Odvážili sa konečne vyjadriť konštruktívnu kritiku? Obrat po referende o rodine, kampaň na Procházku, zverejnené videá a rozkoly v tvrdeniach. Politológovia prehovorili o Kiskovi

Odvážili sa konečne vyjadriť konštruktívnu kritiku? Obrat po referende o rodine, kampaň na Procházku, zverejnené videá a rozkoly v tvrdeniach. Politológovia prehovorili o Kiskovi

Bratislava 2. marca 2020 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Hosťami volebnej relácie RTVS boli počas sobotnej noci politológ Jozef Lenč a politológ Miroslav Řádek. Spolu okrem iného diskutovali aj o lídrovi strane Za ľudí Andrejovi Kiskovi

Na snímke zľava politológ Miroslav Řádek , politológ Jozef Lenč a moderátori RTVS

Miroslav Řádek na začiatku zhodnotil, že to Andrej Kiska celé veľmi dobre nezvládol a prejav, ktorý mal krátko po skončení moratória, dal s takým “povinným profesionálnym optimizmom”.

Reklama

Řádek ďalej poukázal na to, že Andrej Kiska nepôsobil na verejnej scéne posledný polrok ako jeho strana, keďže predtým bol celých 5 rokov prezidentom a zároveň bol aj jedným z najpopulárnejších politikov na našej politickej scéne.

“Popularita sa mu behom ostatného roka zvetrala, začala sa výrazne vyčerpávať a prišla až do stavu, kedy nie je úplne isté či strana Za ľudí bude dokonca parlamentnou stranou. Čiže ako strana bývalého prezidenta to môžme hodnotiť ako veľmi veľmi slabý výsledok,” reagoval Řádek  na výsledky exit polu RTVS, ktoré Ksikovej strane dávali 5,6% (nakoniec strana získala 5,7%).

Reklama

Řádek sa vyjadril aj k zverejneným videám, ktoré mali byť súčasťou diskreditačnej kampane proti Andrejovi Kiskovi. Osobne považuje za zvláštne, že Andrej Kiska bol prekvapený takouto kampaňou, pretože aj keď videá boli zostrihané, on dobre vedel s kým sa stretáva a čo riešia. “Bol si vedomý toho, že slovenská politika je arénou, kde sa aj nielenže súperí, ale aj sa partneri vzájomne nahrávajú či už na audio alebo videozáznam.”

Podľa politológa Jozefa Lenča to v mnohom dal Andrej Kiska na Procházku. “Nielen čo sa týka percent, ale aj toho ako tú samotnú kampaň možno viedol. Kedy nastali nejaké zlomové body? Kým Radoslavi Procházkovi zlomilo istým spôsobom politické väzy ples Spišiakov, tak v tomto prípade to boli nahrávky z Popradu. Čo je v podstate rovnaký región, takže Spiš je pravdepodobne pre prezidentské strany istým spôsobom kardinálnym miestom.”

Lenč ďalej upozornil, že je niečo iné zastávať prezidentský úrad a niečo úplne iné je robiť reálnu politiku. Reálna politika si totiž podľa neho vyžaduje akčnosť, prirodzenosť a istým spôsobom aj populizmus. “Toto všetko, pri všetkej úcte, Andrejovi Kiskovi chýba. Nie je tam ani veľká prirodzenosť, nie je tam ani dostatočný populizmus, taký uveriteľný populizmus, a nie je tam ani akčnosť ani ochota robiť politiku,” zhodnotil.

V ďalšej časti diskusie Řádek uviedol, že pri osobe Andreja Kisku bolo viac rozkolov ako iba ten, že sľúbil, že nepôjde do politiky, no nakoniec tak urobil, ako na to upozornila moderátorka. Ako príklad uviedol referendum za rodinu, ktoré sa konalo pred piatimi rokmi. Kiska totiž ako prezident povedal, že je človek konzervatívny a že referendum podporí. Po zverejnení výsledkov, ktoré nedopadli pre konzervatívcov veľmi dobre, zrazu z prezidentského paláca povedal, že všetci niečo dlhujeme menšinám.

“To znamená, že ako keby veľmi rýchlo zmenil tú stranu barikád v rámci nejakej kultúrnej vojny,” konštatoval Řádek, ktorý si myslí, že problém pri Andrejovi Kiskovi je aj jeho dlhodobá váhavosť.

Reklama

Podľa Lenča bude Kiska do posledného dňa ešte rozmýšľať, či bude chcieť byť bývalý prezident s výhodami, ktoré mu v takom prípade pripadajú, alebo či sa chopí mandátu poslanca a potom o všetky tieto výhody príde.

Lenč sa v ďalšej časti diskusie vrátil ešte k videám a uviedol, že kľúčové mohlo byť skôr video Andreja Kisku na ktorom ešte ako prezident hovorí, že nikdy nezaloží politickú stranu, nikdy nepôjde do politiky a že nikdy nechce byť premiérom:

“V čase, keď vyhráva voľby niekto, kto sa hrdí tým a ľudia veria tomu, že hovorí len pravdu, objaví sa takéto video v situácii, kde vidíme, že Andrej Kiska je v politike, že založil stranu, že Andrej Kiska sa s nejakými pochybnými ľuďmi stretáva a nevie to dostatočne vysvetliť, mohlo byť tým kľúčovým dôvodom, prečo tie preferencie v priebehu mesiaca klesli o 4 percentuálne body.”

Celý záznam diskusie si môžete pozrieť TU.

Tatiana Stará

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali