Nočný politický ring. Kto si vyboxuje najviac?

Nočný politický ring. Kto si vyboxuje najviac?

Bratislava 1. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Olivier Matthys)

 

Počas noci prebiehal mimoriadny samit EÚ o obsadení líderských postov v Európskej komisii. Keďže zatiaľ nedošlo k dohode, rokovania pokračujú. Vyjadrenia premiérov a popredných predstaviteľov EÚ priniesla agentúra Reuters. Podľa aktuálnych informácií dnes predpoludním prerušili samit do utorka 11. hodiny. Oznámil to hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska Preben Aamann

Na snímke odchádzajúci predseda EK Jean-Claude Juncker

Slovenský premiér Peter Pellegrini v pondelok ráno na sociálnej sieti uviedol, že predsedovia vlád krajín EÚ počas noci nespali a celý čas (zatiaľ bez výsledku) rokovali o šéfovi Európskej komisie a  ďalších významných postoch.

Reklama

“Rokovania o najvyšších predstaviteľoch Európskej únie pokračujú bez prestávky už takmer 20 hodín,” informoval Pellegrini na Facebooku.

 

Reklama

Už v nedeľu večer sa objavili zákulisné správy o tom, že najhorúcejším kandidátom na post predsedu EK je Holanďan Frans Timmermans, ktorý však podľa všetkého nemá dôveru väčšiny krajín strednej a východnej časti EÚ.

Podľa českého premiéra Andreja Babiša Vyšehradská skupina (V4) na začiatku samitu povedala, že je proti Spitzencandidaten (najzvučnejším kandidátom, šéfom frakcií).

“Obávam sa, že táto osoba nie je tou pravou, ktorá by zjednotila Európu, ale ju naopak viac rozdeľovala. Z minulosti máme pocit, že jeho vplyv na náš región nebol veľmi pozitívny. A pýtam sa: Kde sú ženy?” Reagoval Andrej Babiš pre Reuters.

 

Reklama

Podobný názor zdieľa aj Poľsko, ktoré slovami premiéra Morawieckiho odkázalo: “Frans Timmermans nie je kandidátom na kompromis. Frans Timmermans je očividne kandidát, ktorý rozdeľuje Európu a nechápe strednú Európu, nerozumie Európe, ktorá sa vynára z postkomunistického kolapsu.“

Taliansky premiér Giuseppe Conte pred druhým kolom rokovaní, ktoré nasledovalo po nočnej prestávke, uviedol, že”zatiaľ neexistuje žiadna dohoda”, a spresnil, že je neisté, či sa lídrom k dohode o menách a pozíciách podarí dospieť.

Premiér Holandska Mark Rutte povedal, že dúfa vo finálnu dohodu a najradšej by bol ak by sa schválila dohoda na celom balíku kandidátov. “Stále je nejasné, kto sa stane predsedom EK. Faktom je, že viacero európskych krajín o tejto otázke hovorilo už na samite G20 v Osake, ale na stole ešte nie sú žiadne konkrétne kompromisy,“ povedal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil: “Je pre mňa dôležité, aby sme z tohto samitu vyšli s odpoveďami a s novým tímom.“ Poznamenal, že o šéfovi ECB sa pravdepodobne rozhodne o niečo neskôr. Podľa jeho vyjadrenia by na dvoch zo štyroch najvýznamnejších postoch v EÚ mali sedieť ženy.

Reklama

 

Angela Merkelová za Nemecko dodala: “Predložíme náš návrh na predsednu Komisie a budeme diskutovať aj o ďalších popredných pozíciách. Vyzerá to, že rozhovory nebudú nijako jednoduché. “

 

Timmermans je stále v hre o šéfa eurokomisie; hovorí sa o blokovacej menšine

Z krajín strednej a juhovýchodnej Európy len Bulharsko a Slovinsko podporujú kandidatúru socialistu Fransa Timmermansa na post predsedu budúcej Európskej komisie (EK). Aj posledné správy z prostredia rokovaní lídrov EÚ naznačili, že Holanďan Timmermans zostal v hre o túto pozíciu.

Zaujímavý je postoj Bulharska, ktorého premiér Bojko Borisov patrí medzi známe tváre a hlasy v EPP, avšak otvorene podporil Timmermansa na najvyššiu pozíciu v exekutíve EÚ. Mohli byť za tým ale záujmy získať podporu pre bulharskú nominantku pre predsedníctvo Európskej rady.

Rovnaký postoj ako Borisov zaujal aj slovinský sociálno-liberálne orientovaný premiér Marjan Šarec, čo znamená, že z ôsmich stredo- a východoeurópskych krajín EÚ dávajú iba dve šancu Timmermansovi.

Rovnaké zdroje naznačili, že post predsedu Európskej rady by mohla získať bývalá bulharská eurokomisárka a výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgievová, belgický premiér Charles Michel je zasa silným kandidátom na pozíciu šéfa diplomacie EÚ, o ktorej sa pred samitom hovorilo aj v súvislosti so slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom.

Post predsedu Európskeho parlamentu by mal pripadnúť Manfredovi Weberovi z Nemecka.

Reklama

Timmermans sa stal najčastejšie skloňovaným kandidátom na post šéfa eurokomisie po tom, ako z hry o túto funkciu vypadol Weber.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali