Objednávanie k lekárovi za poplatok sa má obnoviť, po ordinačných hodinách

Objednávanie k lekárovi za poplatok sa má obnoviť, po ordinačných hodinách

Bratislava 27. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pacienti majú opäť dostať možnosť objednať sa k lekárovi za poplatok. Tú spolu s ostatnými poplatkami v ambulanciách zakázal vlani zákon, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) ho chce teraz v inej podobe vrátiť. Pacienti by sa po novom mohli objednať mimo bežných ordinačných hodín. Koľko by lekári mohli pýtať, jasné zatiaľ nie je. Konkrétny návrh chce šéf rezortu predstaviť do mesiaca.

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker
Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker

“Pre nás je dôležité, aby sme zamedzili obchádzaniu zákona a aby sme vyhoveli aj pacientovi, ale zabezpečili mu aj istú garanciu toho, že nebude zneužívaný v systéme poplatkov,” povedal dnes Drucker na stretnutí s novinármi. Podľa jeho slov nepôjde o prednostné vyšetrenie v rámci ordinačných hodín, ako tomu bolo v minulosti. Pacienti majú dostať možnosť objednať sa po ich skončení na konkrétny termín. Má to zabrániť tomu, aby lekári nevytláčali ostatných pacientov. Väčšinu času majú lekári ošetrovať pacientov bez objednávania.

Reklama

Ministerstvo sa týmto krokom podľa Druckera snaží vyhovieť pacientom. Prieskum, ktorý si dalo urobiť na vzorke 5000 ľudí, ukázal, že takúto možnosť by privítalo 85 percent rodičov, celkovo ju vítalo 70 percent opýtaných. Prieskum tiež odhalil, že ľudia sú za takúto službu ochotní platiť štyri až päť eur. Aká by mohla byť výška poplatku, je podľa Druckera predčasné hovoriť. Rovnako sa ešte diskutuje o ostatných poplatkoch.

Návrh, o ktorom uvažuje ministerstvo, prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Mariána Šótha zaskočil. Poukázal na to, že na nedávnom rokovaní na ministerstve sa hovorilo o objednávaní v rámci ordinačných hodín, nie mimo nich. “Máme mať na budúci týždeň ďalšie rokovanie o poplatkoch, kde by sme mali rozobrať jednak poplatok za objednanie počas ordinačných hodín a súčasne pozitívny zoznam výkonov, ktorý by sa mal týkať platby od poistenca za výkon zdravotnej starostlivosti,” povedal Šóth.

Reklama

Poplatok za objednanie má podľa Asociácie na ochranu práv pacientov zmysel. “Pre zamestnaných a pracovne vyťažených ľudí, ľudí pracujúcich v zmenových prevádzkach, pre mamičky s malými deťmi, pre starých ľudí, ktorí majú problémy s pohybom a nemôžu dlho sedieť. Všetky tieto, ale aj ďalšie skupiny pacientov, by možnosť priplatiť si určite privítali,” uviedla asociácia v stanovisku. Pripomína, že treba ale myslieť na ochranu sociálne slabých skupín.

Poplatky v ambulanciách sa cez novelu zákona naposledy upravili pred vyše rokom. Dlhodobo ju kritizujú lekári či niektorí pacienti. Nepáči sa im napríklad, že právnou úpravou sa zrušila možnosť prednostne sa objednávať za poplatok. Lekári tvrdia, že bol po tom dopyt. Pacientske organizácie zase poukazujú na to, že niektorí lekári aj tak vyberajú poplatky, za čo nemajú, a pri tých povolených si mali výrazne navýšiť cenu. Podľa niektorých vyšších územných celkov (VÚC) je v poplatkoch chaos.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali