Odborári sa s ministrom na zvyšovaní platov zatiaľ nedohodli

Odborári sa s ministrom na zvyšovaní platov zatiaľ nedohodli

Bratislava 5. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) sa dnes s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nomimant SNS) nedohodol na konkrétnom zvyšovaní platov učiteľov v budúcom roku. Diskutovali iba o tom, akým spôsobom zatraktívniť povolanie učiteľa. Minister potvrdil, že v rozpočte rezortu školstva na budúci rok sa nachádza suma určená na tento účel. V hre je napríklad podpora mladých začínajúcich učiteľov alebo plošné zvyšovanie platov.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan

Plavčan uviedol, že v budúcom roku pôjde do školstva viac peňazí a to o 207 miliónov eur. “Ak sa pripočítajú aj výdavky, ktoré sú určené cez ministerstvo vnútra, pôjde o zvýšenie do školstva takmer o 300 miliónov eur,” priblížil Plavčan. V sume 207 miliónov eur sa pritom nachádza aj čiastka na podporu učiteľského povolania. O akú sumu ide, však nespresnil. Plavčan sa chce so školskými odborármi znova stretnúť po skončení kolektívneho vyjednávania. “Nechceme predbiehať, len čo budú uzavreté kolektívne vyjednávania, tak potom by sme znova rokovali so školskými odbormi ohľadne témy zvyšovania atraktivity učiteľského povolania v roku 2017, ktoré by sa týkalo aj zvyšovania platov,” dodal Plavčan.

Reklama

Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka, dnešné rokovanie na ministerstve školstva neprinieslo očakávané výsledky. “Mne sa zdá akoby sa momentálne zastavil na ministerstve školstva čas. Nedozvedeli sme sa nič nové, akurát to, čo bolo dnes prerokované vo vláde, to znamená navýšenie štátneho rozpočtu aj pre školstvo,” uviedol Ondek. Ako dodal, požiadavky, s ktorými prišli odborári na rokovanie, neboli vypočuté.

Situácia je podľa neho taká, že pedagogickí a odborní zamestnanci od 1. januára budúceho roku zatiaľ nemajú garantované zvýšenie platov. “Kontúry štrajku sa nám približujú,” dodal.

Reklama

Štát navrhol v druhom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe o tri percentá. To by sa však netýkalo učiteľov. Pedagógovia totiž majú podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) valorizované platy na úrovni šesť percent už od septembra. Kolektívne vyjednávania pokračujú dnes.

Ministerstvo školstva bude v budúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí než v tomto roku. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur (16,9 percenta).

Prostriedky zo štátneho rozpočtu činia 1,24 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu 191 miliónov eur.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali