Atentát na premiéra: Fico absolvoval chirurgický zákrok, ktorý trval takmer dve hodiny. Jeho stav je naďalej veľmi vážny

❚❚

Bratislava 17. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizujeme 

Aj dnes Vám v tomto online článku budeme prinášať najnovšie informácie 

Kaliňák
Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas brífingu v areáli Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici v piatok 17. mája 2024

16:30 – Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

.
Holandský kráľ Viliam-Alexander sa v piatok popoludní telefonicky spojil s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. V súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v telefonáte vyjadril spoluúčasť, podporu a solidaritu so slovenskou spoločnosťou. Krajine želá upokojenie situácie. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

“Predsedovi vlády zaželal čo najskoršie zotavenie a Slovensku upokojenie situácie,” priblížil Strižinec s tým, že prejavy solidarity v uplynulých dňoch prezidentke adresovali viaceré hlavy štátov z celého sveta. Vo štvrtok (16. 5.) večer prezidentka telefonovala aj so španielskym kráľom Filipom VI.

 

.

15:55 – Polícia aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete po stredajšom útoku

Polícia zaznamenala v súvislosti so stredajším (15. 5.) útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na sociálnych sieťach obrovské množstvo hanlivých a nenávistných komentárov vo vzťahu k osobe predsedu vlády SR a taktiež útokov na voličov a predstaviteľov opozičných strán. Prezídium Policajného zboru na sociálnej sieti ubezpečilo, že podozrivé príspevky dôkladne vyhodnocuje.

“Môžeme potvrdiť, že dôkladne vyhodnocujeme všetky podozrivé príspevky, ktoré nám boli oznámené alebo ktoré sme odhalili v rámci posilneného výkonu. Uvedené príspevky analyzujú naše špecializované operatívne oddelenia Policajného zboru a podľa povahy ich postupujeme na príslušný policajný útvar, ktorý vo veci vedie vyšetrovanie,” podotkla polícia s tým, že ide o desiatky rozpracovaných prípadov.

Konanie páchateľa môže byť právne kvalifikované ako trestný čin schvaľovania trestného činu, nebezpečného vyhrážania, alebo iného trestného činu. “Každé takéto podozrenie vyhodnocujeme jednotlivo v kontexte prítomnosti tzv. indikátorov zaujatosti, ktoré orgánom činným v trestnom konaní napomáhajú určiť, či bol páchateľ motivovaný nenávisťou alebo nie,” doplnila polícia na sociálnej sieti.

 

.

14:55 – Podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby potvrdila v piatok popoludní aj GP SR. “Orgány činné v trestnom konaní aktuálne robia všetko pre náležité objasnenie citlivej veci a spravodlivé potrestanie páchateľa. Vec je v štádiu prípravného konania, ktoré je neverejné, preto nie je možné informovať bližšie,” uviedla hovorkyňa GP Zuzana Drobová. Doplnila, že v prípade, keď to stav konaní dovolí, poskytne prokuratúra ďalšie podstatné faktografické informácie.

 

14:40 – Prokurátor chce väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS). TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

“Prokurátor žiada pre obvineného väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti, teda útekovú a preventívnu väzbu,” priblížila hovorkyňa. Sudca pre prípravné konanie určil termín výsluchu na sobotu doobeda. “O rozhodnutí sudcu budeme informovať,” podotkla.

.

Návrh prokurátora Generálnej prokuratúry SR na vzatie obvineného Juraja C. do väzby prevzal ŠTS v piatok o 13.39 h. Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

 

14:05 – “Prvé štyri dni po strelnom zranení sú najnáročnejšie. pravidelne sa robí nejaká kontrola,” povedal Kaliňák s tým, že prvý zákrok urobili lekári dobre. Pri premiérovom zdravotnom stave vidí progres a hoci je stav vážny, pre ministra je nádejný.

Každé ráno sa podľa Lapuníkovej stretáva k Ficovmu zdravotnému stavu lekárske konzílium, ktoré rozhoduje o dennom postupe. “Pristupujeme k tomu štandardným spôsobom,” podotkla. Ak lekárske konzílium na základe výsledkov predchádzajúceho dňa a zdravotného stavu na základe ranného hlásenia rozhodne, že treba urobiť kontrolné vyšetrenia, tak sa spraví, priblížila riaditeľka. O prípadnom prevoze premiéra z Banskej Bystrice do nemocnice v Bratislave taktiež podľa nej rozhodne lekárske konzílium.

Zároveň Kaliňák uviedol, že Slovensko dostalo ponuky na lekársku pomoc z viacerých štátov. Minister si ich váži. “Všetci vrátane predsedu vlády máme absolútnu dôveru v kapacity, ktorými disponuje Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Tím je vysoko odborný,” skonštatoval.

 

14:00 – Kaliňák rozumie pozvaniu prezidentky, ešte sa o tom s kolegami neporadili

Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) zatiaľ nepovedal, či sa Smer-SD zúčastní na stretnutí, na ktoré po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pozvala prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini politické strany. Výzve rozumie, no s kolegami ani premiérom o tom ešte nehovoril. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii pred banskobystrickou nemocnicou.

“Zaregistroval som ponuku, ktorá prišla od prezidentky, ale ešte som nemal možnosť sa nad tým hlbšie zamyslieť a ani poradiť s kolegami, pretože sa venujeme teraz iným prioritám,” povedal minister. Výzve rozumie aj vzhľadom na aktuálnu situáciu v spoločnosti a potrebu deeskalácie napätia.

Dodal, že o tom ešte nemal možnosť komunikovať ani s premiérom. Zdôraznil, že Fico je stále predsedom vlády a je aktívny do takej miery, ako mu to jeho stav umožňuje. “Je to limitované, je to obmedzené,” dodal na margo komunikácie s ním. Deklaroval však, že vláda vie uskutočniť všetko, čo potrebuje, a stále má premiéra.

.

 

13:35 Ďalšie riadne zasadnutie vlády SR je naplánované na stredu 22. mája. Rokovanie bude viesť podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Uistil zároveň, že činnosť vlády SR prebieha štandardným spôsobom a ministri konajú v rámci svojich zverených kompetencií. Rovnaké uistenie deklaroval vicepremiér Kaliňák aj na piatkovej tlačovej konferencii, na ktorom informovali o zdravotnom stave predsedu vlády SR Roberta Fica.

 

13:10- Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok, ktorý trval takmer dve hodiny. Premiérov stav je naďalej veľmi vážny.

.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) absolvoval v piatok chirurgický zákrok. Stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny. Je už pri vedomí. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) a riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková.

“Bolo odstránené nekrotické tkanivo, ktoré zostalo po strelnej rane. Pacient je toho času pri vedomí, je stabilizovaný, ale je naďalej umiestnený na ARO. Jeho stav je naozaj vážny,” priblížila riaditeľka nemocnice. K chirurgickému zákroku pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. Doplnila, že ide o štandardný postup. Vicepremiér doplnil, že chod krajiny nie je nijakým spôsobom zmrazený a všetky procesy fungujú ďalej.

 

12:20- Predseda vlády Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že ďalšie informácie o jeho stave poskytne verejnosti, keď to situácia umožní.

ÚV v tejto súvislosti opätovne žiada médiá, politikov aj verejnosť, aby pri uvádzaní stanovísk vychádzali z oficiálne komunikovaných informácií a overovali si fakty. “Aj po štvrtkovej (16. 5.) tlačovej konferencii členov vlády a bezpečnostných zložiek sa v mediálnom priestore objavili nesprávne a zavádzajúce informácie,” upozornil s tým, že zavádzajúce či klamlivé stanoviská alebo špekulácie nepomáhajú k upokojeniu situácie a zbytočne prispievajú k napätiu a rozdeľovaniu spoločnosti.

.

 

11:30- Parlament by mohol pokračovať v rokovaní nasledujúci utorok, tvrdí podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. V stredu parlament na mimoriadnej schôdzi rokoval o návrhu zákona, ktorý chce vláda ovládnuť verejnoprávne médium tým, že zanikne RTVS a vznikne nová Slovenská televízia a rozhlas s novým manažmentom.

 

11:20- Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák prišiel v piatok krátko pred 11.00 h do nemocnice v Banskej Bystrice, kde je po atentáte hospitalizovaný predseda vlády a líder Smeru-SD Robert Fico.

 

11:05 – Nemocnica informuje o poskytovaní informácií o stave premiéra Roberta Fica: “Hospitalizácia ústavného činiteľa pre nás predstavuje veľkú výzvu a zodpovednosť, ku ktorej sa staviame s rešpektom. Starostlivosť o každého nášho pacienta je pre nás prioritou, rovnako ako zachovávanie jeho súkromia. Zároveň si uvedomujeme, že v tomto prípade ide o jedného z najvyšších ústavných činiteľov a preto akúkoľvek komunikáciu o zdravotnom stave pána premiéra koordinujeme s Úradom vlády SR.”

 

.

09:00 – Predsedovia politických strán sú do Prezidentského paláca pozvaní na utorok. Informoval o tom zvolený prezident Peter Pellegrini, podľa ktorého bude stretnutie náročné. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou  by chcel pripraviť dokument o hodnotách a odmietnutí agresie či násilia.

 

08:30 – O atentátnika, ktorý v stredu strieľal na predsedu vlády Roberta Fica, sa pred rokom 1989 zaujímala ŠtB. Podľa portálu Aktuality dnes už 71-ročný muž za bývalého režimu otvorene vystupoval proti komunistom a burcoval proti nim aj iných ľudí. Polícia zakázala historikom z ÚPN poskytovať o útočníkovi akékoľvek informácie.

 

08:45 – Policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde býval Juraj Cintula s manželkou. Podľa TV Markíza vyšetrovatelia vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy.

 

08:36 – V pondelok by malo podľa RTVS v Rooseveltovej nemocnici zasadnúť lekárske konzílium, ktoré vyhodnotí zdravotný stav premiéra. Zaoberať sa bude aj jeho prípadným prevozom.

.

Zhrnutie včerajšieho dňa:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali