Nemecko: Debaľcevom boli dohody z Minska vážne porušené, ale nie sú mŕtve

Nemecko: Debaľcevom boli dohody z Minska vážne porušené, ale nie sú mŕtve

Berlín/Paríž 18. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Alexander Zemlianichenko, Pool)

 

Povstalci tvrdili, že prímerie – dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska – sa nevzťahuje na Debaľceve

Šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, absolvujú ešte dnes večer spoločný telefonát venovaný najnovšiemu vývoju na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll.

Reklama

Rozhovor sa uskutoční po obsadení východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami, ktoré podľa Le Folla sťažuje implementáciu dohody uzavretej uplynulý štvrtok v bieloruskom Minsku.

Nemecko dnes odsúdilo vojenskú ofenzívu proruských síl, ktorej cieľom bolo zmocniť sa strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Postup protivládnych jednotiek označil Berlín za “jasné porušenie prímeria odsúhlaseného pred týždňom”. Nemecko však súčasne deklarovalo, že je príliš skoro konštatovať, že “minská dohoda ako celok je mŕtva”.

Reklama

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dnes na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne upozornil, že Európa je pripravená na zavedenie nových sankcií proti Rusku, pričom však dodal, že všetko závisí od ďalšieho vývoja na Ukrajine.

Hovorca Steffen Seibert na margo udalostí v Debaľceve uviedol, že “došlo k masívnemu porušeniu prímeria, ktoré nadobudlo platnosť v nedeľu.” Nádeje súvisiace so zmluvou v Minsku boli podľa jeho slov vážne ohrozené, “musíme sa zasadiť za implementáciu balíka opatrení”, pokračoval. A dodal, že “rezolúciu OSN vnímame ako krok týmto smerom”, “v najbližších dňoch budeme pracovať s tými možnosťami”, ktoré máme k dispozícii.

Ukrajinské vládne jednotky sa dnes ráno začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe.

Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád – pluku Donbas, ide o plánovaný a vopred zorganizovaný odsun.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená. Fotograf agentúry Reuters Gleb Garanič povedal, že časť vojakov absolvovala 30 kilometrov, ktoré delí Debaľcevo a Artemivsk, pešo, iní v kolóne s technikou, ďalší autami. Vojaci podľa Garaniča vyzerali veľmi unavení, ich tváre boli špinavé od bojov.

Reklama

Separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.

Povstalci tvrdili, že prímerie – dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska – sa nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vo vyhlásení pre médiá potvrdil odsun ukrajinských síl z Debaľceva. Vojakov vyzdvihol za to, ako si plnili svoju povinnosť pri obrane Debaľceva, a povedal, že “ukázali svetu pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom”.

 

Mogheriniová nepriamo pohrozila ďalšími sankciami, ak sa nebude plniť Minsk 2

Reklama

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová považuje obsadenie východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami za vážne porušenie dohody o prímerí uzavretej pred týždňom v bieloruskom Minsku.

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom dnes v Rige, Mogheriniová vyzvala separatistov, aby okamžite zastavili všetky svoje bojové akcie. Naliehala, že Rusko a separatisti musia okamžite a úplne dodržiavať záväzky dohodnuté v Minsku v súlade s utorkovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Zdôraznila, že musia rešpektovať prímerie a stiahnuť ťažké zbrane, ako aj vytvoriť bezpečné koridory pre všetkých, ktorí chcú opustiť oblasti bojov.

Upozornila tiež, že ak boje na východe Ukrajiny neutíchnu alebo dôjde k inému negatívnemu vývoju, EÚ je pripravená podniknúť príslušné kroky, čím podľa nemenovaných diplomatov pohrozila novými sankciami Rusku i proruským predstaviteľom na východnej Ukrajine.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že Moskva je – podobne ako aj Západ – znepokojená vývojom situácie v Debaľceve a vyzýva na zastavenie paľby, ktorej cieľom je “zmeniť status quo z 15. februára,” keď nadobudlo platnosť prímerie.

Podľa Lavrova by západní politici mali pomôcť urovnaniu krízy na Ukrajine, a nepodnecovať konfrontáciu. Tieto jeho slová sú okrem iného reakciou na výrok amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý vyzval USA, aby dodali Ukrajine dodatočné prostriedky na posilnenie jej obranyschopnosti. Lavrov dnes označil Bidenov výrok za “ďalšie potvrdenie nekonštruktívnej politiky Washingtonu”.

 

NATO žiada rešpektovanie prímeria, Británia hrozí predĺžením platnosti sankcií

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes vyjadril obavy nad zhoršujúcou sa situáciou vo východoukrajinskom meste Debaľceve a okolí. Súčasne upozornil, že odmietavý postoj proruských separatistov k rešpektovaniu prímeria ohrozuje dohodu uzavretú pred týždňom v bieloruskom Minsku.

Stoltenberg apeloval na Rusko, aby prestalo podporovať separatistov na východe Ukrajiny a v súlade s minskými dohodami odtiaľ stiahlo svoje jednotky a vojenské zariadenia.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes v Lisabone varoval, že v prípade nerešpektovania prímeria by Európa mohla pristúpiť k ďalším sankciám voči Rusku a jeho stúpencom na východnej Ukrajine.

Reklama

“Dnes ráno som počul, že (ruský) prezident (Vladimir) Putin vyzýva ukrajinské jednotky v Debaľceve, aby sa vzdali. To vôbec nie je v duchu toho, na čom sme sa minulý týždeň dohodli, a odhaľuje to skutočné zámery Ruska,” vyhlásil Hammond po dnešnom stretnutí s portugalským rezortným kolegom Ruim Machetem.

Hammond upozornil, že ak dôjde k porušeniu dohody o prímerí alebo sa zistí, že “Rusko nekoná v dobrej viere”, Európa by mala vystúpiť s jasným vyhlásením o predĺžení existujúcich sankčných opatrení, ktoré majú zatiaľ platnosť do júla. Platnosť sankcií by sa v takom prípade predĺžila do konca tohto roku, uviedol britský minister.

 

Merkelová kritizovala Rusko, súčasne lobovala za obnovenie partnerstva s ním

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes opätovne kritizovala Rusko v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a súčasne lobovala za obnovenie partnerstva medzi Moskvou a Európskou úniou. Stalo sa tak na straníckom podujatí jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Demmine v Meklenbursku-Predpomoransku.

Reklama

“Spolková vláda, európske vlády, Nemecko a Francúzsko neprestanú spoločne robiť maximum pre to, aby mohla Ukrajina kráčať svojou cestou a mala svoju územnú celistvosť,” vyhlásila podľa agentúry DPA šéfka nemeckej vlády. K porušovaniu prímeria na východe Ukrajiny sa však nevyjadrila.

Merkelová zopakovala, že anexiou polostrova Krym Rusko porušila medzinárodné právo. Súčasne konštatovala, že vlády členských krajín Európskej únie urobia všetko pre to, “aby sa Rusko stalo opäť naším partnerom”. “Chceme mierový poriadok v Európe formovať spoločne s Ruskom, nie proti Rusku,” zdôraznila.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali