Mediálny výbor odmietol Škripekov zákon o nahote. Smer údajne chcel len “postrašiť médiá”

Mediálny výbor odmietol Škripekov zákon o nahote. Smer údajne chcel len “postrašiť médiá”

Bratislava 28. novembra (TASR/HSP/Ilustrácia HSP)

 

Výbor Škripekov zákon zrušil

Parlamentný mediálny výbor odporúča plénu Národnej rady SR neschváliť návrh poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorým zákonodarca bojuje proti nahote v dennej tlači. Rozhodol o tom na včerajšom rokovaní. Škripekov návrh podporili len poslanci za KDH, hoci nie sú spokojní s jeho súčasným znením. V druhom čítaní sa ho ešte pokúsia zmeniť. Paradoxom ostáva, že kým nahota na verejnosti môže byť kvalifikovaná ako trestný čin, nahota v médiách, kde má dopad na omnoho širšie publikum, je prakticky nepostihnuteľná.

Reklama

 

Branislav Škripek - predkladateľ novely

Aj tak ho sprvoti schválili, len aby postrašili média

Reklama

Poslanci vládneho Smeru-SD podporili v prvom čítaní návrh novely zákona Branislava Škripeka (OĽaNO) preto, aby postrašili médiá. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec SaS Martin Chren s tým, že Smer-SD chcel demonštrovať svoju moc meniť zákony v neprospech médií.

“Jeden z poslancov Smeru-SD nás pred hlasovaním presviedčal, aby sme zahlasovali kladne, že tie noviny aspoň trochu postrašíme. Som presvedčený, že podporili tento návrh, aby postrašili médiá a aby médiá poslúchali,” povedal Chren, podľa ktorého v druhom čítaní tento návrh nesmie prejsť. Poslanec neskôr prezradil, že liberálov s touto argumentáciou presviedčal predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

 

Výbor si myslí, že paragrafové znenie nie je dostatočne spracované

“Paragrafové znenie nie je precízne ani najlepšie formulované, ale na druhej strane sme si vedomí, že do tohto priestoru je treba nejakým spôsobom vstúpiť a v priebehu druhého čítania sme pripravení predložiť pozmeňovacie návrhy, ktoré by toto znenie mohli vylepšiť,” povedal poslanec Pavol Abrhan (KDH). Dodal, že do periodickej tlače treba zahrnúť určité etické princípy.

Reklama

 

Jarjabek je tiež proti Škripekovej novele

Väčšina výboru nesúhlasí so Škripekovým návrhom. Novela sa nepozdáva ani šéfovi výboru Dušanovi Jarjabkovi (Smer-SD). “Tak ako je formulovaný návrh zákona, najmä ten prvý paragraf, tak je nevykonateľný,” povedal. Podľa neho je ťažké “baviť sa o morálke a erotike, ktoré nie sú špecifikované”. Jarjabek nesúhlasí so Škripekovým výkladom nahoty, ale erotická reklama mu prekáža, pokiaľ je v časopisoch, v ktorých ju neočakáva. “Ale toto Škripekov zákon nerieši,” poznamenal Jarjabek.

Branislav Škripek má s manželkou Andrejkou dvoch synov, ku ktorým si osvojili postihnutého Marcela (v strede)
Branislav Škripek má s manželkou Andrejkou dvoch synov, ku ktorým si osvojili postihnutého Marcela (v strede)

 

Viskupič chcel prehovárať Škripeka, aby návrh pred rokovaním stiahol

Reklama

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič sa od minulej stredy (21.11.) snažil presvedčiť kolegu Branislava Škripeka (OĽaNO), aby svoju novelu zákona, ktorým sa upravujú podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, z rokovania parlamentu stiahol. Povedal to po stredajšom rokovaní mediálneho výboru parlamentu.

Viskupič chcel túto tému predniesť na rokovaní poslaneckého klubu OĽaNO. “Možno na poslaneckom klube prebehne debata tak, aby sme sa pozreli na túto otázku, aby nedochádzalo k vulgarizácii spoločnosti a zároveň sme nevstupovali do distribúcie tlače takým spôsobom, že obmedzíme predaj niektorých časopisov a niekto v stánku by musel rozhodovať o tom, či má na pulte erotický obsah, alebo nemá,” dodal. Podľa Viskupiča by sa k Škripekovmu návrhu mala uskutočniť diskusia v parlamente, na hlasovanie by však už ísť nemal. “Ak sa o ňom hlasovať dá a nezíska podporu, čo vidím, že asi nezíska, tak sa téma automaticky odsúva o šesť mesiacov,” upozornil s tým, že Škripek po stiahnutí môže svoj návrh prepracovať a predložiť ho znovu.

Na rokovaní výboru sa minulú stredu zúčastnili len zástupcovia Smeru-SD a Viskupič. V diskusii nastala všeobecná zhoda v tom, že poslanec Škripek otvoril dôležitú tému. Členovia výboru sa však nedokázali stotožniť s konkrétnym znením novely a pri hlasovaní o uznesení sa všetci, vrátane Viskupiča, zdržali. “Súhlasím s tým, že či už téma audiovizuálneho priestoru, zavádzania druhej opony, alebo celková téma vulgarizácie spoločnosti, podľa ministra (kultúry Mareka Maďariča, pozn. TASR) idiotizácie spoločnosti, je témou, ktorou sa treba zaoberať. S čím som ja nesúhlasil, je predložený návrh,” zdôraznil aj Viskupič. “Považujem za nebezpečné takýmto spôsobom vstupovať do organizácie printových médií a šírenia tlače. Vidím veľký problém s vykonateľnosťou,” dodal.

 

Téma odráža aj ideové rozdiely u Obyčajných medzi liberálnym Viskupičom a pravicovým konzervatívnym krídlom

Nielen Viskupič sa snaží presvedčiť Škripeka, ale aj autor novely presviedča predsedu svojho poslaneckého klubu. “Rozhovory medzi pánom Viskupičom a mnou prebiehajú a sú veľmi intenzívne. Nie sú antagonistické, ako to podsúvajú niektoré časopisy,” povedal pre TASR Škripek. “Ale musím konštatovať, že predseda nášho poslaneckého klubu Viskupič a ja rozmýšľame skutočne úplne iným spôsobom nad obsahom veci. Kolega Viskupič tvrdí, že spoločnosť sa má v tejto veci samoregulovať. Ja tvrdím, že samoregulácia už neberie do úvahy dobré mravy ani slušnosť, a preto musí tej časti spoločnosti, v ktorej sú státisíce ľudí, ktorí odmietajú tento spôsob šírenia dehonestujúcej nahoty, napomôcť legislatíva,” podčiarkol konzervatívny člen OĽaNO. Súhlasí však s tým, že s návrhom jeho novely je ešte možné pracovať.

“Je potrebné zapracovať pripomienky, sú užitočné a kvalitné. Prišli z viacerých strán. Výbor pre školstvo schválil tento návrh, ale dal pripomienky. Legislatívna rada vlády dala pripomienky. Výbor pre kultúru teraz ústne namietol niekoľko vecí. Mne sa viaceré pripomienky páčia, pretože mi ide o vykonateľnosť mojej novely,” zdôraznil Škripek. “Aby mala dopad na šírenie erotickej tlače na Slovensku spôsobom, ktorý ju odstráni z očí tej verejnosti, ktorá si to neželá. Zapracujem pripomienky, lebo smerujú k vykonateľnosti novely. Je zjavné, že poslanci väčšinou súhlasia s touto témou, myslia si, že je problematická. Naozaj chcem, aby to bola účinná novela, nielen papierová,” podčiarkol autor legislatívnej zmeny.

Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. “Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka,” uviedol pred časom Škripek. 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali