Palko k rozhovoru Bezáka: Zapadá do atmosféry strašenia pred prichádzajúcim “kresťanským štátom”. Zbytočne pesimistický je i v otázke presadzovania práva na výhradu vo svedomí

Palko k rozhovoru Bezáka: Zapadá do atmosféry strašenia pred prichádzajúcim “kresťanským štátom”. Zbytočne pesimistický je i v otázke presadzovania práva na výhradu vo svedomí

Bratislava 20. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vladimír Palko sa rozhodol uviesť niekoľko svojich poznámok k rozhovoru emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka pre týždenník .týždeň v relácii R. Olaha “Blížni”. Robert Bezák v spomínanom rozhovore totiž vyslovil niekoľko kontroverzných tvrdení, za ktoré sa mu ušlo kritiky od konzervatívnejších kresťanov. Bezák napríklad spochybnil, či sa vôbec kresťania v politike majú pokúšať o zmenu zákonov vo veciach kultúrnoetických otázok (potraty, zákaz nedeľného predaja, …)

Na snímke Vladimír Palko

Ako prvé Palko poznamenal, že rozhovor s emeritným arcibiskupom zapadá do atmosféry strašenia pred prichádzajúcim “kresťanským štátom”.

Reklama

“Michal Havran sa nechal počuť, že Slovensko “kráča k teokracii”. Slovo teokracia má svoj dávno ustálený obsah, a ak by mal Havran pravdu, znamenalo by to , že sa blížime k forme usporiadania štátu, ktoré v dejinách Európy nikdy neexistovalo. Podobných vyjadrení zaznelo z liberálnych úst v posledných dňoch viacero. Je to celé inak. Keď niečo presadia liberáli, tak hovoria o víťazstve ľudských práv. Keď čo len miernučko prehrávajú, volajú “Teokracia prichádza!” To sú triky ako od lacného Jožka,” píše v svojom príspevku Palko a dodáva, že v skutočnosti nie je také zrejmé, že súčasné počty v parlamente zaručujú vysokú pravdepodobnosť zmeny spomínaných zákonov.

Bezák v rozhovore spochybnil napríklad aj snahu o zákaz nedeľného predaja, argumentuje takou zmenou spoločenských pomerov, že návrat k voľnej nedeli je už nemožný a hovorí, že “Slovensko je už súčasťou iného sveta”.

Reklama

“Tu ho možno ľahko nachytať na hruškách. Slovensko je najmä súčasťou strednej Európy, kde zákaz nedeľného predaja v istých formách existuje v Poľsku, Rakúsku a najmä v Nemecku. A u nás prečo nemôže byť?,” pýta sa Palko.

Emeritný arcibiskupa tiež uviedol aj to, že keďže zmeny v spoločnosti sú už tak obrovské, že sú nezvratné, tak kresťania môžu už meniť k lepšiemu iba svoju osobnú morálku. Ak to podľa Palka ale aplikujeme napríklad na tému potratov, tak sa týmto tvrdením dopúšťa dvoch chýb.

“Po prvé, postoj, ako sa človek stavia k zabíjaniu nenarodených ľudských bytostí, či chce ten život chrániť zákonom alebo nie, patrí k osobnej morálke človeka. Po druhé, tie zmeny sú veľké, ale nie sú až tak obrovské, aby boli nezvratné. U nás i v Poľsku ich presadila komunistická diktatúra, a v Poľsku sa to po páde komunizmu podarilo v značnej miere zvrátiť a potraty sú tam dnes legálne iba vo výnimočných prípadoch. A spoločnosť to v podstate prijala, i keď svetová tlač o tom píše inak. Zákon je totiž veľký učiteľ. Prečo by sa to nemohlo podariť i u nás?”

Palko dodáva, že sa Bezák, bohužiaľ, spochybňovaním snáh o ochranu života dostáva do jasného rozporu s encyklikou sv. Jána Pavla II “Evangelium vitae”, ktorá hovorí veľmi jasne, že katolícky zákonodarca má takéto návrhy podporovať.

Podľa Palka je Bezák zbytočne pesimistický aj v otázke presadzovania práva na výhradu vo svedomí. Jeho názor, že Marek Krajčí (OĽaNO) nemal vziať funkciu ministra, je podľa Palkovych slov veľmi nešťastný. “Prečo máme vzdávať boj o výhradu vo svedomí? V roku 2006 sme v zápase o ňu odišli z vlády. Dnes má Amerika prezidenta Trumpa, ktorý túto výhradu vo svedomí veľmi podporuje. O takom niečom by sme mohli v roku 2006 len snívať. Netreba sa vzdávať,” prízvukuje.

Reklama

“Miestami Bezák hovorí tak, že nie je jasné, či popisuje veci tak, ako je správne, aby boli, alebo, či len popisuje veci tak, ako v skutočnosti sú. Hovorí:”Otázka je, či lekár – kresťan môže byť gynekológom, ktorý potom koná aj interrupcie. Musí si uvedomiť, že jednoducho keď ten svet je postavený tak, ako je, niektoré profesie musí nechať bokom.” Neviem, či Bezák považuje tento stav vecí, že kresťan má z gynekológie vypadnúť, za správny, (dúfam, že nie) alebo má na mysli, že je to tak bohužiaľ zle, ale nedá sa na tom nič zmeniť. Mýlil by sa však v oboch prípadoch. V každom prípade Robert Bezák podporou Zuzany Čaputovej v prezidentskej kampani napomáhal smerovaniu našej krajiny k tomuto zlému stavu vecí,” pokračuje.

Podľa Palka ale Bezák povedal aj veci, ktoré sa nebudú páčiť liberálom, ako napríklad to, keď súčasné postavenie kresťanov prirovnal k ich situácii za komunizmu, kedy v niektorých profesiách vôbec nemohli pôsobiť. Tu však Bezák podľa neho zabúda na ten rozdiel, že za komunizmu boli kresťania naozaj občanmi tretej kategórie, a do mnohých profesii sa vôbec nemohli dostať.

V závere sa Palko pozastavil nad Bezákovymi slovami, že kresťan v politike sa dnes môže dostať do problémov aj v mnohých iných rezortoch, spomínal vnútro, financie, zahraničné veci.

“Áno, a treba dodať, že tak to bolo vždy v dejinách, nielen dnes, a bolo to tak i v štáte, ktorý bol formálne kresťanský. Ale to neznamená, že dnes sa kresťania majú dopredu vzdávať pôsobenia v politike. Majú v nej pôsobiť, a keď sa dostanú do ťažkostí, nech bojujú. A keď padnú, tak padnú. Ako povedal pápež Lev XIII: “Kresťan je zrodený k boju.,” uzatvára.

Tatiana Stará

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali