Alibi podozrivého muža sa potvrdili. Útoku sa nezúčastnil. Polícia na nesprávnej stope

Alibi podozrivého muža sa potvrdili. Útoku sa nezúčastnil. Polícia na nesprávnej stope

Paríž 8. januára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Zveda/Foto:zveda,TASR)

 

Včera 7. januára traja muži vykonali ozbrojený útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. V dôsledku streľby zabili 12 ľudí, vrátane šéfredaktora

Polícia páchateľov ešte v ten deň identifikovala a žiadala verejnosť o pomoc pri ich dolapení. Jeden z troch podozrivých z útoku na redakciu Charlie Hebdo sa vzdal polícii.

Reklama
Na snímke unikajúci páchatelia útoku na redakciu

Najmladší z troch podozrivých, len 18-ročný Mourad Hamyd, sa v stredu v Charleville-Mezieres zhruba 70 kilometrov severovýchodne od mesta Reims vzdal polícii a tvrdí, že je nevinný. V súčasnosti sa podľa francúzskych médií nachádza vo väzbe, neboli však zatiaľ voči nemu vznesené žiadne obvinenia. Dobrovoľne sa vzdal polícií, keď videl, že jeho meno figuruje v sociálnych sieťach. Vinu však odmieta, tvrdí že v čase masakry bol údajne v škole.

 

Reklama

Jeho alibi bolo potvrdené 

Priatelia jedného z podozrivých z útoku na redakciu francúzskeho vydavateľstva potvrdil nakoniec jeho alibi. Podľa nich, bol 18-ročný chlapec menom Hamid Murad, v čase útoku na novinárov v triede na gymnáziu.

“Podľa našich informácií, jeho alibi je možno považovať za potvrdené. Jeho priatelia hovoria, že bol na lýceu v čase udalostí,” túto správu potvrdili na svojich internetových stránkach francúzsky televízny kanál iTele.

Až doteraz sa predpokladalo, že Hamid Murad riadil čierný Citroën, keď teroristi utekali z z miesta činu.

 

Reklama

Útočníci stále unikajú

Polícia v súvislosti s krvavým útokom, naďalej pátra po podozrivej dvojici – Saidovi Kouachihovi a Cherifovi Kouachihovi. Títo bratia sú vo veku 34 a 32 rokov a majú francúzske občianstvo. Polícia varuje, že môžu byť ozbrojení a nebezpeční.

Chérifa Kouachiho v roku 2008 obvinili z napomáhania náboru bojovníkov pre al-Káidu v Iraku a odsúdili na tri roky väzenia, píše DPA. Podľa niektorých informácií však obaja bratia bojovali po boku islamistov v Sýrii a následne sa vrátili do Francúzska.

Včera 7. januára traja muži vykonali ozbrojený útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. V dôsledku streľby zahynulo 12 ľudí, vrátane šéfredaktora.

Teroristi po útoku odišli v čiernom vozidle Citroën C3, ten však po chvíli opustili uprostred križovatky. Policajti už ho zaistili a odtiahli, vyšetrovatelia vnútri hľadajú stopy. Samotní útočníci sa im však stratili v uliciach 19. parížskeho obvodu.

Reklama

Identifikačné doklady oboch bratov – francúzskych občanov narodených v Paríži – objavila polícia v opustenom aute, v ktorom z miesta činu unikali, informoval francúzsky magazín Le Point.

Prokurátor Francois Molins oznámil, že pri stredajšom útoku zabili páchatelia v sídle týždenníka ôsmich novinárov, dvoch policajtov, pracovníka údržby a návštevníka. Medzi obeťami sú šéfredaktor týždenníka Stéphane Charbonnier (47), ako aj traja prominentní karikaturisti Georges Wolinski (80), Jean Cabut (76) a Bernard Verlhac (57).

Zranených je 11 osôb, štyria z nich vážne. Jeden zo svedkov uviedol, že útočníci pôsobili natoľko metodicky, že ich v prvom momente považoval za elitnú protiteroristickú jednotku, píše agentúra AP. Následne však jeden z nich chladnokrvne strelil do hlavy policajta ležiaceho na chodníku. “Pomstili sme proroka Mohameda! Zabili sme Charlie Hebdo,” kričal jeden z útočníkov po francúzsky, čo je zachytené i na videozázname nakrútenom z blízkej budovy.

 

Cesta vedie do Jemena

Útočníci po úteku autom narazili do iného vozidla a následne uniesli ďalšie auto. Svedok Cédric Le Béchec, ktorý ich videl v inej časti Paríža, na Facebooku napísal, že dvaja muži “vystúpili z auta posiateho guľkami s raketometom v ruke, vyhodili starého muža z jeho auta a pokojne pozdravili okoloidúcich hovoriac ‘môžete médiám povedať, že to je al-Káida v Jemene'”.

V poslednom, najnovšom čísle týždenníka Charlie Hebdo vyšla karikatúra, ktorej autorom bol zastrelený šéfredaktor Charbonnier. Mala názov “Stále žiadne útoky vo Francúzsku” a znázorňovala džihádistického bojovníka, ktorý hovoril “Len počkajte – na predstavenie našich novoročných želaní máme čas do konca januára”. Charbonnier bol šéfredaktorom Charlie Hebdo od roku 2009.

 

Posledná kresba Stephana Charbonniera: "Zatiaľ žiadne atentáty v Paríži. Len počkajte! Ešte je času do konca januára..."

Začal sa trojdňový štátny smútok za obete útoku v Charlie Hebdo

Štátny smútok potrvá tri dni, počas ktorých budú vlajky v krajine spustené na pol žrde. Podľa Hollanda išlo o útok na slobodu a demokraciu, rovnako ako na celé Francúzko. V krajine vláda vyhlásila najvyšší stupeň národného bezpečnostného plánu.

Reklama

V súvislosti s teroristickou hrozbou sa dnes v Elyzejskom paláci bude konať mimoriadne zasadnutie s hlavami kľúčových bezpečnostných agentúr, ktorým bude predsedať prezident republiky François Hollande.

 

Francúzske média chcú týždenník Charlie Hebdo udržať nažive, ponúkli mu pomoc

Veľké francúzske mediálne domy ponúkli satirickému týždenníku Charlie Hebdo po brutálnom stredajšom teroristickom útoku pomoc. Tamojšie médiá chcú magazínu poskytnúť potrebné personálne a technické vybavenie k tomu, aby sa udržal naďalej v chode, napísala dnes agentúra DPA.

Štátny rozhlas a televízia, ako aj denník Le Monde, to oznámili v stredu večer v spoločnom tlačovom vyhlásení, ktoré nesie titulok: “Aby Charlie žil”.

Reklama

Riaditelia tamojších hlavných médií z Radio France, France Télévisions a Le Monde vyzvali tiež všetky ostatné francúzske média, aby udržali slobodu tlače a prejavu.

 

 jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali