NITRA: Testovanie deviatakov vyvolalo aj tento rok rozporuplné reakcie

NITRA: Testovanie deviatakov vyvolalo aj tento rok rozporuplné reakcie

Nitra 13. marca (TASR) – Žiaci deviatych ročníkov základných škôl (ZŠ) sa dnes podrobili certifikovanému testovaniu, v minulosti známemu pod názvom Monitor. Podľa predbežných informácií prebehlo testovanie na všetkých 14 ZŠ v Nitre bez problémov. Aj tento rok však vyvolalo rozporuplné reakcie. Niektorí oslovení rodičia ho pokladajú za neférové a nespravodlivé. Nepáčia sa im chýbajúce učebnice a z toho vyplývajúca sťažená domáca príprava žiakov. Z radov učiteľov nitrianskych ZŠ sa ozývajú hlasy, ktoré testovanie vnímajú pozitívne, no mnohí hovoria aj o mimoriadne náročnej príprave žiakov, či o zbytočnom stresovaní deviatakov. „Nie je fér, že tento reformný ročník nemá dobré podmienky na prípravu, pretože nemajú učebnice, z ktorých by sa mohli normálne pripravovať. Nie je to spravodlivé ani voči deťom, ani voči učiteľom, ani voči rodičom. Dnes je veľmi ťažké pripraviť dieťa na testovanie. Nemáme sa z čoho učiť a nemáme vôbec predstavu o testoch. Náročnosť celého vyučovania sa mi nezdá byť adekvátna tomu, aké sú tie testy dôležité na ďalší vstup detí do života. Takže mám silný pocit, že naše deti sú vlastne znevýhodňované celým školským systémom,“ hovorí matka deviataka Martina Bóriková.

O chýbajúcich učebniciach hovoria aj učitelia a riaditelia nitrianskych ZŠ. Príprava deviatakov na testovanie je preto úlohou pre tých najskúsenejších učiteľov. Potvrdila to aj riaditeľka ZŠ Nábrežie mládež v Nitre Katarína Vargová. „Šťastím na našej škole je to, že máme stabilný pedagogický zbor. A čo sa týka slovenčiny a matematiky, učia ich učiteľky, ktoré sú naše dlhoročné pracovníčky. Príprava žiakov je náročná, pretože musia pripraviť ten učebný materiál tak, aby obsahoval všetko to, čo má deviatak v štandardoch vedieť. Takže na prípravu je to náročnejšie,“ hovorí Vargová.

Testovanie deviatakov nahrádzalo v minulosti aj prijímacie pohovory na stredné školy. Tie sú dnes povinné. Viacerí oslovení pedagógovia preto pokladajú súčasné testovanie za zbytočne zaťažujúce. „Ja si myslím, že by to stačilo teraz aj zjednodušiť. Ak by chcelo ministerstvo školstva vedieť, aká je vedomostná úroveň žiakov, tak stačí jednoduchý test. Teraz, keď budú pohovory, je to také zdvojené. Je to dvojitá záťaž pre tých deviatakov a nevidíme ten cieľ. Keď nahrádzal Monitor prijímacie pohovory, chápali sme jeho dôležitosť, ale teraz to stráca motiváciu aj pre deti. Keď má ísť dieťa na prijímacie pohovory, tak si povie, že monitor pre neho nie je dôležitý,“ hovorí riaditeľka ZŠ Topoľová Helena Babušíková.

Polemiku vyvoláva aj hodnotenie vedomostí deviatakov. Testy vyhodnocuje počítač, ktorý zohľadňuje aj v matematike iba výsledky a nie postupy. „Veľmi sa mi nepáči, že testy vyhodnocuje stroj a nie človek. Ten výsledok môže byť veľmi nespravodlivý. Pretože žiak môže 90 percent učiva vedieť, ale stroj neprečíta, čo všetko vie. Takže napokon slabší žiaci, ktorí si výsledky iba tipnú môžu dopadnúť lepšie ako deti, ktoré naozaj učivo vedia,“ hovorí Bóriková. Podľa Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania však ide o štandard, ktorý uplatňujú aj európske národné testovania. Oslovení učitelia pripomínajú, že aj test je jedným zo spôsobov zisťovania vedomostí žiakov. „Áno stane sa, že aj dobrí žiaci urobia nejakú drobnú chybu a potom ich to znevýhodní voči tým, čo si správny výsledok tipnú. Ale štatisticky sa to inak nedá. Test je test a ten musí mať svoje kritériá,“ hovorí Vargová.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

18:20

Čína v piatok oznámila vytvorenie novej zložky svojej armády – jednotky zameranej na posilnenie kapacít kybernetického boja a schopnosti Pekingu “bojovať a vyhrávať” vojny.

18:07

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas nadchádzajúceho víkendu uzatvorený. Dôvodom je druhá etapa servisnej uzávierky tunela. Dopravné obmedzenia začnú platiť v piatok o 22.00 h a potrvajú do soboty (20. 4.) do 10.00 h. Následne treba s nimi počítať od soboty od 22.00 h do nedele (21. 4.) do 10.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali