Odchod do dôchodku vo veku 62 rokov? Francúzi to majú úplne správne

Odchod do dôchodku vo veku 62 rokov? Francúzi to majú úplne správne

Bratislava 4. februára 2023 (HSP/Ft/Foto:Facebook)

 

Trasa protestných pochodov v Paríži vedie po našom bulvári, píše Simon Kuper pre Financial Times.  Cyklus francúzskeho života je taký, že každých pár rokov sa vláda snaží prinútiť všetkých pracovať dlhšie, až kým ľudové povstanie tento plán nezničí. Keď Emmanuel Macron chcel zvýšiť minimálny vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, povstanie sa obnovilo. Minule som sa vytratil z našej budovy, prešiel okolo stánku komunistickej strany pred našimi dverami, na ulicu plnú účastníkov pochodu a prezeral si transparenty: “Darovať život šéfovi, nie!”

oklamaná dôchodkyňa
Ilustračná snímka

Kedysi som zastával štandardný anglosaský názor, že Francúzi by sa mali zmieriť s realitou. Francúzski 62-roční ľudia teraz môžu očakávať, že sa dožijú 85 rokov, čo je takmer najdlhší priemerný dôchodok v dejinách sveta. Pracuj do 65 rokov a ešte ti zostane 20 rokov na buly, myslel som si vždy. Ale potom som zistil, že v najväčších otázkach – vojna v Iraku, jadrová energia, syr – majú Francúzi pravdu. Zmenil som názor na dôchodky. Francúzi sú svetovou špičkou vo vytváraní novej nádhernej životnej etapy: prvého zlatého desaťročia dôchodku. Ich systém je stále cenovo dostupný. Všetci ostatní by sa od nich mali učiť.

Reklama

Valhala pre francúzskych dôchodcov je nedávny vynález. Simone de Beauvoirová v roku 1970 napísala, že spoločnosť sa k starému človeku správa ako k “odpadu” s “mizernou”životnou úrovňou. V roku 1981 sa však stal prezidentom François Mitterrand, ktorý propagoval novú víziu dôchodku: “Konečne žiť!” Znížil vek odchodu do dôchodku zo 65 na 60 rokov.

Aj dnes mnohí francúzski zamestnanci odchádzajú do dôchodku pred dosiahnutím 60 rokov. Keďže firmy vytláčajú starších zamestnancov, Francúzsko sa “blíži k svetovému rekordu v miere neaktivity ľudí nad 55 rokov”, hovorí ekonómka Claudia Senik.

Reklama

Francúzsky odchod do dôchodku sa delí na dve odlišné fázy. Druhá fáza je brutálna: rozpad, vdovstvo, domov dôchodcov a nakoniec koniec. Francúzskym ideálom je však zlaté desaťročie slobody, ktoré mu predchádza. V šesťdesiatke je práca hotová, deti vychované, rodičia zvyčajne mŕtvi a jediný raz v živote si môžete robiť, čo sa vám zachce.

Keď Francúzi odchádzajú do dôchodku, ich zdravotný stav sa spočiatku zlepšuje, konštatuje Senik, pravdepodobne preto, že viac cvičia. Málokto upadá do prázdna: v roku 2003 len 9 percent opísalo prechod do dôchodku ako zlé obdobie, informoval národný štatistický úrad Insee. Francúzski dôchodcovia sa tešia vyššej priemernej životnej úrovni ako pracujúci ľudia, ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že dôchodcovia zvyčajne nefinancujú deti ani hypotéky.

Jedna moja známa dôchodkyňa mi rozpráva príbehy o svojich zimách v Indii, kde sa s kamarátmi zabáva ako tínedžeri. Danièle Lauferová v knihe L’année du Phénix uvádza ďalšie šťastné dôchodky: začať deň dvojhodinovými raňajkami v záhrade, ísť dvakrát na výstavu do múzea, aby ste si ju zapamätali, alebo pátrať po bývalých milencoch. Muži sa často pretvárajú na dobrovoľníkov a ženy na staré mamy.

Veľká časť francúzskeho dospelého života je štruktúrovaná v službách zlatého desaťročia. Mnohí ľudia začínajú snívať o dôchodku už vo svojich dvadsiatich rokoch. Len 21 % Francúzov tvrdí, že práca má v ich živote “veľmi dôležité” miesto, pričom v roku 1990 to bolo 60 %, uvádza Nadácia Jean-Jaurès.

Pracovný život je v súčasnosti chápaný ako 172 trimestrov (pre narodených od roku 1973), počas ktorých sa platia príspevky na plný štátny dôchodok. Suma, ktorú platíte, len mierne súvisí s tým, koľko vám štát na konci poskytne. Vo Francúzsku sú súkromné dôchodky zriedkavé.

Reklama

Chápem Macronove argumenty za reformu. Ale súčasná štedrosť je len mierne neudržateľná: Francúzsko starne pomalšie ako susedné krajiny, jeho pomer dlhu k HDP vo výške 112,5 % je nižší ako v USA a predpokladá sa, že celkové dôchodkové platby zostanú v pomere k HDP stabilné, pretože dôchodky nebudú naďalej držať krok s platmi.

Niektoré reformy majú zmysel – napríklad podpora seniorov, aby pracovali aspoň na čiastočný úväzok, ako to už robí približne 400 000 vytrvalcov. Je však nevábne sledovať, ako ministri, ekonómovia a podnikatelia nabádajú všetkých ostatných, aby pokračovali v práci. Títo ľudia sú najdlhšie žijúci a najlepšie zarábajúci ľudia vo Francúzsku. Na rozdiel od väčšiny zamestnancov majú zo svojej práce status a potešenie.

Tu je môj návrh francúzskej dôchodkovej reformy: prinútiť 10 % najlepšie zarábajúcich ľudí pracovať, povedzme, do 67 rokov. Keďže sú to najväčší platcovia daní, malo by to pomôcť doplniť systém. Nechajte obyčajných ľudí, nech si užívajú, kým môžu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali