Najvyšší kontrolný úrad: Hygienici pomáhali počas roka aktívne zvládať pandémiu nového koronavírusu, zatiaľ čo rezort zdravotníctva aj členovia ústredného krízového štábu  sa vyhýbali zodpovednosti za pandémiu

Najvyšší kontrolný úrad: Hygienici pomáhali počas roka aktívne zvládať pandémiu nového koronavírusu, zatiaľ čo rezort zdravotníctva aj členovia ústredného krízového štábu  sa vyhýbali zodpovednosti za pandémiu

Bratislava 16. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jaroslav Novák, Pavel Neubauer, Pixabay)

 

Epidemiológovia či zamestnanci úradov verejného zdravotníctva výrazným spôsobom prispeli k zvládnutiu mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu. Tá odhalila viaceré riziká vo fungovaní krízových inštitúcií štátu. Hygienici často suplovali výkon iných inštitúcií. Skonštatovali to kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. TASR o tom v piatok informoval jeho hovorca Marek Papajčík

Ľubomír Andrassy
Na snímke Ľubomír Andrassy

Pracovníci úradu realizovali audit v druhej polovici minulého roka. Svoje zistenia budú porovnávať s výsledkami obdobných kontrol z Maďarska, Poľska či Bieloruska.

Reklama

“Hygienici, lekári a zástupcovia samospráv svojím aktívnym nasadením pomohli Slovensku zvládnuť kritickú pandemickú situáciu,” povedal podpredseda úradu Ľubomír Andrassy.

Ako ďalej uviedol, zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia Ústredného krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva SR. Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali podľa kontrolórov iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií.

Reklama

 

NKÚ identifikoval riziká v oblasti ochrany obyvateľov pred infekčnými chorobami ešte v roku 2019

NKÚ identifikoval riziká v oblasti ochrany obyvateľov pred infekčnými chorobami ešte v roku 2019. Andrassy pripomenul, že významnú úlohu pri ochrane verejného zdravia zohráva očkovanie. Poukázal napríklad na to, že v súčasnosti sa vďaka očkovaniu proti pravým kiahňam darí zachrániť asi tri milióny ľudských životov.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ)
Ilustračné foto

“Slovensko úspešne zvláda očkovanie detí proti desiatim prenosným ochoreniam. Plošne sa držíme nad úrovňou 95 percent zaočkovanosti detskej populácie. V poslednom čase sa však z dôvodu vplyvu negatívnych kampaní na sociálnych sieťach či rôznych dezinformácií zo strany veľmi úzkej skupiny jednotlivcov v médiách dostávame pod hranicu kolektívnej imunity,” skonštatoval podpredseda NKÚ.

Poukázal však aj na pokles zaočkovanosti slovenských detí hlavne proti osýpkam, mumpsu a rubeole, ktorá sa dostala na úroveň 93 až 94 percenta, a to v Bratislave. Medzi rizikové regióny sa podľa zistení tiež radia Spišskonovoveský a Levočský okres. Na Spiši sa miera zaočkovanosti detí proti nebezpečnému tetanu, záškrtu, čiernemu kašľu a detskej obrne dostala podľa kontrolórov pod hranicu 90 percent.

Andrassy pripomenul, že Slovensko v roku 2005 zmenilo centrálny systém zabezpečenia očkovacích látok na decentralizovaný. Kontrolóri zistili, že po zmene opakovane dochádza k lokálnym, ale i celoplošným výpadkom očkovacích látok. To následne vedie k narušeniu plynulého povinného očkovania, nedodržiavaniu očkovacích termínov a k zvyšovaniu rizika šírenia infekčných ochorení.

Reklama

“Rezort zdravotníctva by mal v čo najkratšom čase iniciovať vytvorenie národného očkovacieho registra, aby kompetentní mali v reálnom čase jednoznačné a objektívne informácie nielen o zaočkovaných ľuďoch, ale aj o aktuálnom stave prístupných vakcín. Je to jedna z ciest, ako dostať kolektívnu imunitu pod kontrolu a ako garantovať každému občanovi dostupnosť nevyhnutných a bezpečných vakcín,” dodal podpredseda NKÚ.

 

Rezort zdravotníctva aj členovia ústredného krízového štábu  sa vyhýbali zodpovednosti za pandémiu

Zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia ústredného krízového štábu (ÚKŠ) sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou situáciou a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Skonštatoval to podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy v súvislosti s auditom, ktorý sa realizoval v druhej polovici minulého roka.

Mikas a Lengvarský
Na kombosnímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik SR Ján Mikas

“Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií,” povedal Andrassy.

Doplnil, že suplovali hlavne zástupcov rezortu zdravotníctva a rezortu vnútra, konkrétne tých, čo majú riadiť krízový manažment na úrovni okresných úradov. Kritickú pandemickú situáciu mali svojím aktívnym nasadením pomôcť zvládnuť hygienici, lekári a zástupcovia samospráv.

Reklama

 

Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 odhalila legislatívne nedostatky

Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 odhalila podľa NKÚ v systéme ochrany verejnosti pred infekčnými ochoreniami kompetenčné aj legislatívne nedostatky. Slovensko nemá k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytujú dostatočné dáta pre komplexné analýzy. Táto negatívna skutočnosť sa prejavila hlavne v prvých týždňoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie, keď analytici a odborníci pracovali v časovom sklze a s čiastkovými informáciami, poukázal NKÚ. Pozitívnu úlohu podľa kontrolórov zohrali zamestnanci úradov verejného zdravotníctva, ktorí reagovali v predstihu a prvé výstrahy vydali už v závere januára 2020.

corona-5174671_1280
Ilustračné foto – koronavírus

Národná kontrolná autorita vo svojej správe určenej poslancom Národnej rady SR pripomína, že Slovensko mohlo byť na mimoriadnu situáciu pripravené lepšie, a to aj vďaka zmene legislatívy, ktorú ešte na jeseň 2019 predložil do parlamentu hlavný hygienik SR na základe skúsenosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri riešení lokálnych epidémií spôsobených chrípkou, vírusovou hepatitídou A či salmonelózou. Poslanci novelu zákona o ochrane verejného zdravia neschválili.

“Ministerstvo zdravotníctva k svojim úlohám pristupuje s plnou zodpovednosťou a maximálnym nasadením so zreteľom pacienta a zdravotníka na prvom mieste. Touto optikou pristupujeme k všetkým úlohám z akejkoľvek platformy, či už ide o rokovania vlády SR, ústredného krízového štábu, Pandemickej komisie vlády SR a iných,” uviedla v piatok v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali