Umelcov a politikov hlboko zarmútila správa o smrti Karla Gotta. Spojil Čechov a Slovákov, píšu viacerí

Umelcov a politikov hlboko zarmútila správa o smrti Karla Gotta. Spojil Čechov a Slovákov, píšu viacerí

Bratislava/Praha 2. októbra 2019 (HSP/Foto:Instagram)

 

V utorok, krátko pred polnocou, zomrel v kruhu svojej rodiny legendárny spevák Karel Gott. České osobnosti a politikov reagujú na odchod maestra

Na snímke Karel Gott Foto: Instagram

“S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok), krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny,” informovala v stredu Gottova manželka.

Reklama

“Nikto nevie, čo je smrť, a predsa sa jej všetci boja, akoby uznávali, že je najväčším zlom, možno je pre človeka najväčším dobrom.” Tento citát Platóna napísala na sociálnu sieť ešte pred oficiálnym oznámením o smrti maestra Alice Kovácsová, ktorá s ním mal pomer takmer 35 rokov.

Český prezident Miloš Zeman v tejto súvislosti hovorí o zármutku pre celý národ. “Nesmierne zarmucujúca správa pre celú našu krajinu. Karel Gott bol skutočný Umelec, ktorý sa rozdával druhým. To je vyčerpávajúce, ale práve to robí umelca umelcom. Karel Gott daroval svoj život generáciám, daroval sa nám všetkým,” uviedol prezident Zeman.

Reklama

Predseda vlády Peter Pellegrini na sociálnej sieti napísal, že hlas Karla Gotta ostane navždy v srdciach Čechov i Slovákov. “Jeden z najúžasnejších hlasov, ktorý celé desaťročia vnášal radosť do duší Čechov i Slovákov, už nikdy nezaznie. „Božský Kája“ bol fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť. Zbohom, maestro, nech Váš hlas ostane navždy v srdciach ľudí, ktorým právom učaroval,” napísal premiér.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko taktiež zareagoval: “Slovensko a Česko zasiahla tragická správa. Opustil nás legendárny maestro, ktorého zlatý hlas počul snáď každý z nás. V tichosti a s úctou spomíname.”

Ministerka kultúry Ľubica Laššákova (Smer-SD) dodala: S veľkým zármutkom prijala slovenská verejnosť správu o odchode jedného z najväčších velikánov československej hudobnej scény. Hlas Karla Gotta, jeho skvelé texty a piesne nás sprevádzali detstvom, dospelosťou, ako aj zrelým vekom. Svojimi piesňami vstupoval do nášho života a robil ho krajším. Čarom ľudskej osobnosti, nadhľadom a prirodzenou ľudskou múdrosťou a skúsenosťou oslovoval celé generácie. Zbohom meastro, zostanete navždy v našich srdciach.”

Predseda opozičnej SaS Richard Sulík: “Odpočívajte v pokoji. majstre.”

Boris Kollár (Sme rodina): „Zomrel Karel Gott a mne odchádza s ním časť mojej mladosti ale aj dospelého života. Bol našim súputníkom tak nejak s nami zdieľal naše životy, rozveseloval ich, obohacoval. Vždy vyčaril úsmev radosť. Mal som tú česť sa s maestrom spoznať osobne. Bol veľká osobnosť a charizmaticky muž. Dnešná ranná správa o jeho úmrti so mnou veľmi otriasla… Všetci dobre vieme, že raz to príde a nevyhne sa to nikomu, ale vždy nás smrť zaskočí, zarmúti a rovnako je tomu aj dnes. Tak si ho priatelia pripomínajme jeho hudbou a tak bude tu s nami aj naďalej. Úprimnú sústrasť rodine a deťom. A tebe Karel, odpočívaj v pokoji. Dal si nám všetkým veľmi veľa, ďakujeme.“

Reklama

Karol Farkašovský (SNS): “Spevácke nebo je opäť bohatšie. Odišiel Karel Gott – spevák, ktorý svojím hlasom tešil celé generácie. Ozajstný Pán spevák. Pred jeho profesionalitou sa treba v úcte a hlboko pokloniť. Ešteže nám tu zanechal svoj hlas. Bude vzácny a tešiť nás neprestane…”

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH): “R.I.P. Maestro. Je len málo ľudí, ktorí boli tak oddaní svojmu remeslu a posunuli ho o toľko vyššie…”

Ľuboš Blaha (Smer-SD): “Zomrel Karel Gott. On bol – naše detstvo. Vyrastali sme v socializme, vyrastali sme s jeho pesničkami. Bol jedinečný. Veľká česť. Odpočívajte v pokoji, majstre!”

Anna Belousovová: “Zomrel Karel Gott. Smútok na duši…”

Richard Raši: (Smer-SD): “Tá smutná správa nás zastihla počas rokovania vlády. Karel Gott nám už nikdy nezaspieva naživo. Ale takto si ho budeme navždy pamätať. R.I.P., Maestro.”

Reklama

Český premiér Andrej Babiš označil Gotta za jedného z najväčších Čechov, “ktorých sme mali tú česť zažiť”. “Sprevádzal ma od mladosti. A každého z nás. Veril som, že tu bude navždy. Je mi to nesmierne ľúto. Zapálim sviečku a vypočujem si niečo od neho zo 60. rokov. Majstre, vážil som si Vás. Viac, než dokážem povedať,” uviedol Babiš pre TASR prostredníctvom svojej hovorkyne Jany Adamcovej.

“Pre mňa Karel nikdy nezomrel, je súčasťou nielen mňa, ale celej českej krajiny. Jeho piesne nám ho budú neustále pripomínať,” uviedol podľa televízie ČT24 dlhoročný Gottov spolupracovník, hudobník Felix Slováček.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali