Vláda „nechala hokejistov na pokoji“ a tí aj vďaka tomu uspeli. Teraz pred nimi treba chrániť včely
icon

Vláda „nechala hokejistov na pokoji“ a tí aj vďaka tomu uspeli. Teraz pred nimi treba chrániť včely

21. februára 2022iconiconicon

Bratislava 21. februára 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

Viete, prečo sme získali hokejový bronz (prakticky vzato okolo dvoch desiatok medailí!) na olympiáde v Pekingu? Samozrejme, vďaka kolektívnemu úsiliu našich mladých hrdinov ukázať svetu, čo dokáže Slovensko a potešiť jeho obyvateľov. Ale zrejme aj preto, že táto vládna garnitúra s tým nemala nič spoločné. A dokonca napriek tomu, že Grasalkovičov palác, akoby na pokyn z Bieleho domu, pekinskú olympiádu dokonca diplomaticky ignoroval. Lebo čoho sa títo dnešní slovenskí vladári dotknú, to hynie.

Chrániť zvieratá, podporiť ekológiu, ale zrušiť včelárstvo. Poslanci hnutia OĽaNO prekvapujú jedným legislatívnym návrhom za druhým. Najnovšie pracujú na príprave zákona o ochrane zvierat. Zdá sa, že viac ako vysoké ceny potravín, slabá sebestačnosť Slovenska a vysoká inflácia, ich trápi, čo väčšinu ľudí mimo parlamentných lavíc nie. Tentoraz majú v hľadáčiku včelárov. Hrozba vládcov Slovenska tentoraz číha na včely…

Pritom med, medovina, včelia materská kašička, propolis sprevádzajú človeka po celý život – v dobrých časoch i v zlých. Slovenské včelárstvo má tisícročnú tradíciu. Na Vianoce dávame deťom medový krížik na čelo, medovým týždňom vravíme medové preto, lebo sa mladomanželom dávala piť medovina a odovzdával hrniec medu, aby boli zdraví a mali veľa detí. Po smrti včelára sa ide včelám poklopať na úľ, a oznámiť, že ich včelár umrel. Medovníkové srdcia sú prejavom lásky, sviečky zo včelieho vosku symbolom ochrany pred živlami. Je veľa frazeologizmov aj iných príkladov úzkeho prepojenia života ľudí so včelami. Prvé knihy, učebnice pre včelárov vznikali v časoch Štefana Závodníka v roku 1871…

Reklama

Do parlamentu má prísť návrh zákona, ktorý oficiálne pripravuje skupina poslancov OĽaNO okolo dramaturgičky-textárky Moniky Kozelovej, či herca-komika Jozefa Pročka, ktorý sám o sebe vyhlásil, že „nie je včelár, ale je jeden z organizátorov tohto zákona“. Zákon nesie názov „o ochrane zvierat“, a jeho súčasťou má údajne byť aj obmedzenie chovu včelstiev. Počujete dobre, včely sú zvieratami, a podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov Milana Rusnáka ide v pripravovanom zákone o útok na ne.

Zvuk: Rusnák (páni Fecko a Bizoň, z ministerstva pôdohospodárstva útočili na včelárske združenia 51:00 TA3)

Reklama

Prečo tento zákon pripravujú? Prečo vôbec treba do včelárstva zasahovať? Jozef Pročko to v TA3 odôvodnil vládnym programom a volebnými zámermi OĽaNO. Veď takmer nič, čo sľúbili, nedodržujú, tak teda aspoň včely…

Zvuk: Pročko

Teda, vláda podľa programového vyhlásenia chce „zlepšiť podmienky chovu hospodárskych, domácich a spoločenských zvierat a včelu medonosnú vyhlásiť za chránený živočíšny druh…“ Ušľachtilé, však? Počujete ten výdych? „Ako dobre, že sme nevyhlásili za chránený… druh našich hokejistov…“

Slovenský zväz včelárov, ktorý združuje 15 500 členov s viac ako 255-tisíc včelstvami po celom Slovensku z celkového počtu asi 22-tisíc včelárov a pozostáva zo 159 základných organizácií a kolektívnych členov, hovorí, že toto je drastická likvidácia našich včiel. No, podľa „tvorcov“ návrhu zákona však zhrozenie nemá opodstatnenie. Tí tvrdia, že zákon sa ešte len pripravuje a Zväz včelárov podľa nich zavádza. „Podotýkame, že znenie novely zákona o ochrane zvierat ešte nie je ukončené. Niektoré časti, vrátane kapitoly o včelách, ešte vôbec nie sú spracované a sú len v štádiu konzultácií o obsahu,“ povedala poslankyňa-dramaturgička a textárka Monika Kozelová.

Zvuk: Kozelová 0:46 R

Reklama

Informácia, že sa „dačo chystá“ a čo sa chystá, pochádza od externého poradcu poslancov, včelára Martina Hodoška, ktorý sa venuje včelárstvu iba 5 rokov a nerozumie mu. Jeho podklady sa na posúdenie dostali včelárom zo zväzu. A tie postavili včelárov do pozoru. Vznikla panika. Prečo?

Zvuk: Kliment 0:57 Panika sa robí preto…

Podpredseda Zväzu včelárov Karol Kliment má pravdu: treba kričať skôr, ako bude všetko „na papieri“. A tak chystaný zákon o ochrane zvierat z dielne poslancov OĽaNO rozpútal nečakane ostrú diskusiu. Prečo? „Lebo znenie zákona môže veľmi negatívne ovplyvniť budúcnosť včelárstva,“ vyjadril sa predseda Zväzu Milan Rusnák. Včelári hovoria, že OĽaNO pracuje na zániku slovenského včelárstva.

Zvuk: Kliment 0:16 – Hovorí sa tam 2-3 včelstvá na km2…

Dnes máme na Slovensku s rozlohou 49-tisíc kilometrov štvorcových 350-tisíc včelstiev, teda na jeden štvorcový kilometer sedem-osem včelstiev. Pritom napríklad rozlohou, zhruba, dvakrát väčšie Maďarsko má 1,2 milióna včelstiev, na km2 to vychádza takmer 11 včelstiev. Matematika hovorí, že 2-3 včelstvá na štvorcový kilometer by znamenal ich pokles až o 72 % na 98-tisíc včelstiev. Počet včelárov by sa tak rapídne znížil z aktuálnych približne 22-tisíc len na niekoľko tisíc a možno ešte menej. Drastické obmedzenie včelárstva v rámci zákona o ochrane zvierat spôsobí historický nedostatok medu pre slovenských spotrebiteľov a zvýši dovoz nekvalitného, sfalšovaného medu na Slovensko.

Reklama

Ročná produkcia medu slovenských včelárov sa pritom v súčasnosti pohybuje na úrovni 5,5 milióna kilogramov ročne. Návrh OĽaNO spôsobí zníženie produkcie na 1,6 milióna kíl ročne a sebestačnosť Slovenska v mede by klesla na historicky najnižšiu úroveň, na menej ako 20 percent, dnes je na úrovni 60 až 70 percent spotreby. Štatisticky by sa na každého obyvateľa Slovenska ušlo len štvrť kilogramu kvalitného slovenského medu. Musel by sa vykrývať dovozom podradných, lacných a často falšovaných medov zo zahraničia. Pritom, naše medy sú najlepšie preto, lebo slovenská norma na med pripúšťa iba 18 percent vody, oproti európskej norme až 20 percent.

Slovenský med je hustejší, má aj zhutnenú vôňu a chuť, preto vyhráva na svetových výstavách. Naši včelári sú mimoriadne zdatní remeselníci. Vieme – podľa predstaviteľov včelárov – vyrábať jednodruhové medy, čisté repkové, agátové, lipové, slnečnicové medy. Rakúski včelári bežne získavajú med počas celej vegetácie a potom na konci sezóny – na začiatku augusta – vytočia med z celého roka. To je technológia, ktorú používa aj Čína, USA, Kanada. V tom je Slovensko iné, pre konzumentov atraktívne a jedinečné.

Ak by poslanecký návrh v uniknutom znení prešiel, poškodí tiež opeľovaciu činnosť včiel, a tým poľnohospodársku i záhradkársku produkciu. Kilo medu vzniká z milióna opelených kvetov! Prečo je tu teda snaha stanoviť normatív dvoch včelstiev na štvorcový kilometer? Podľa Milana Rusnáka je za tým alebo nevedomosť, snaha byť ekologickým stoj čo stoj, alebo tlak lobistov z firiem, ktoré tu predávajú zahraničný med. Lobisti si vždy nájdu ľudí vrátane poslancov, ktorí síce krásne zaobalia myšlienku do „pomoci“ včelárom, ale na konci dôjde k zníženiu počtu včelstiev a produkcie medu. Pre slovenských včelárov je to neprijateľné.

Zareagovali aj potravinári. Včelárov sa okamžite zastala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Menej včelstiev by totiž predstavovalo menej kvalitného slovenského medu. Na druhej strane by bolo možné očakávať intenzívnejší import medu s nižšou kvalitou a rôznymi prímesami. Hovorkyňa Jana Holéciová.

Zvuk: Holéciová 0:38

„Tvorkyňa“ zákona, dramaturgička-textárka Monika Kozelová, sa však vyhráža podaním trestného oznámenia.

Zvuk: Kozelová 1:36

„Tvorcovia“ vravia, že ich zámerom nie je ohroziť včelárstvo, ale ochrániť včely. Nijaké ustanovenia zákona o ochrane včiel ešte neexistujú, do televízie TA3 poslali herca-komika Jozefa Pročka, ktorý sa usiloval a usiloval…

Zvuk: Pročko TA3 1:09:18

Herec-komik Pročko hovoril všetko možné. Že včela nepotrebuje človeka, človek potrebuje včelu, včely treba chrániť, tá včela chce slobodu, a my ju znova chytíme. Človeka teda včely nepotrebujú, ale pročkovský zákon áno? Podľa Pročka z medu a z včelárstva sa stal biznis, „my sme si zotročili včely, a to robí celý svet, sú aj včelári, ktorí med pančujú…“

Reklama

Herec-komik len tlmočil mylnú predstavu, že včelár je osoba, ktorá vlastní nejakého živočícha, ktorý slúži na výrobu medu a ostatných sprievodných produktov, ktoré vysoko speňažuje. Človek naozaj chová včely kvôli medu, najčistejšej prírodnej potravine. Včelári so včelami však tvoria ojedinelé spoločenstvo. Včelári milujú svoje včely možno viac ako niekto psy či kone… Včelári by – podľa svojho predsedu Rusnáka – privítali, keby všetko malo svoj poriadok.

„Nech páni poslanci a poslankyne vytvoria zákon na ochranu domácich spoločenských zvierat, nech zakážu ohňostroje, delobuchy na Silvestra. No, nech včely a zákony o nich radšej prenechajú odborníkom. Nech sa s nimi radia. Ide o ľudí z výskumu, univerzít, šľachtiteľov včiel, veterinárov, a najmä tých, čo vďaka dlhoročnému včeláreniu rozumejú hospodárskemu významu včely medonosnej,“ hovorí Milan Rusnák a pokračuje: „Nazdávame sa, že súčasná včelia legislatíva je dostatočná a nevidíme dôvod, prečo zaraďovať včely medzi obľúbené domáce zvieratká. Trápia nás vážnejšie včelárske problémy, ako tie, ktorými sa zaoberajú niektorí zákonodarcovia.“

Zvuk: Rusnák TA3 po 1:15:14 – My tento zákon jednoducho nechceme, my máme dobre upravené.

Komu teda uleteli včely: poslancom či včelárom? Štát, reprezentovaný „odborníkmi“, poslancami, ktorí nemajú ani potuchy o včelárstve, pripravuje návrh zákona od stola, so zahraničnými poradcami. Štát chce opäť všetko regulovať a kontrolovať napriek tomu, že to roky fungovalo bez takýchto zásahov politikov.

Poslanci chcú rozkázať vetru, dažďu a najnovšie aj včelám, kde majú kočovať či lietať. Absurdne pritom podporia zahraničnú produkciu na úkor domácej. Včelári i potravinári to nechápu. My to nechápeme rovnako. Ešteže hokejistom dali pokoj!

Reklama

Dagmar Vanečková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali