OĽaNO-NOVA: Robert Kaliňák kúpil predraženú budovu pre klientske centrum aj v Žiline

OĽaNO-NOVA: Robert Kaliňák kúpil predraženú budovu pre klientske centrum aj v Žiline

Bratislava 25. mája 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je najtalentovanejší realitný maklér na svete. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého Kaliňák získal ďalšie predražené priestory pre klientske centrum, tentoraz v Žiline.

Na snímke zľava poslanci Igor Matovič a Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA)

“Najskôr popradská firma AF Investing, a.s., kúpila žilinskú budovu Europalace, vrátane bytov a nebytových priestorov a iných aktív od developera SSIM-OC, a.s., cez ponukové konanie začiatkom roku 2016 za 5,75 milióna eur, čo bolo 40 percent znaleckej hodnoty. Máme zmluvu o tejto kúpe. Časť nebytových priestorov potom prešla na bratislavskú firmu Espati, s.r.o., ktorá mala v roku 2015 tržby 1000 eur,” uviedla poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že táto firma neskôr podpísala zmluvu so štátom na takmer sedem miliónov eur bez DPH.

Reklama

Štát z celého balíka nehnuteľností pôvodne získaného v dražbe však kupuje od Espati iba polovicu. “Keď porovnáme zoznam majetku kupovaného v dražbe, vychádza nám, že nebytové priestory predávané štátu pôvodná firma AF Investing, a.s., kúpila za zhruba 2,7 milióna eur. Pán Kaliňák dnes tieto priestory kupuje za takmer sedem miliónov eur,” zdôraznila.

Podľa Remišovej je zaujímavý aj postup, ktorý si ministerstvo vnútra (MV) zvolilo pri takejto významnej investícii. “Cez infožiadosť sme sa MV pýtali, kedy a ako zverejnili záujem kúpiť vhodnú budovu pre klientske centrum v Žiline a aký postup obstarávania budovy použili. Odpoveď nám vyrazila dych. Podľa MV sa predávajúci informácie o tom, že ministerstvo zháňa v Žiline budovu, dozvedeli z médií, respektíve na tlačovej konferencii ministra a potom poslali svoje ponuky,” povedala poslankyňa.

Reklama

Kaliňák mal spomínanú tlačovku v máji 2016, viacerí predávajúci poslali svoje ponuky až na konci októbra 2016. “Premiér Robert Fico (Smer-SD) často kritizuje prácu médií, ale zdá sa, že za najlepší spôsob kúpy budovy za milióny eur považuje strana Smer-SD tlačovú besedu,” myslí si Remišová.

Matovič doplnil, že pôvodný vlastník Europalace hľadal kupca komplexu počas štyroch rokov šesťkrát cez ponukové konanie. “Záujemca (AF Investing, a.s.) sa našiel až v šiestom kole. Potom, ako sa budova predala, zrazu Kaliňák predstupuje pred médiá a hovorí, že je problém nájsť vhodnú budovu v Žiline. Pritom sa mohol zapojiť do ponukového konania. Problém vyriešili tak, že kým celý komplex bol kúpený za 5,75 milióna eur, Kaliňák za pár mesiacov kupuje len spodnú časť 22-poschodovej budovy za sedem miliónov eur bez DPH,” uzavrel Matovič s dôvetkom, že v AF Investing, a.s., sú ľudia blízki Smeru-SD. Podľa Obyčajných sú firmy AF Investing aj Espati prepojené, keďže v účtovných uzávierkach majú rovnaké telefónne číslo.

 

Ministerstvo vnútra: Igor Matovič vo veci budovy klientskeho centra v Žiline opäť zavádza

Podľa Ministerstva vnútra SR líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič opätovne zavádza vo veci budovy klientskeho centra v Žiline. “Pán Matovič znovu zavádza. Z dostupných informácií je zrejmé, že spoločnosť AF Invest nekúpila v dražbe budovu, ale časť podniku so všetkými finančnými záväzkami, pohľadávkami, pracovno-právnymi vzťahmi,” reagoval rezort vnútra na dnešné Matovičovo vyhlásenie.

Reklama

“Ministerstvo vnútra SR v Žiline odkupuje priestory v nehnuteľnosti Europalace s cenou 530 eur/m2, teda 6,982 milióna eur. Klientske centrum sa bude nachádzať na piatich poschodiach a celková výmera je takmer 13.160 m2. K budove je 150 parkovacích miest a nachádza sa hneď vedľa veľkého obchodného centra,” uviedol tlačový odbor, pričom dodal, že za uvedenú sumu je v Žiline nemožné nájsť nové kancelárske priestory vrátane nábytku, vzduchotechniky a infraštruktúry, kde zamestnanci donesú len spisy.

Ako ďalej dodal, do objektu sa presťahujú zo siedmich adries v Žiline, dokopy pôjde o takmer 300 zamestnancov. Otvorenie klientskeho centra v Žiline je plánované na september 2017.

Po tlačovej besede v máji 2016 dostal rezort podľa vyjadrenia ministerstva ponuky niekoľkých subjektov. “Ministerstvo vnútra vybralo najlacnejšiu ponuku, pričom pri každom klientskom centre, ktoré budujeme, je cena tým najdôležitejším, na čo prihliadame. Pri všetkých doteraz zverejnených prípadoch je zrejmé, že ministerstvo kupuje najlacnejšie a najefektívnejšie priestory, ktoré sú 30 percent pod trhom,” dodal rezort.

Po presťahovaní jednotlivých odborov do nového objektu v budove Europalace bude podľa tlačového odboru ministerstvo zvažovať využiteľnosť objektov, ktoré tieto odbory opustia. “Následne rozhodne o ich ďalšom využití, prípadne odpredaji,” uzavrel rezort.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali