Svetové fake news v priamom prenose. Ministri Kaliňák a Šutaj Eštok reagovali na článok BBC: “Prestaňte o Slovensku šíriť lži!”

❚❚

Bratislava 17. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Včerajšej tlačovej konferencie predstaviteľov vlády po zasadnutí Bezpečnostnej rady v spojitosti s atentátom na premiéra Roberta Fica sa zúčastnila hneď dvojica novinárov britskej BBC. Tí sa pridali ku mediálnemu mainstreamu na Slovensku a snažili sa vytvoriť naratív, že za takýto útok sú vlastne zodpovední politici vrátane samotného Fica

Na snímke v popredí podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák

Na otázky BBC však rýchlo a vecne zareagovali minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Najprv sa britský redaktor opýtal, či vláda po atentáte plánuje urobiť kroky proti médiám. Robert Kaliňák pre BBC objasnil, že súčasná slovenská politická opozícia prehrala viacero volieb a celkovo zaznamenala neúspech tematicky zaujať väčšiu časť voličov. Preto podľa neho postupne prácu politikov nahradili niektoré mimovládky a médiá ostro vystupujúce proti politike Smeru a Roberta Fica. “A frustrácia z neustálych prehier, ktoré sú za posledných 20 rokov pomerne viditeľné, nás dnes doniesli až sem. Počuli ste, že aj urýchlenie radikalizácie toho páchateľa súviselo s výsledkom posledných volieb,” objasnil pre Britov minister obrany a podpredseda vlády.

.

“Preto sa snažíme vyzývať médiá, ale tá výzva patrí aj politikom, aj ku mne samému, že poďme sa vrátiť ku vecným diskusiám,” dodal Kaliňák s tým, že zo slovníka politikov by sa teraz mala vytratiť demagógia a hyperbolizovanie za účelom získania politických bodov. “O médiách hovoríme preto, že v istom čase v slovenskej demokracii vlastne nahradili opozíciu, ktorá bola neschopná.”

Matú Šutaj Eštok takisto reagoval a povedal, že vláda sa nesnaží ukazovať prstom, kto konkrétne je za atentát zodpovedný. “Zhrnul som vám fakty. Povedal som to, čo bezprostredne po zadržaní povedal páchateľ, že je nespokojný s touto vládou, že nesúhlasí s politikou vlády, že nesúhlasí so zrušením špeciálnej prokuratúry, nesúhlasí so zastavením vojenskej pomoci Ukrajine, nesúhlasí so zmenami v RTVS, nesúhlasí s odvolaním predsedu Súdnej rady.” Hovorí Šutaj Eštok s tým, že nikoho neviní, no o týchto témach často jednostranne informovali poslanci súčasnej opozície a mainstreamové médiá. “Tu už nech si každý nastaví zrkadlo, či o tom bolo informované objektívne a či toto bolo cieľom… Či sme chceli dospieť do štádia, kedy na základe nesúhlasu s niečím sa niekto rozhodne zobrať do rúk zbraň.”

.

“Preto do BBC odkazujeme, aby ste si fakty možnože overovali objektívne. Aj všetkým médiám odkazujeme: my chceme iba objektívnu informovanosť!” Pokračoval minister vnútra Šutaj Eštok.

V druhej časti brifingu sa prihlásila o slovo ďalšia britská novinárka takisto z BBC tvrdiac, že samotný Fico často používal “konfrontačný jazyk” a že vláda je takisto “minimálne čiastočne vinná” za vzniknutú situáciu a “tenzie” v spoločnosti. Žurnalistka dokonca poznamenala, že strelec z Handlovej mal vraj podľa jeho profilu na sociálnej sieti “politicky bližšie ku Ficovi ako ku súčasnej opozícii”. Takto položená otázka doslova zarazila prítomných členov vlády.

Róbert Kaliňák uviedol, že sa zdá, že redaktorka BBC sa stala obeťou šírenia informácií, ktorými by podľa vlády mali médiá prestať manipulovať verejnú mienku. “Áno, existuje jedna interakcia – pred približne 8 rokmi strelcom a Slovenskými brancami. Len skutočná pravda a fakty sú tie, že on ako zakladateľ združenia boja proti násiliu a liberálneho literárneho krúžku Dúha prišiel na podujatie Slovenských brancov, kde im chcel predniesť báseň a vyzýval ich, aby prestali používať zbrane. Kde došlo zrejme k nejakej hádke a ku rozkolu názorov.”

“Tento človek, ktorý založil pacifistické hnutie, za 8 rokov prijímania takých informácií, ktorým ste aj vy uverili, pretože kladiete tú otázku ako fakt, sa zmenil na človeka, ktorý sa rozhodol svoj nesúhlas s politikou vlády, teda je zjavne na opačnej strane politického spektra, vyjadriť tým najbrutálnejším spôsobom.”

Kaliňák takisto upozornil, že Fico pôsobí vo vysokej slovenskej politike od roku 1992. “Dlhé roky patril ku médiami najvyhľadávanejším politikom. Celý Smer bol pod útokom vlastne od jeho založenia. Keď ste nešli vo vybraných médiách názorovo rovnako, tak prišla kritika. A keď ste aj napriek tej kritike vyhrali voľby, prišlo zamyslenie, že ako je možné, že keď sme ich kritizovali, že aj tak vyhrali voľby, tak sa skúsilo pritvrdiť… A ešte viac… Až sme sa dostali do situácie, že tri roky medzi rokmi 2020 a 2023 boli extrémne snahy o pomstu formou zneužívania trestného práva.” Robert Kalińák pripomenul opakujúcu sa snahu bývalej vlády kriminalizovať samotného Roberta Fica za vyjadrenie názoru, za účasť na proteste či za tlačovú konferenciu o daňových deliktoch dvoch politikov, z ktorých jeden sa ku skutku priznal. Kaliňák sa opýtal britskej novinárky, ako by reagovala, ak by v jej krajine bol v súvislosti s protestom zadržaný a obvinený líder opozície. “Robert Fico ako opozičný politik bol štyrikrát obvinený bývalým režimom!”

.

“A aj napriek všetkým prenasledovaniam Robert Fico piatykrát vyhral voľby a štvrtýkrát zostavil vládu. Frustrovaná časť, či už politického spektra, novinárskeho atď. začala šesťmesačný hon, ktorý skončil takto…”

 

Klamstvá o Slovensku

Vyjadrenie redaktorky BBC komentoval i Matúš Šutaj Eštok. Upozornil pri tom na článok, v ktorom sa tento týždeň BBC venovala atentátu. “Ešte včera som si prečítal článok, ktorý ste napísali o tejto udalosti a chcem vás veľmi úctivo požiadať, aby ste si fakty, o ktorých píšete, overovali a aby ste nečerpali len z názorov politických komentátorov,“ povedal minister.

Stanica BBC uverejnila informáciu o našom premiérovi, že sa z pôvodne ľavicového politika údajne zmenil na pravicového. “Chcem do BBC odkázať, že Robert Fico je predsedom vlády, ktorú tvoria dve sociálne demokratické strany: Strana Smer-SSD a Hlas-SD spolu s SNS, čiže premiér je ľavicovým politikom,“ vysvetlil. “Aj keď nie je predsedom mojej strany, je ľavičiar,“ dodal. ”

“O pánovi Ficovi ďalej hovoríte, že sa s zradikalizoval a je proti Európskej únii,“ pokračoval Šutaj Eštok. “Tak Vás chcem upozorniť, že pred dvomi týždňami sme tu mali oslavu nášho vstupu do Európskej únie a že Robert Fico, aj celá táto vládna koalícia, sa hrdo a hlásia k členstvu. Aj novozvolený prezident jasne deklaroval členstvo Slovenskej republiky v EÚ aj v NATO,“ dodal.

.

“Ďalej hovoríte o tom, že táto vláda, ktorá tu stojí, je proti pomoci pre Ukrajinu, to citujem doslova: proti pomoci pre Ukrajinu,“ pokračoval minister. “Tak Vám chcem do BBC oznámiť, že táto vláda mala pred časom rokovanie s ukrajinskou vládu na východe Slovenska, kde sme sa dohodli na konkrétnej pomoci,“ reagoval a dal dôraz na slovo “konkrétna”. “Jediné, čo odmietame, je posielanie zbraní na Ukrajinu a predlžovanie tohto nezmyselného zabíjania,“ vysvetlil.

BBC tiež hovorí, že Fico je údajne proti skupine LGBTI. “Ukážte mi jeden jediný výrok Roberta Fica namierený voči tejto skupine! Naopak, chcem Vám povedať, že táto vláda je pripravená podporiť štandardné práva pre túto skupinu, ktoré sa týkajú zdravotnej dokumentácie, dedenia a podobných vecí,“ ozrejmil.

“Takže prosím, preverujte si tie informácie, ktoré vy, ako BBC, o Slovensku šírite, pretože v tomto prípade, musím to povedať takto: BBC klamalo,“ dodal. “Chápem, že ste si tie informácie asi neoverili alebo ich máte od vašich kolegov, z ktorých mnohí tu dnes sedia… Ale to, čo ste napísali v BBC, boli lži a ja by som si vás aj touto cestou dovolil požiadať, aby ste ich oficiálne opravili,“ povedal Šutaj Eštok.

“Ak hovoríme o zodpovednosti za vybičovanú atmosféru v našej spoločnosti, nemôžeme opomenúť slovenské médiá. A ja o tom budem hovoriť veľmi pokojne, veľmi vecne, ale veľmi dôrazne – novinári musia cítiť viac zodpovednosti za to, čo svojim divákom a čitateľom ponúkajú.  Každodenne presadzovať nimi samými požadované hodnoty: pravdu, objektivitu, vyváženosť. A budem na to upozorňovať nielen slovenské, ale aj zahraničné médiá, ktoré o Slovensku píšu – tak, ako aj dnes po rokovaní bezpečnostnej rady,“ napísal minister v príspevku popisujúcom video z tlačovej konferencie.

 

 

 

 

Prečítajte si tiež:

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Banky v eurozóne musia zlepšiť svoju pripravenosť na zvládanie kybernetických útokov. Oznámila to v piatok Európska centrálna banka (ECB) na základe výsledkov najnovšieho kola záťažových testov.

16:42

Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním, vyhlásil v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku, dodal Podoljak v rozhovore pre agentúru Reuters.

16:42

Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

15:49

Futbalisti Spartaka Trnava si z pôdy FK Sarajevo priviezli bezgólovú remízu, o postupujúcom do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy tak rozhodne jeden duel na Štadióne Antona Malatinského. Domáci tím mal pred zaplneným hľadiskom viac z hry, a tak slovenský zástupca bol s výsledkom spokojný.

FK Sarajevo - FC Spartak Trnava
Na snímke hráč Trnavy Adrian Zeljkovič (druhý sprava) a hráč Sarajeva Filip Jovič (vpravo) bojujú o loptu v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo – FC Spartak Trnava
15:45

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ – zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

OH2024 železničná sieť
Cestujúci sedia v hale železničnej stanice v Paríži v piatok 26. júla 2024
15:45

V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila v piatok Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali