Nitra 8. novembra (TASR) – V Nitre sa dnes začal festival vína a gurmánskych špecialít. Na Pribinovom námestí pod hradom sa zišli vinári z Nitrianskeho kraja a Toskánska, aby prezentovali svoje vína, ale aj jedlá a kulinárske špeciality zo svojich regiónov. Nitriansky vínny festival sa koná od 8. do 9. novembra. Podľa organizátora akcie Štefana Kóňu bude jeho hlavným motívom symbolický súboj červených vín známeho talianskeho vinárskeho kraja a kvalitných bielych vínnych odrôd domácich vinárov z nitrianskeho regiónu.
Súčasťou festivalu nebude len degustácia a porovnávanie vín, ale aj bohatý kultúrny program a ochutnávka gastronomických pochúťok. "Pôjde napríklad o renomované toskánske olivové oleje, či originálne talianske prosciutto crudo. Nitra sa bude prezentovať charakteristickými bielymi vínami, predovšetkým Rizlingom, Chardonnay či Veltlínskym zeleným. K nim si môžu návštevníci dať pečené kačky s pečienkami, naše syry, gaštanové delikatesy, alebo si môžu kúpiť výživný tekvicový olej," uviedol Kóňa.
Počas dvoch festivalových dní sa v Nitre predstavia viaceré toskánske mestá. Medzi nimi napríklad Florencia, Siena, Montalchino, Montepulciano, Volterra a San Gimignano. Podľa organizátorov pribúdajú každý rok noví vinári a nové pivnice, ktoré chcú privítať návštevníkov festivalu. Tento rok bude podľa Kóňu otvorených pod Nitrianskym hradom po prvý raz až deväť pivníc. "Pribudne jedinečná nová pivnica s dĺžkou až 40 metrov. Na dotvorenie nálady tu bude po celý čas vyhrávať chytľavá cimbalová hudba, chýbať nebudú husličky, spev či harmonika," dodal Kóňa.