NAŽIVO: Summit Bidena a Putina sa skončil, hovorilo sa o kybernetickej bezpečnosti i jadrových zbraniach. Putin: „Oba štáty nesú osobitnú zodpovednosť za zabezpečenie globálnej strategickej stability“

NAŽIVO: Summit Bidena a Putina sa skončil, hovorilo sa o kybernetickej bezpečnosti i jadrových zbraniach. Putin: „Oba štáty nesú osobitnú zodpovednosť za zabezpečenie globálnej strategickej stability“

Ženeva 16. júna 2021 (HSP/TASR/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Prezident Spojených štátov Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin sa stretnú v stredu vo švajčiarskej Ženeve. Bude to ich prvá schôdzka ako prezidentov. Lídri USA a Ruska sa tak na neutrálnej švajčiarskej pôde zídu po 36 rokoch. Naposledy tam v roku 1985 rokovali ich predchodcovia – americký prezident Ronald Reagan a vtedajší šéf Kremľa Michail Gorbačov.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký prezident Joe Biden si podávajú ruky pred vilou La Grange v Ženeve v stredu 16. júna 2021

18:40 – Americký prezident Joe Biden a šéf Kremľa Vladimir Putin sa na stredajšom summite v Ženeve dohodli, že veľvyslanci ich krajín sa vrátia na svoje pôsobiská a budú pokračovať v plnení svojich diplomatických povinností. Ruský prezident to uviedol na tlačovej konferencii po skončení vrcholnej schôdzky, píše denník The Guardian.

Reklama

Veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan a ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov boli pred niekoľkými mesiacmi pre napäté vzťahy Washingtonu a Moskvy povolaní späť do svojich domovských krajín.

Termín návratu veľvyslancov zatiaľ podľa Putina nebol určený. Dodal však, že ide len o „technickú otázku“.

Reklama

Na otázku redaktora televízie CNN, či boli rozhovory s Bidenom poznačené nevraživosťou, Putin odpovedal, že to tak nebolo a označil ich za „celkom konštruktívne“. Obe strany podľa neho preukázali „ochotu porozumieť jeden druhému“.

18:30 – Putin na svojej tlačovej konferencii informoval, že sa s Bidenom dohodli na začatí rokovaní o kybernetickej bezpečnosti. Biely dom ešte pred začiatkom rokovaní naznačil, že Biden na stretnutí s Putinom otvorí i otázku nedávnych kybernetických útokov voči americkým spoločnostiam.

Ruský prezident potvrdil, že s Bidenom diskutovali o jadrových zbraniach, a konštatoval, že Rusko a USA nesú osobitnú zodpovednosť za zabezpečenie globálnej strategickej stability.

Tlačovú konferenciu Putina pozorne sleduje Biden a jeho tím, píše CNN. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa chce americká strana vidieť, akým spôsobom Putin summit zhodnotí, preto sa rozhodla, že Biden predstúpi pred novinárov až po Putinovi.

Reklama

18:00 – Americký prezident Joe Biden a šéf Kremľa Vladimir Putin po približne tri a pol hodinovom rokovaní ukončili stredajší summit v Ženeve. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Prezidenti sa stretli najprv v menšom a neskôr v rozšírenom formáte, na ktorom sa zúčastnili viacerí predstavitelia z oboch rokujúcich strán. Prvé kolo rokovaní trvalo necelé dve hodiny a druhé približne 65 minút, pričom medzi nimi bola 45-minútová prestávka.

Summit tak trval kratšie než sa pôvodne očakávalo. Počítalo sa totiž so štyrmi až piatimi hodinami rokovaní.

Pred odchodom zo Ženevy vystúpia Putin a Biden na samostatných tlačových konferenciách. Biden, ktorý z vily La Grange odišiel vo svojej limuzíne, pred novinárov predstúpi v neďalekom hoteli, píše agentúra DPA.

16:00 –  V Ženeve ukončili rokovania Vladimira Putina a Joe Bidena v tzv. úzkom zložení, ktorého sa okrem iného zúčastňujú aj ministri zahraničných vecí Lavrov a Blinken. Prvá časť samitu teda trvala takmer dve hodiny. Čoskoro sa začne druhá časť v rozšírenom formáte. Zaujímavosťou je, že v 5-hodinovom programe rokovaní nie je spoločný obed resp. spoločná večera.

Reklama

14:55 – Európska komisia a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell predložili v stredu spoločné oznámenie o vzťahoch EÚ s Ruskom a odporúčania, ako posilniť politiku Únie voči Moskve. O tomto dokumente budú na budúci týždeň rokovať premiéri a prezidenti členských krajín v rámci summitu EÚ v Bruseli (24. – 25. 6.).

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pri tejto príležitosti uviedla, že vzájomné vzťahy s Ruskom sú zložité aj v dôsledku „úmyselných rozhodnutí a agresívnych krokov ruskej vlády z posledných rokov“. EÚ musí podľa nej identifikovať výzvy a využiť príležitosti na zlepšenie situácie, pričom členské krajiny musia konať jednotne a dôsledne a chrániť svoje hodnoty a záujmy.

„Za súčasných okolností sa obnovené partnerstvo medzi EÚ a Ruskom, ktoré umožňuje užšiu spoluprácu, javí ako vzdialená perspektíva. Našou ambíciou by malo byť preskúmať cesty, ktoré by mohli pomôcť postupne zmeniť súčasnú dynamiku na predvídateľnejší a stabilnejší vzťah,“ uviedol Borrell. A spresnil, že EÚ bude na Rusko vyvíjať tlak a obmedzovať jeho aktivity zároveň so snahou spolupracovať v oblastiach spoločného záujmu.

Komisia upozornila, že existuje veľký potenciál spolupráce medzi EÚ a Ruskom, avšak súčasná ruská vláda aktívne sleduje ciele, ktoré idú opačným smerom ako záujmy EÚ. Rusko podľa nej často spochybňuje a podkopáva medzinárodné právo a kľúčové zásady, ku ktorým sa zaviazalo. Snaží sa ovplyvňovať a destabilizovať EÚ, jej členské štáty a partnerské krajiny, pričom využíva represie na potlačenie ľudských práv a základných slobôd.

14:40 – Prezident Ruskej federácie Putin v úvode stredajších rokovaní so svojím americkým partnerom Joeom Bidenom vo švajčiarskej Ženeve vyjadril nádej, že budú produktívne. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin sa zároveň poďakoval Bidenovi za iniciovanie schôdzky. Podľa agentúry AP Biden uviedol, že vždy je lepšie stretnúť sa osobne. Následne sa dvojica odobrala rokovať za zatvorenými dverami.

13:35 – Po úvodnom podaní rúk prezidenti spolu s ich ministrami zahraničia zapózovali fotografom v knižnici vily La Grange.

13:15Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a prezident Spojených štátov Joe Biden sa stretli v stredu v Ženeve. Ide o ich prvé osobné stretnutie od Bidenovej inaugurácie, informovala televízia Prvý kanál. Pred vchodom do vily si Putin a Biden podali ruky a odobrali sa na rokovania.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, lídri rozhodnú aj o návrate veľvyslancov oboch krajín na svoje pozície. Okrem toho avizoval, že Putin počas rokovaní s Bidenom „ako vždy“ jasne načrtne „červené čiary“, ktoré sú pre Rusko zásadné.

V podobnom duchu sa vyjadril nedávno aj Biden. Po skončení pondelňajšieho summitu šéfov štátov a vlád NATO v Bruseli zdôraznil, že v otázkach, na ktorých sa Washington a Moskva nedohodnú, „vyjasní, aké sú červené čiary“. Jednou z nich je „zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajiny“.

Reklama

Spravodajská stanica CBS News v utorok informovala, že sa spýtala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, prečo by bežným Američanom malo záležať na konflikte v jeho krajine, ktorá je vzdialená tisíce kilometrov od ich vlastnej. „Zajtra môže byť v ich domovoch,“ odvetil Zelenskyj.

Podľa agentúry APF sa tentoraz rusko-americké napätie netýka iba strategických jadrových zbraní a konkurenčných ideológií, ale skôr toho, čo Bidenova vláda vníma ako čoraz nepriateľskejší režim porušujúci pravidlá. Zoznam obvinení Washingtonu voči Kremľu je dlhý – od kybernetických útokov na americké subjekty cez zasahovanie do posledných dvoch prezidentských volieb v USA až po porušovanie ľudských práv a agresiu proti Ukrajine a iným európskym krajinám.

Putin však na summit prichádza s argumentom, že Moskva jednoducho spochybňuje hegemóniu USA. Je to súčasť snahy o podporu tzv. multipolárneho sveta, v ktorom sa Rusko a pravdepodobne ešte silnejší americký protivník, Čína, zbližujú, dodala AFP.

12:40 – Vo švajčiarskom meste Ženeva je všetko pripravené na rokovania amerického prezidenta Joa Bidena s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom

Reklama

12:15 – Špeciál ruského prezidenta Vladimira Putina Iljušin Il-96 pristál na medzinárodnom letisku v Ženeve.

11:10 – Putin už mieri do Ženevy, aby sa popoludní zúčastnil rusko-amerického samitu, uviedol to pre agentúru TASS zdroj z ruskej delegácie. Putin by mal pricestovať do Ženevy okolo 12:30 miestneho času a navštíviť Villa La Grange, kde sa má stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom o 13:00. Rozhovory budú trvať takmer 5 hodín. Záverečná tlačová konferencia ruského lídra sa má konať o 18:00.

10:50 – Agentúra TASS v stredu predpoludním uviedla, že v súčasnosti vyzerá Ženeva neobvykle opustene, pretože úrady dnes skoro ráno ešte viac posilnili bezpečnostné opatrenia. Miestne úrady v deň rusko-amerického samitu rozhodli aj o obmedzeniach pre dopravu a chodcov na hrádzi Ženevského jazera, na moste Mont Blanc, ako aj v okolí vily La Grange, kde sa uskutoční rozhovory Bidena s Putinom.

10:00 – Joe Biden sa stane piatym americkým prezidentom, ktorý sa stretne s Vladimirom Putinom. Televízia CNN uviedla, že poradcovia amerického prezidenta upozorňujú, aby bol Biden pripravený na Putinovu taktickú zručnosť vrátane jeho známeho zvyku obracať diskusiu o témach nepríjemných pre Ruska späť na stranu USA.

Reklama

Biden povedal svojim asistentom, že je presvedčený, že Putin bude počas rozhovorov reagovať priamo. Aj Biden chce preto ponúknuť „úprimný odkaz“.

„Je až prepripravený!“ Reagovala pre televíziu Bidenova manželka, prvá dáma Jill Bidenová, keď sa jej médiá pýtali na to, či je jej manžel dobre pripravený na stretnutie s Putinom.

9:40 – Ráno pred samitom

8:55 – V Ženeve pred samitom Bidena s Putinom protestovalo niekoľko desiatok podporovateľov Navaľného
Americkí predstavitelia očakávajú, že Biden sa počas stredajšej schôdzky bude s Putinom zhovárať o vojne na východe Ukrajiny i dodržiavaní ľudských práv v Rusku vrátane Navaľného prípadu.

8:40 – Atmosféra v Ženeve

8:15 – Podľa agentúry Reuters témami rokovaní budú aj napäté spory okolo údajného zasahovania Ruska do amerických volieb, kybernetické útoky, ľudské práva a situácia okolo Ukrajiny. Na stole bude tiež strategická jadrová stabilita a viaceré regionálne konflikty.

Reklama

Agentúra pripomína, že americký prezident Biden viackrát vyhlásil, že bude tlačiť na Vladimira Putina, aby viac dbal na dodržiavanie ľudských práv. Na druhej strane, Putin vyhlásil, že očakáva, že rozhovory sa budú niesť v pozitívnej atmosfére, aj keď nepredpokladal žiadny markantný prielom.

8:00 – Ruský prezident Vladimír Putin poskytol pred summitom so svojim americkým náprotivkom Joeom Bidenom rozsiahly rozhovor novinárovi americkej televíznej spoločnosti NBC Keirovi Simmonsovi. V ňom hovoril o Severoatlantickej aliancii, o vzťahoch so Spojenými štátmi, ale aj o Číne či pomôcť Sýrii.

Čo sa týka vzájomných vzťahov Moskvy a Washingtonu, tie podľa Vladimira Putina klesli na veľmi nízku úroveň. „Naše bilaterálne vzťahy sa v posledných rokoch zhoršili na tú najnižšiu úroveň, ale stále existujú problémy, ktoré vyžadujú synchronizáciu, stanovenie niektorých vzájomných pozícií, aby sa otázky spoločného záujmu riešili efektívnejšie v záujme ako Spojených štátov, tak i Ruska,“ povedal.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas rozhovoru pre televíziu NBC s novinárom Keirom Simmonsom 14. júna 2021 v Moskve

7:55 – Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov uviedol, že v pondelok rokoval s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakom Sullivanom. Ruský diplomat tak potvrdil, že všetky dohody týkajúce sa formátu a programu rokovania rusko-amerického summitu v Ženeve zostávajú v platnosti. Informovala o tom agentúra Sputnik.

Vyjadril sa aj ku miestu stretnutia, historickej vile La Grange: „Táto vila je aktívne používaná mestskými úradmi Ženevy a federálnou vládou. Je to skvelé miesto pri brehu jazera, kde sú dobré podmienky pre rokovania. Okrem toho tu bol postavený špeciálny stan pre účely tlačovej konferencie ruského prezidenta,“ poznamenal Ušakov, ktorý predtým zastával funkciu ruského veľvyslanca v Spojených štátoch.

Hneď po príchode do Ženevy bude Vladimír Putin privítaný prezidentom Švajčiarska Guyom Parmelinem, a potom má doraziť americký prezident Joe Biden. Po tradičnom fotení a úvodnom príhovore si to obe strany namieria do tamojšej knižnice.

Rokovania sa budú skladať z troch častí – najskôr sa budú konať v užšom a širšom formáte, potom každá strana vykoná svoju tlačovú konferenciu. Na začiatku rokovania spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude prítomný minister zahraničia RF Sergej Lavrov, zatiaľ čo amerického prezidenta Joea Bidena bude sprevádzať minister zahraničia Spojených štátov Antony Blinken.

Reklama

7:30 – Atmosféra v Ženeve

7:10 – Ruský líder Vladimir Putin spoločné rokovania s americkou hlavou štátu absolvoval naposledy 6. júla 2018 v helsinskom prezidentskom paláci. Toto stretnutie s jeho vtedajším americkým náprotivkom Donaldom Trumpom bolo nielen ich prvým samostatným, no išlo zároveň o prvú dvojstrannú schôdzku lídrov USA a Ruska od apríla 2010.

6:50 – Ako uvádza agentúra AFP, rozhovory medzi Putinom a Bidenom vo vile La Grange – kaštieli z 18. storočia s výhľadom na Ženevské jazero – sa začnú okolo 13.00 h SELČ a budú trvať až päť hodín. Napäté vzťahy medzi obom krajinami ilustruje aj to, že v programe summitu nie je spoločné pohostenie oboch lídrov. „Nebudú spolu jesť,“ potvrdil pod podmienkou zachovania anonymity popredný predstaviteľ americkej delegácie na palube prezidentského špeciálu Air Force One.

Po stretnutí so švajčiarskym prezidentom Guyom Parmelinom by mali obaja lídri začať spoločné rozhovory v knižnici vily La Grange.

Vila sa nachádza uprostred verejného parku s výhľadom na neďaleké Ženevské jazero. V minulosti sa na tomto mieste uskutočnila napríklad omša bývalého pápeža Pavla VI., na ktorú v roku 1969 zavítalo približne 70-tisíc ľudí.

Na snímke Villa La Grange“ v parku La Grange na Eaux-Vives vo švajčiarskej Ženeve v stredu 9. júna 2021

6:30 – Lídri po samite absolvujú separátne tlačové konferencie. Oznámil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. „V tejto veci je jasný záver: americká strana si neželá spoločne usporiadať tlačovú konferenciu,“ uviedol hovorca ruského prezidenta a reagoval tak na otázku, či ešte pokračuje diskusia o zorganizovaní stretnutia oboch lídrov s novinármi vo švajčiarskej Ženeve.

„Počuli sme vyhlásenia pána Bidena, že dá prednosť samostatnému vystúpeniu pred médiami. Z toho dôvodu, ako sme sa už vyjadrili, sa s médiami stretne prezident Putin. Bude to otvorený, podrobný a úprimný rozhovor s novinármi,“ doplnil hovorca Kremľa.

Reklama

6:25 – Joe Biden priletel do Ženevy v utorok krátko po 16.00 h SELČ v rámci poslednej časti svojej prvej zahraničnej cesty v úrade prezidenta. Počas nej absolvoval summity G7 a NATO v Británii a Bruseli, pričom sa usiloval o posilnenie transatlantických vzťahov.

Na snímke prezident USA Joe Biden vychádza z lietadla AIr Force One na ženevskom letisku vo švajčiarskej Ženeve v utorok 15. júna 2021
Bezpečnostné opatrenia

Počas stretnutia Bidena s Putinom budú v Ženeve platiť prísne bezpečnostné opatrenia. Tamojšie úrady dočasne uzatvoria vzdušný priestor nad mestom a v oblasti nasadia okolo 4 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek vrátane vojakov.

Vilu La Grange a jej okolitý park obkolesili dvoma kilometrami bezpečnostného oplotenia s ostnatým drôtom. Polícia ohradila bezpečnostnými bariérami aj okolie hotela neďaleko európskej centrály Organizácie Spojených národov (OSN), v ktorom je Biden ubytovaný.

Celý 16. jún platí zákaz hromadných demonštrácií na pravej strane Ženevského jazera, kde sa nachádzajú parky La Grange a Haut Vives, ako aj na ženevskom predmestí Grand Saconne, cez ktoré vedie cesta z medzinárodného letiska do Ženevy. Štátna rada v Ženeve vyzvala občanov, aby sa správali zodpovedne a mali porozumenie, aby sa samit mohol konať „vo vynikajúcich podmienkach v súlade so ženevskou tradíciou úcty, pohostinnosti a dialógu“.

 

Súvisiace články

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali