, ktorá nie je "čnosťou slabých, je to dôkaz schopnosti a statočnosti vnímať".

"Nesmieme sa báť dobroty, nehy," vyzval pápež a prítomní na jeho výzvu reagovali potleskom.

"S láskou chráňme to, čo nám Boh daroval a aby Duch svätý sprevádzal moju službu". "Vám všetkým hovorím, modlite sa za mňa," vyzval pápež.

Hneď na úvod kázne sa pápež poďakoval, že môže svoju inauguračnú omšu celebrovať práve na slávnosť sv. Jozefa, ženícha Panny Márie a patróna celej cirkvi. Pripomenul, že ide aj o sviatok jeho predchodcu – emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý dnes slávi meniny, a vyzval, aby si naňho prítomní spomenuli v modlitbe, za čo zožal potlesk.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio sa dnes ako 266. pápež v dejinách ujal úradu pápeža, hlavy katolíckej cirkvi, ku ktorej sa vo svete hlási vyše 1,2 miliardy ľudí. Konkláve kardinálov ho do úradu zvolilo 13. marca po tom, ako sa medzičasom emeritný pápež Benedikt XVI. vzdal Petrovho stolca.

Reklama

Obrad, ktorý sa oficiálne volá inaugurácia Petrovho nástupcu rímskeho biskupa, sa začal Františkovou návštevou hrobu sv. Petra – prvého pápeža – pod hlavným oltárom Baziliky sv. Petra, kam ho sprevádzali aj patriarchovia východných cirkví, ktorí preniesli na Svätopeterské námestie symboly pápežského úradu – pálium a rybársky prsteň.

Zbor kardinálov a cirkevných hodnostárov sa potom za spevu litánií ku Všetkým svätým presunul na Svätopeterské námestie, kde sa pred Bazilikou sv. Petra uskutočnila samotná omša. Pápežov príchod sprevádzal potlesk veriacich, ktorí sa na námestí začali schádzať už na úsvite.

Ešte pred bohoslužbou pápežovi odovzdali symboly jeho úradu: pálium a rybársky prsteň. Pálium mu odovzdal protodiakon kardinálskeho kolégia Jean-Louis Touran, ktorý 13. marca oznámil svetu Františkovo zvolenie, a prsteň s vyobrazením apoštola Petra s kľúčmi od nebeského kráľovstva (Mt. 16:19) prevzal od dekana kardinálskeho kolégia Angela Sodana.

Potom sa uskutočnil krátky obrad, na ktorom šiesti kardináli – dvaja diakoni, dvaja kňazi a dvaja biskupi – pobozkaním prsteňa prejavili pápežovi v mene celého zboru kardinálov gesto poslušnosti a úcty.

Koncelebrantmi omše boli všetci kardináli, patriarchovia východných cirkví a dvaja kňazi: generálny predstavený františkánskej rehole José Rodríguez Carballo a generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej (jezuitskej rehole) Adolfo Nicolás, ktorej členom je aj samotný nový pápež.

Reklama

Keďže dnešný deň je slávnosťou sv. Jozefa, ženícha Panny Márie, zodpovedal tomu aj výber textov čítaní a evanjelia. Ako napísali talianske médiá, nový pápež má sv. Jozefa vo veľkej úcte.

V rámci liturgie Božieho slova zaznelo čítanie z Druhej knihy Samuelovej v angličtine. Nasledoval Žalm 89, ktorý spieval malý miništrant, a čítanie z Listu sv. Pavla Rimanom v španielčine. Po zaspievaní verša 84. žalmu: "Blažení tí, čo bývajú v tvojom dome a bez prestania ťa velebia" bolo v gréčtine zaspievané Evanjelium sv. Matúša, ktoré bolo venované sv. Jozefovi.

Potom pápež udelil požehnanie a ešte nejaký čas zdravil veriacich, ktorí sa s ním lúčili potleskom. Záver omše sprevádzalo Te Deum.

Po inauguračnej omši pápež František v Bazilike sv. Petra prijme blahoželania štátnikov i cirkevných hodnostárov.

Na inaugurácii sa zúčastnilo 132 delegácií vlád alebo medzinárodných organizácií, ako aj židovskí, moslimskí a budhistickí hodnostári.

12 pel dem

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali