Objektívne vzaté, dosiahli čo chceli. A mier nebude…

❚❚

Bratislava 17. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Fico leží v nemocnici s ťažkými zraneniami po zásahu strelcom atentátnikom. Jeho stav je podľa informácii stabilizovaný, čo však vôbec neznamená, že ma vyhraté. Jeho stav je veľmi vážny a tak ako všetci veríme, že sa zlepší, môže sa aj zhoršiť

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Slovensko zostalo šokované, že sa tu, v tejto našej pokojnej, malej krajine niečo také mohlo stať. Teraz je však jasné, keď sa obzrieme späť, že nenávisť naočkovaná do časti obyvateľov je omnoho väčšia a ako vidieť, môže viesť k omnoho vážnejším dôsledkom ako sme si mysleli, ako bol ktokoľvek z nás ochotný pripustiť.

.

Roky rokúce protismeráckych a protificovských kampaní priniesli svoje horké ovocie. Neviedli ich však iba politici v rámci politického boja.

Médiá hlavného prúdu, najmä TV Markíza a denníky Sme, N a Aktuality, rok za rokom systematicky budovali u obyvateľov nenávisť voči Ficovi a Smeru. S každými ďalšími voľbami, ktoré prehrali ich strany (strany, ktoré podporovali a pretláčali), boli tieto kampane intenzívnejšie a nenávistnejšie.

.

Táto nenávisť dosiahla nový rozmer po vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky. Tieto médiá, túto vraždu jednoducho pripísali Ficovi. V podstate dali rovná sa medzi Fico a vražda novinára. Pritom dnes, 6 rokov po vražde, nie je známy objednávateľ vraždy a tým pádom ani žiaden relevantný dôkaz o tom, že išlo o vraždu politickú a už vôbec nie, že by s ňou mal niečo Smer alebo dokonca Fico.

Ďalší stupeň nenávisti rozprúdili tieto mainstreamové médiá, po prehratých voľbách minulý rok a ich depresia dosiahla dno po prezidentských voľbách.

Oni, tí múdri, vzdelaní, inteligentní, demokratickí, slušní atď. prehrali po troch rokoch kriminalizácie Smeru dvoje voľby a bohužiaľ si museli uvedomiť, že ich je menšina. Že väčšina ľudí ich neberie a neverí im. Že väčšina ľudí na Slovensku neprijíma ich názory a má iné predstavy o tom, ako má fungovať štát a kto ho má viesť. Frustrácia z týchto zistení sa preniesla aj na časť obyvateľstva, ktorú ovládali.

A najhoršie na ich psychiku pravdepodobne pôsobilo to, že to všetko sa stalo napriek neustálym protestom vedeným Šimečkom a spol podľa manuálu, ktorý si napísal ešte na škole. Napriek masívnej prezidentskej kampani Korčoka. V oboch prípadoch sa nenávisť voči Ficovi do ľudí očkovala megadávkami.

Výsledok dnes už poznáme. Fico leží v nemocnici a bojuje o život. Dnes ešte nevieme, či vôbec prežije. Ak prežije, vylieči sa úplne? Zostane invalidný? Do akej miery bude môcť vykonávať funkciu premiéra a vôbec pôsobiť v politike? A bude vôbec chcieť?

.

Ficovi treba uznať, že je bojovník. V najťažších chvíľach vždy ožil, ako keby ho pokropili živou vodou a bojoval. Ale aj keby sa úplne uzdravil, mohol by mu po takomto zážitku, po atentáte, ťažkých strelných zraneniach, niekto vyčítať, keby sa aj rozhodol z politiky stiahnuť? Asi ťažko.

Ak Fico neprežije, alebo nebude môcť ďalej pôsobiť v politike alebo nebude chcieť, dá sa povedať, že opozícii skrsne nová nádej na to, že sa dostane k moci.

Bez Ficovej zjednocujúcej sily, sa môže súčasná koalícia rozpadnúť, ale aj keby vydržala až do ďalších volieb, povedzme si úprimne, Smer bez Fica, by nebol to, čo je teraz a jeho percentá, by neboli tie, čo aktuálne.

Bez Fica bude Smer možné poraziť.

Predpokladám a verím, že opozícia a médiá, ktoré štvali proti Ficovi to nechceli takto. Nechceli, aby po ňom niekto strieľal.

.

Ale objektívne vzaté, ak tento atentát spôsobí odchod Fica z politiky, tak dosiahli to o čo sa celé tie roky snažili. Koniec Ficovej moci.

Z prvých vyjadrení médií, ktoré sám Fico v asi mesiac starom videu označil ako nenávistné a predpovedal, že kvôli ich nenávistným útokom dôjde k útokom fyzickým na politikov koalície, v prvom momente po atentáte publikovali články a postoje, ktoré mi dávali nádej, že u nich došlo k sebareflexii a že zmenia svoj prístup a zobjektivizujú svoje spravodajstvo.

Išlo však iba o prvé zľaknutie.

Už na druhý deň mnohí z nich pokračovali v tom, čo robili celý čas. Z toho, že došlo k atentátu obvinili Blahu, ktorý “sial vietor” a Serebjakov z Markízy na tlačovke už v starej forme, sa pokúšal zavádzať tým, že strelec mal kontakty so Slovenskými brancami, ktorí boli predsa proruskí. Podľa najlepších štandardov práce Markízy zabudol uviesť, že k týmto kontaktom došlo pred 8-mimi rokmi a že strelec Cintula odvtedy úplne zjavne prešiel značným mentálnym vývojom.

Je úplne zreteľné, že voči Smeru nenávistné (ako ich Fico nazýval – nepriateľské) médiá, nevyužili prostredníctvom Roberta Kaliňáka podanú ruku a vrátili sa na vojnový chodník.

Mier preto nebude…

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

17:54

V Rusku v piatok uložili dlhé väzenské tresty až do výšky 22 rokov odňatia slobody viacerým ľuďom odsúdeným za vlastizradu a terorizmus, ktorých sa vraj dopustili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

17:54

Európska únia v piatok označila pôvodne americkú neonacistickú skupinu The Base (“Základňa”) pôsobiacu aj v zahraničí za teroristickú organizáciu a s okamžitou platnosťou na ňu uvalila sankcie. Rozhodnutie prijala Rada EÚ na základe dôkazov o zapojení skupiny do teroristických aktivít.

17:53

Slovenská národná strana (SNS) sa v stredu (24. 7.) verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov. Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predložené argumenty odmieta a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. Uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič.

17:30

Hranicu jedného milióna sledovateľov prekonala americká viceprezidentka Kamala Harrisová krátko po svojom debute na sociálnej sieti TikTok. V priebehu niekoľkých hodín nazbierala potenciálna prezidentská kandidátka Demokratickej strany aj vyše dva milióny lajkov.

17:25

Približne 100 bojovníkov palestínskeho militantného hnutia Hamas zahynulo od začiatku najnovšej izraelskej operácie v meste Chán Júnis, uviedla v piatok izraelská armáda. Ofenzíva v meste na juhu Pásma Gazy začala v pondelok po tom, ako izraelské jednotky oznámili, že identifikovali teroristov Hamasu, ktorí sa tam preskupili.

17:25

Fínsko má podozrenie, že ruská loď v piatok neoprávnene vplávala do jeho vôd. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

17:24

Opozičné KDH na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR navrhne, aby sa nekrátil príspevok na opatrovanie, pokiaľ príjem opatrovanej osoby presiahne dvojnásobok životného minima. Informovala o tom poslankyňa NR SR za KDH Martina Holečková s tým, že sa na ňu obrátilo viacero ľudí, ktorí nevedia ako ďalej, lebo im z úradu práce prišlo rozhodnutie o krátení príspevku na opatrovanie, keďže opatrovaná osoba má príjem vyšší ako dvojnásobok životného minima.

16:59

Oblasť Campi Flegrei neďaleko Neapola, známu aj ako Flegrejské polia, zasiahlo v piatok popoludní zemetrasenie s magnitúdou 4,0. Pokračuje tak vlna seizmickej aktivity v tejto sopečnej kaldere.

16:59

Na 33 vzrástol na Filipínach počet obetí záplav a zosuvov pôd v dôsledku tajfúnu Gaemi, uviedla miestna polícia. Na Taiwane si tajfún podľa úradov vyžiadal osem mŕtvych.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali